Tehdä tikusta asiaa = keksiä hyvä
syy toimittaa jokin asia.
(peräisin Juhani Ahon näytelmästä "Tulitikkuja lainaamassa")
(peräisin Juhani Ahon näytelmästä "Tulitikkuja lainaamassa")
Sellaiseltahan tämä tämänkertainen postaukseni
tuntuu – ainakin itsestäni – kun en löytänyt mitään asiallisempaakaan
ottaakseni sen hampaisiini. Ja sitten huomasin, että siellähän oli jo
hammastikku.
Se tapa on muuten kaukainen jäänne
piipunvarren pureskelustani tilanteissa, joissa olisi vaadittu hetkittäin keskittymistä
ja käsien tarkkuutta. Rapido-kynällä ohutta viivaa vedettäessä melkein valmiin
originaalipiirroksen viimeistelyyn oli tilanne, jossa melko pienellä
herpaantumisella pilasi helposti tuntien työn. Jännitys oli pakko saada pois
käsistä ja piipun bakeliittivarsi oli sille oiva kohde. Ja aina oli oltava
tehtaalta erikseen tilattuja piipunvarsia pöytälaatikossa! Eiväthän nekään
sentään kaikkea kestäneet!
Mutta tuosta tikusta asiaa tehden, palaan
vielä hammastikkumuistoihini. Joskus hamassa nuoruudessani, kun minusta
yritettiin kouluttaa ”sotatyönjohtajaa”, olivat sen alkuvaiheissa
rauhanomaisempana oppiaineena myöskin oikein toteutettavat pöytätavat. Että
kuinka peruna kuoritaan lautaselta nostamatta, haarukassa, veitsen terän
irrottaessa kuorta itsestä poispäin yms. joka maatiaispojasta, kourassa ikänsä
”potaatit” kuorineena, tuntui etten sanois turhauttavalta. Ja taisin sen
sanoakin, kun muistelen ruokailuamme valvoneen kadettiupseerin keskeyttäneen
koko parisatapäisen porukkamme aterioinnin, kiinnittäen kaikkien huomion allekirjoittaneeseen
näin sanoen: ”Oppilas Luhtavaaraa kuulostaa kiinnostavan oikeaoppisuuden
historialliset perinteet ruokailukulttuurissamme ja kun emme kaikki kuulleet
hänen äskeistä kannanottoaan, niin oletan, että hän valmistelee koko ruokalan
kuultavaksi tänään iltaruokailuun esitelmän aiheesta ’hammastikun käyttö kautta
aikain Suomen Puolustusvoimissa’ – kesto kolme minuuttia. Jatkakaa!”
Että silleen, sano! Mutta pidetyksihän sekin
tuli. Ei tosin ihan kolmea minuuttia täyteen. Kun heti alkuunsa esitin epäilyn,
että oliskohan armeijassa siihenkin niin nuukasti määrärahaa, että vähintäänkin
tuvallisen – silloisten kasarmien aikaan noin 30 miestä – on pärjättävä yhdellä
yhteisellä tikulla hampaittensa kaivelusta. Aivan sanatarkasti en muista
jatkoa, mutta joka tapauksessa se aiheutti huolella valmistelemani esitelmän
katkaisun ennen huipentumistaan, jota sitäkään en tunnu muistavan. Mutta
tikusta sitä asiaa saatiin noinkin! Ja isolle porukalle.
Tuon sanonnan Ahon tunnetussa näytelmässä
alkuperäisesti lainaksi haettavat tulitikut keksittiin jo 1600-luvulla ideana,
mutta pitkään käytössä olleet ”turvatulitikut” saivat patentin Ruotsissa vasta
1844 ja nähtävästi tulivat melko pian myös meille raavittaviksi. Ja kuulemma
alusta alkaen puolet ihmisistä sytyttävät sen väärin. Ei koskaan saisi
raapaista itsensä suuntaan, sillä sytytyskaasut saattavat heittää jotain
palavaa rikkoutuvasta tikun päästä sytyttäjää taikka vaatetusta vaurioittaen.
Että oppiahan sekin olisi kaivannut. Raapaisu.
Varsinaisesti yritän tehdä asiaa itse tikun
raaka-aineista ja rakenteesta, mutta näköjään en meinaa millään päästä sinne
saakka. Enkä edes löytää tietoa, mistä nämä nykytulitikut oikein on koostettu. Sen me muistamme, jos olemme jo olleet
luvallisessa iässä tikkuja raapimaan, että puutahan se tikku oli. Haapapuuta, ehkä
aikoinaan kotimaista, mutta myöhemmin ruotsalaisomisteisten halpamaissa
sijaitsevien tehtaitten kautta Venäjältä lähtenyttä sekä myös poppelia. Mitä se
”tikku” sitten nykyisin on, ei käsitystä – kai siinä puutakin on ja sen
korvikkeena selluloosallahan sitä rakennettiinkin jo sota-aikana. Eikös ne
sotajoukkojen hevosetkin niitä tallin sellusieniä syöneet muun rehun
puutteessa?
Kuningaskuluttaja-ohjelma, ennen päättymistään, testasi tikkuja ja
kertoi, että ”Tulitikkujen
valmistus Suomessa lopetettiin jo vuonna 1995. Testimme tikuista osa on tehty
Puolassa, puolalaisesta poppelista tai haavasta. Jotkut tikut olivat tehty
Intiassa, ja raaka-aineena on Venäjältä, Latviasta tai Kiinasta tuotu haapa. Sampo-tikut
ja R-kioskin tikut on tehnyt sama ruotsalainen tehdas ruotsalaisesta
haapapuusta.
Monet epäilevät, että tikkujen laatu on
huonontunut sen jälkeen kun niiden valmistus siirtyi ulkomaille. Tätä on vaikea
todistaa. Selvää kuitenkin on, että puun laatu vaikuttaa tulitikun
ominaisuuksiin. Ja puun laatuun taas vaikuttaa se, missä se on kasvanut.
Toinen muutos tulitikuissa on se, että niissä
ei enää käytetä rikkiä.”
Toivoa vain siis voinee, että vastaisuudessakin saamme tehtyä tikusta
asiaa – tai ainakin tikkujen lainaamisesta, vaikka uudelta naapurilta, ihan
vain nähdäksemme minkälaisen kanssaihmisen läheisyydessä joka-päiväisyyttämme
elämme, tosin melko vähän tulitikkuja raaviskellen. Kynttilätkin kun alkavat
olla LED-liekillä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti