lauantai 10. elokuuta 2019

LÄMMÖLLÄ!


”MITÄ yhteistä on keskustan puoluekannatuksella ja maapallon keskilämpötilalla?”

”Porin SuomiAreenaan kesällä osallistunut keskustan kansan-edustaja esitti kysymyksen ja vastasi itse. ’Aina kun uusia lukuja julkistetaan, ne ovat mittaushistorian hälyttävimpiä’.”


Omakohtaisesti minkäänmoista mittaushistoriaa taikka yleensäkään historiatallenteita, kyseenalaista muistin-varaisuuttani lukuun ottamatta, en ole pidellyt, mutta myönnettävä on, että nämä pidempiaikaiset hellerajan ylittämiset pyrkivät jäämään muistiin. Ei niin kovinkaan kaukaa, mutta sitäkin ahistavampana. Mikä taas on suoraan verrannollista muistini heikkenemiseen ja rytmi-häiriöoireitteni vahvistumiseen. Joten lienee lupa asiaan paneutua, harmiksenne…
Kuvassa lämpömittari plus neljänkymmenen lukemissa!


Melko lyhyt aika sitten selvisimme, tai ainakin sen niin henkilökohtaisesti koin, helleaallosta. jos kohta sitä seuranneista ”ryssän helvetinkin kaltaisista lämpötiloistakin”. Omaan muistiini nuo viimemainitun kaltaiset eivät jää, kun eivät vähääkään ahista, mutta vähäisemmälläkään lämmöllä en jaksa muistella eriöni sisätiloihinkin tunkevia ulkolämpötiloja, joiden numeeriset Celsiuksen mittapuun mukaiset lukemat ylittävät 25 asteen rajan. Kolmenkympin päälle kivunneista enää sanaakaan sanomatta!
En, vaikka suomalaisuudessa on luotu sukupolvelta toiselle siirrettyä perinnettä suhtautumisessa lämpöön ja lämpötiloihin, ja vaikka ilmastonmuutoksen vaikutuksiin maapalloa ympäröivän ilman lämpenemisessä ne eivät taidakaan liittyä, taikka olla edes ”läheltä pitäen” koskettaa, huolestumisesta puhumattakaan.
Näinhän me nämä lämmöt koemme täällä Pohjan perukoilla:
Kuvassa pilapiirros, jossa kirotaan päivällä hellettä, mutta illalla pidetään löylykilpailut saunassa

Pystymme siis yhä, herkkähipiäisimpien ja asioista huolestuneitten sekä tietävien ”uhkailuista” huolimatta, laskemaan leikkiä ilmastonmuutokseen liittyvän lämmön suhteen. Ehkä sekin on yksi keino, jollei pelastua, niin ainakin helpottaa stressiä katastrofin mahdollisuudesta. Tuskin turhaan on näytetty kuvia napa-alueen jäätiköitten sulamisista taikka esitelty tilastoja, että mitä vaikuttaa, jos keskilämpö kohoaa 1 asteella ja kohottaako se merenpinnan tasoa! Ja jos, niin koska se yltää Suurkirkon portaille? Entä omalle kirkonmäellemme? Ja sitäköhän ennakoiden useimmat kirkon ovat saaneet sijoituspaikakseen korkeat mäet – paitsi Pohjanmaalla, jossa silti sielläkin näkee seitsemän kirkon tornit kerralla. Mutta sehän onkin ”laakeeta aakeeta”!

Itse kukin lienee tutustunut noihin uhkakuviin, joten en – huolimatta siitä, että keräsin asialliseksi taustaksi tähän juttuuni toistakymmentä asiantuntija-artikkelia googlaamalla hakusanat ”ilmastonmuutos uhat”! Tarjolla olisi ollut ”Noin 131 000 tulosta (0,27 sekuntia)”, mutta tyydyin poimimaan vain nuo 10, joista sitten kuitenkaan en lainaa kuin osaa siitä ensimmäisestä: ”Ilmaston lämpeneminen ihmisen toiminnan seurauksena on yksi suurimmista maailmanlaajuisista kriiseistämme. Se vaikuttaa kielteisesti ihmisiin ja luontoon ympäri maailmaa jo nyt, myös meillä Suomessa. Voimme kuitenkin edelleen hillitä ilmastonmuutosta, ja myös sinä voit auttaa.” Kun jo siinäkin kolkuteltiin omatuntoa, että ”myös sinä voit auttaa”! Ja tottahan se onkin, mutta…
Kuka meistä jaksaisi lukea – edes plaraamalla – läpi vaikkapa nuo Googlen tarjoamat satakolmekymmentäyksituhatta artikkelia asiasta. Enkä usko edes niitten olevan ainoita! Ainakin jo edesmenneellä Römpän Ukolla oletan olleen oma, vakaa kantansa; kuten yleensä kaikkeen muuhunkin viisauteen, joka Karin kynästä valistukseksemme suotiin. Entä sitten omamme? Itse kullakin kun tuppaa olemaan aivan selkeä näkemys kaikesta ja kaikkeen – ja jota useimmat meistä tuppaavat tunkemaan ainoa oikeana tietona niin laajalle kuin mitä äänensä kantaa. Jotkut jopa lisäämällä sitä ns. tiedonvälityksen kautta vielä sitäkin laajemmalle.
Entä voisimmeko sittenkään auttaa? Meille – suomalaisille nyt ainakin – kun on iskostettu ihan uskoksi asti ajatus, että eihän sinusta ole mihinkään! Eikä (ja tämä on puhtaasti henk.koht. mielipiteeni) ole satavarmaa näyttöä, että vaikka kaikkien (teoriassa mahdollisten) kansojen proletaarit iskisivät päänsä yhteen, mitä sillä olisi aikaansaatu. Ja eikös senkin porukan määrä ole huventunut idean alkuajoista, tai ainakin saanut myös vastustusta, aina barrikadeille saakka? Joten vertailuakaan ei voine suorittaa…
Mutta nyt huomasin luistaneeni jo asiallisen asian käsittelystä pitkin pellonaidan reunaa ties minne asiattomuuksiin saakka, joten taitaa olla asiallisinta, etten ala lämmittämään pääni sisällä vellovien mielipiteitteni eripuraa, vaan jätän ilmastonmuutoksen uhkineen teille viisaammille. Ja varsinkin, kun virallinen Kärkän mittausaseman lämpömittari näyttää ulkoilmalämmöksi 14,6 Celsiusastetta ja ennakkoina arvailee sen kohoavan korkeimmillaan tänään +19 asteeseen. ja kun on vielä toripäiväkin ja marja-aika parhaimmillaan, niin… sallinette! Ja kun henk.koht. ajatuksissani on jo kauan ollut tavoite, jossa takuulla itse voin olla avuksi. Sekin kun  olisi yksi ilmanlämmön muutosten tulos – aiemmilla kuin vielä nykyiselläkin vuodenkierrollaan:
Kuvassa marjamaitolautasellinen mustikoita...
IsoTimppa -logo
PS. Ja anteeksipyynnön paikka lienee siinäkin, etten vielä täällä jutun lopussakaan ymmärrä, miksi tuonne aivan alkuun on pitänyt tunkea vitsiksi jotain politiikkaa? Kun en siitäkään ymmärrä sen enempää kuin ilmaston-muutoksestakaan!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti