Mietin tässä vuosia sitten
mennyttä tapausta. Odottelin pääsyä lääkärin juttusille. Odotushuoneessa pari
minua vanhempaa miestä keskusteli vaivoistaan ja lääkärin antamista ohjeista.
Siihen aikaan koetettiin varsinkin miehille saada ns. rehulautanen nenän alle.
Henki oli uhmakas ja päättäväinenkin. ”Syyvvä pittää vaikka henki mänis”, oli
miltei iskulause monelle miehelle.
Toinen miehistä selitti
vakuuttavalla äänenpainolla saamiaan ohjeita. Lääkäri oli kehottanut
keventämään ruoka-annostaan vihanneksilla ja etenkin vihreällä salaatilla. ”Mä
en mitään rehuja ala syömään. Ei niillä sapuskoilla jaksa edes mottia
tehdä”. En mitenkään puuttunut
keskusteluun, mutta itsekseni mietin, kuinkahan monta vuotta siitä on kulunut,
kun hän viimeisen motin oli aikaiseksi saanut. Arvioin siinä menneen enempi
kuin viisi vuotta. Tanakat hartiat olivat häneltäkin laskeutuneet jo tuonne
vyötärö tasolle. Eli pyöreyttä oli tullut ihan tarpeeksi. Sen lisäksi tuo
ikäkin oli jonkinlainen este mottimettään menolle. Luulen, että arvioni oli
silloin varsin oikeaan osunut. Mottimetsät(kin) olivat häneltä jäänyttä aikaa.
Kuitenkin ruoka piti olla
sellaista, johonka hän oli tottunut – energiaa sisältävää.
AIVOTERVEYS on
aivoverenkiertohäiriöiden erikoislehti. Aivoliitto julkaisee lehteä. Itse olen
ollut jäsenenä vuodesta 1990. Sinä vuona vaimoni sairastui ”aivohalvaukseen”.
Se oli senaikainen nimitys sairaudelle. Lehti antaa vertaistukea kertomuksilla,
opastusta ja neuvoja ja tutkintatuloksia.
Tällä kertaa kiinnitin
huomiota tällaiseen ruokaohjeeseen. Ainesten edessä oli Sydän-merkki
terveellisyydestä.
PORKKANA-INKIVÄÄRIKEITTO
ohje 6:lle hengelle.
- 1 kg porkkanoita
- 200 g perunaa
- 2 kpl sipulia ja
- 2 cm pala tuoretta
inkivääriä
- 1 rkl öljyä
- 12 dl vettä
- liemikuutio
- 1 prk (165 ml)
kookoskermaa.
(Sen tilalla voit käyttää aivan tavallista
ruokakermaakin.)
Mausteet timjami tai oregano 2 tl ja 0,5 tl mustapippuri
1 dl auringonkukan
siemeniä, Paahda nämä kuivalla pannulla. Mausta chilijauheella ¼ tl ja ripaus
suolalla.
Valmistus:
1. kuori ja pilko
porkkanat ja perunat. Hienonna sipuli ja kuullota kasviksia öljyssä kattilassa.
Raasta inkivääri ja lisää kattilaan. Lisää myös vesi ja liemikuutio.
2. Keitä miedolla lämmöllä
kannen alla noin 30 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä. Valmista sillä
aikaa siemenet lisäkkeeksi: paahda siemenet kuivalla pannulla, kunnes ne ovat
saaneet kauniin vaaleanruskean värin. Mausteena chilijauhe ja ripaus suolaa.
3. Kun kasvikset ovat
kypsiä, lisää kookoskerma ja mausteet. Soseuta tasaiseksi esim.
sauvasekoittimella. Ripottele siemeniä lusikallinen valmiin annoksen päälle.
Ravintosisältö / 100 g:
Energiaa 60 kcal. Rasvaa
4 g, josta tyydyttynyttä rasvaa 1.6 g
Hiilihydraatteja 4 g, josta
sokereita 3 g – Kuitua 1 g
Proteiinia 1 g – Suolaa 0.3
g
Paljon lisää terveellisiä
ja maukkaita reseptejä löydät netistä:
Itse aion kokata edellä
olevan reseptin mukaan. Ei kuulosta
vaikealta ja ties vaikka siitä tulisi suosikkini. Tämä varmaankin kestää myös pakastamisen
ja säilyy jääkaapissa luullakseni kuusi päivää. Kannattaa mitata vaikkapa
kauhalla annoskoot lautaselleen. Tuo liikasyöminen kun minullakin on perussyntinä.
Annostelu on tarpeen.
Annoksessa on hiilihydraatit, proteiinit, kuidut ja
vitamiinit edustettuna. Syömme lehden mukaan liian vähän kasviksia, hedelmiä ja
marjoja. Suositus päivässä on 500 g. Lihan syöntiä pitäisi vähentää. Kerta
viikossa on kuulemma sopiva määrä.
Lehti suosittelee Reijo
Laatikainen kirjoittamaa kirjaa PÖTYÄ PÖYDÄSSÄ. Kirjapaja 2018. (Lainaus lehdestä): ”
Terveyteen ja
ravitsemukseen liittyvää tietoa on tarjolla enemmän kuin koskaan.
Reijo Laatikainen on
ravitsemusterapeutti. Pöty-kirjoituksia ravinnosta on paljon. Pötyä pöydässä -
Älä usko kaikkea, mitä ravinnosta sanotaan.
Pöty-sana komentona oli
jollakin tavalla tuttu. Pötyä pöytään tarkoittaa myös, että pöytä katetaan
ruualla, vähän niinkuin miesmäisellä tavalla. Ruoka ei saa pöydästä loppua.”
Reijo Laatikainen on
oivaltanut sanan tarkoittavan myös pöty- eli valhepuhetta.
Pötypuhettahan saattaa
kuulla aivan päivittäin, korostamatta juuri loppupisteeseensä saatettujen
kevättalvisten vaalien alla. Tosin totuuksiahan on myös monen sorttisia.
Makuasioista ei voi kiistellä! Sitä sanontaa ihmettelen, mutta kait se niin on.
Makuja on kuitenkin joka lähtöön. Joku tykkää hapankalasta, livekalasta,
kauravellistä jne. Kaikilla on suosijansa. Ja sanontaahan on jatkettu niinkin,
että… vaikk’ei makuasioista sovikaan kiistellä, niin joittenkin makua passannee
silti ainakin hämmästellä!
Niilo
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti