keskiviikko 28. elokuuta 2019

REHURUOKAA!


Mietin tässä vuosia sitten mennyttä tapausta. Odottelin pääsyä lääkärin juttusille. Odotushuoneessa pari minua vanhempaa miestä keskusteli vaivoistaan ja lääkärin antamista ohjeista. Siihen aikaan koetettiin varsinkin miehille saada ns. rehulautanen nenän alle. Henki oli uhmakas ja päättäväinenkin. ”Syyvvä pittää vaikka henki mänis”, oli miltei iskulause monelle miehelle.

Toinen miehistä selitti vakuuttavalla äänenpainolla saamiaan ohjeita. Lääkäri oli kehottanut keventämään ruoka-annostaan vihanneksilla ja etenkin vihreällä salaatilla. ”Mä en mitään rehuja ala syömään. Ei niillä sapuskoilla jaksa edes mottia tehdä”.  En mitenkään puuttunut keskusteluun, mutta itsekseni mietin, kuinkahan monta vuotta siitä on kulunut, kun hän viimeisen motin oli aikaiseksi saanut. Arvioin siinä menneen enempi kuin viisi vuotta. Tanakat hartiat olivat häneltäkin laskeutuneet jo tuonne vyötärö tasolle. Eli pyöreyttä oli tullut ihan tarpeeksi. Sen lisäksi tuo ikäkin oli jonkinlainen este mottimettään menolle. Luulen, että arvioni oli silloin varsin oikeaan osunut. Mottimetsät(kin) olivat häneltä jäänyttä aikaa.

Kuitenkin ruoka piti olla sellaista, johonka hän oli tottunut – energiaa sisältävää.

AIVOTERVEYS on aivoverenkiertohäiriöiden erikoislehti. Aivoliitto julkaisee lehteä. Itse olen ollut jäsenenä vuodesta 1990. Sinä vuona vaimoni sairastui ”aivohalvaukseen”. Se oli senaikainen nimitys sairaudelle. Lehti antaa vertaistukea kertomuksilla, opastusta ja neuvoja ja tutkintatuloksia.

Kuvassa Syudänmerkki

Tällä kertaa kiinnitin huomiota tällaiseen ruokaohjeeseen. Ainesten edessä oli Sydän-merkki terveellisyydestä.


PORKKANA-INKIVÄÄRIKEITTO
ohje 6:lle hengelle. 

- 1 kg porkkanoita
- 200 g perunaa
- 2 kpl sipulia ja
- 2 cm pala tuoretta inkivääriä
- 1 rkl öljyä
- 12 dl vettä
- liemikuutio
- 1 prk (165 ml) kookoskermaa.
   (Sen tilalla voit käyttää aivan tavallista ruokakermaakin.)  

Mausteet timjami tai oregano 2 tl ja 0,5 tl mustapippuri

1 dl auringonkukan siemeniä, Paahda nämä kuivalla pannulla. Mausta chilijauheella ¼ tl ja ripaus suolalla.

Valmistus:
1. kuori ja pilko porkkanat ja perunat. Hienonna sipuli ja kuullota kasviksia öljyssä kattilassa. Raasta inkivääri ja lisää kattilaan. Lisää myös vesi ja liemikuutio.

2. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä. Valmista sillä aikaa siemenet lisäkkeeksi: paahda siemenet kuivalla pannulla, kunnes ne ovat saaneet kauniin vaaleanruskean värin. Mausteena chilijauhe ja ripaus suolaa.

3. Kun kasvikset ovat kypsiä, lisää kookoskerma ja mausteet. Soseuta tasaiseksi esim. sauvasekoittimella. Ripottele siemeniä lusikallinen valmiin annoksen päälle.

Ravintosisältö / 100 g:
Energiaa 60 kcal. Rasvaa 4 g, josta tyydyttynyttä rasvaa 1.6 g
Hiilihydraatteja 4 g, josta sokereita 3 g – Kuitua 1 g
Proteiinia 1 g – Suolaa 0.3 g

Paljon lisää terveellisiä ja maukkaita reseptejä löydät netistä:

Itse aion kokata edellä olevan reseptin mukaan.  Ei kuulosta vaikealta ja ties vaikka siitä tulisi suosikkini. Tämä varmaankin kestää myös pakastamisen ja säilyy jääkaapissa luullakseni kuusi päivää. Kannattaa mitata vaikkapa kauhalla annoskoot lautaselleen. Tuo liikasyöminen kun minullakin on perussyntinä. Annostelu on tarpeen.

Annoksessa on hiilihydraatit, proteiinit, kuidut ja vitamiinit edustettuna. Syömme lehden mukaan liian vähän kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Suositus päivässä on 500 g. Lihan syöntiä pitäisi vähentää. Kerta viikossa on kuulemma sopiva määrä.

Reijo Laatikaisen PÖTYÄ PÖYDÄSSÄ kirjan kansi (Älä usko kaikke, mitä ruuasta sanotaan -maininnalla)

Lehti suosittelee Reijo Laatikainen kirjoittamaa kirjaa PÖTYÄ PÖYDÄSSÄ. Kirjapaja 2018. (Lainaus lehdestä): ”

Terveyteen ja ravitsemukseen liittyvää tietoa on tarjolla enemmän kuin koskaan.

Reijo Laatikainen on ravitsemusterapeutti. Pöty-kirjoituksia ravinnosta on paljon. Pötyä pöydässä - Älä usko kaikkea, mitä ravinnosta sanotaan.

Pöty-sana komentona oli jollakin tavalla tuttu. Pötyä pöytään tarkoittaa myös, että pöytä katetaan ruualla, vähän niinkuin miesmäisellä tavalla. Ruoka ei saa pöydästä loppua.”

Reijo Laatikainen on oivaltanut sanan tarkoittavan myös pöty- eli valhepuhetta.

Pötypuhettahan saattaa kuulla aivan päivittäin, korostamatta juuri loppupisteeseensä saatettujen kevättalvisten vaalien alla. Tosin totuuksiahan on myös monen sorttisia. Makuasioista ei voi kiistellä! Sitä sanontaa ihmettelen, mutta kait se niin on. Makuja on kuitenkin joka lähtöön. Joku tykkää hapankalasta, livekalasta, kauravellistä jne. Kaikilla on suosijansa. Ja sanontaahan on jatkettu niinkin, että… vaikk’ei makuasioista sovikaan kiistellä, niin joittenkin makua passannee silti ainakin hämmästellä!
                                                                                     Niilo




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti