lauantai 1. joulukuuta 2018

Hah, hah haa - oliko tuo muka vitsi?


Tuurin kaupalla se Vesakin vaimon sai. Tämän tyylinen otsikko tai havainto komeili aikoinaan jossakin median julkaisussa. Pitääkö asia tai uutisen tapainen havainto paikkansa, todellisuutta ainakin on Keskisen suvun perustama kauppakeskus Tuurin kylässä. Totta on myös sen saama ja kokema valtava menestys. Jonkinlainen suositus ja merkitys lienee sillä ollut, kun Vesa Keskinen kosi nuorikkoaan ja sai myöntävän vastauksen tyttöystävältään. Turvallisuuden tunne on kuitenkin yksi tärkeä kriteeri kosinnan yhteydessä.

Tällä kirjoituksen alkurepliikillä en halua mitenkään mainostaa ko. Kauppakeskusta, mutta haluni oli osoittaa, että tiettyjen asioiden vuoksi asialle tulee huvittavia piirteitä. Tuurin kylälle sopii kaupan nimeksi hyvinkin Tuurin kauppa. Muutoinkin kuin vain tuurilla!

Kuulemani mukaan ihmisillä sattuu elämän vaiheessa kahdenlaista tuuria – hyvää ja huonoa. Molemmat ovat meillä ahkerassa käytössä. Hyväkin tuuri voi äkkiä muuttua huonoksi – tai sitten päinvastoin.

Olen kuullut jutun, jossa lottopotin voittaja alkoi mahdottomasti manaamaa. Kanssakävijät ihmettelivät tätä käyttäytymistä. Manata nyt sitä, kun saa lottopotin. Siinä miltei kaikki unelmat on helposti toteutettavissa. Kyseinen voittaja kuitenkin oli voitosta hyvinkin pahoillaan. Kokemuksesta hän tiesi aikaisemman voittonsa hyvinkin huonot puolet. "Nyt se ryyppääminen taas alkaa"! Jokainen tiedostaa kuinka vahingollista jatkuva kännääminen on. Lottovoittajan edellinen kokemus oli käydä hengen päälle.

Eräs ystävätär valitti, kuinka hänen miehensä näkö on huonontunut poikkeuksellisella tavalla pienessä ajassa. No kuinka tämä ilmenee? Siitä on tavattoman pitkä aika, kun mieheni on nähnyt selvän päivän. Kuka tämänkin jutun on keksinyt. En minä ainakaan. Ehkä tämänkaltainen huumori auttaa lähimmäistä paremmin jaksamaan

Poikani sai ensimmäiset suksensa kolmivuotiaana. Joulupukki tuppaa olemaan aika usein mukana näissä asioissa. Tontut itseasiassa ovat suurempia syyllisiä lahjojen suhteen. Pukki on kuitenkin suurin syyllinen, joka saa kiitokset tai "moitteet", kun toivottu lahja oli tai ei ollut kontissa. Aina ei tietenkään posti ehdi toivomuskirjeitä viemään Korvatunturille.

Piti kertomaan poikani toiveen toteutuneen niinsanotun yllätysmomentin merkeissä. Tonttu tai tontut tietenkin halusivat antaa jotakin todella hyödyllistä eli kovan paketin. Joulupäivänä menimme kokeilemaan lahjan käyttökelpoisuutta.  Sukset jalkaan ja sauvat käteen. Hupsista vain. Hiihtäjän suksissa ei ollut tarpeellista pitoa. Persuuksille se meni ensi yritys. Siitä kimpaantuneena sukset lensi tai paremminkin potkaistiin pois. "Tämän minä kyllä jätän kesäksi, sanoi hiihtäjän alku".  

Kyllä se hiihto lähti pikkuhiljaa luonnistamaan kiitettävästi. Pieni tähdenlento käynnistyi niistä "kesäsuksista".  Sarjan kylä- ja pitäjänmestaruuskisojen palkintoja tuli hänen kaappiaan täydentämään.

Mehevän totuuden toi esille tyttäreni 4–5 vuotiaana. Lastenhuoneen kalustukseen kuului tietenkin voimistelurenkaat. " Isä, osaavatko apinat riippua".  "Totta kai osaavat. Apinat menevät käsiensä varassa pitkiä matkoja puiden latvuksissa”, vastasin siihen.

 "Näytä sitten”, oli tyttären seuraava kommentti. Näyttämättä jäi nosturin puutteen takia. Sen avulla ”apinamannekiini” olisi voitu nostaa puuhun.

APUa, nyt tarvitaan SEURAa. Molemmat aikakauslehdet ovat halukkaita laajentamaan levikkiään. Aika ajoin molempia lehtiä on tullut tilailtua. Siitä huolimatta, vaikka molempien myyntikikat jonkin verran suututtavatkin. Tienestin toivossa sitä moni henkilö paremman puutteessa soittelee. Sääliksi käy kun yritteliäälle soittajalle pitää sanoa kiitos ei. Tällaisen kauemmin eläneen äijänkäppyrän lukuhalut laskevat kummasti. Silmistä ei tuo haluttomuus niinkään johdu. Näen ilman prillejä hyvässä valaistuksessa kohtuudella.

Eikä oikein vitsipalstan takia kannata tilausta antaa. Elämän viisauksia niissä vitseissä on vaikka muille jakaa. Pari kertaa tilasin lehden kylkiäisten takia. Molemmat kylkiäiset kiinnostivat kovastikin. Rannekello oli komea, mutta lyhytikäinen. Sen lasi kesti ehjänä pari viikkoa. Mukava olisi ollut seurata liikkumistani, mutta siinä laitteessa rannekkeen pienuus eli pituus oli voittamaton este. Luovutin sen miniäni käyttöön. Tuli vitsit kuitenkin luettua sekä artikkelit, jotka käsittelivät maailman varsinaisia tapahtumia

Tuolla jossakin maailman turuilla haastateltiin kauan elänyttä ns.  teräsvaaria. Aihe tietenkin opetusmielessä: kyseltiin pitkän iän salaisuutta. Papparainen oli tuolloin 106 vuotias. Mies oli saanut asunnon 6. kerroksesta. Varustuksiin kuului hissi, joten liikkuminen ei liikaa rasittanut. Mies selitti olleensa ikänsä ilman naispuolista kumppania. Hän kokkasi vieläkin itse tuollaista vaatimatonta perinneruokaa. Ilmeisesti kalasoppaa ja läskisoosia ruisleivän ja piimän kera. Hernesopasta ja lätyistä hän tykkäsi. Joskus sanoi niitäkin valmistavansa. Suhteestaan alkoholiin kertoi olevansa absolutisti. Ei tippaakaan. Radio-ohjelmia kuunteli mielellään. Joskus tuli unikin sen myötä.

Toisin sanoen vaatimaton poikamieselämä oli hänen ohjeet pitkän iän salaisuuteen. Koko ajan haastateltavat ihmettelivät seinän takaa kuuluvaa iloista menoa. Niinpä he antoivat kommentin siitä häiritsevästä naapuri menosta. Siihen haastateltava kertoi, että hän on moiseen jo tottunut. Siellä elää kaksoisveljeni ja ryyppää siellä naisten kanssa rällästäen. Näin tämä elämänkulku tuppaa menemään. Poikkeus vahvistaa säännöt – sanotaan.

Siirryin tässä välillä kuuntelemaan mitä Tastula kyselee haastattelussaan. Tietoviisaita aktiivinaisia oli antamassa varsinaisen sisällön ohjelmalle. Olivat muuten samaa mieltä kanssani. Elämä on vakavaa, mutta huumori auttaa jaksamaan.

Joku firman patruuna oli ohjeistanut elämään seuraavalla tavalla: ”Jos haluat vanhana olla yksinäinen, niin opettele jo nuorena olemaan tyytymätön. Näe kaikessa asioiden huonot puolet. Näin opit kiukkuisen luonteenpiirteen ja saat takuulla viettää aikaasi yksin.” Menikö tämä juttu ihan näin, mutta ainakin suunnilleen asian ymmärsin ja oikeaksi uskoin.

Varoituksen sana!  Jos ette halua pidentää ikäänne, niin älkää missään nimessä menkö katsomaan Heikki Kinnusen näyttelemää Mielensäpahoittaja elokuvaa!!!

Työ on meidän suomalaisten ilomme. Ehkä sen vuoksi meitä moititaan juroiksi, hiljaisiksi yksin viihtyviksi. Itse nostamme "häntäämme" itsekehulla kuinka ahkeria ja jämptejä olemme. Teemme sen minkä lupaamme. Tekemämme työ kestää isältä pojalle, sisko ja äitikin siitä voi nauttia siinä sivussa.

Rehellisyytemme on ollut maailmallakin tunnettua, paitsi nykytilanteessa, nyt sekin on saanut kouriintuntuvia kolauksia. Jotkut varmasti osaavat kertoa mistä muutos johtuu. Määrätyt asiat kun ovat luistaneet entisten mallien mukaan. Suomalaiset valvontanormit perustuvat vanhanaikaiseen luottamukseen. Ehkä katsotaan sormien läpi valvonnan aakkoset. Ilmeisesti asiasta ei ole tullut varsinaista hyötyä tai vahinkoa kellekään. Tämä on aikamoinen vitsi, kun tällaisia asioita pohdin.


Ennen vanhaan ei ovien tarvinnut olla lukossa. Luuta voitiin laittaa merkiksi, ettei kotona ole ketään. Ilmeisesti tämä pätisi vieläkin harvaanasutulla alueella. Kotonani kyllä lukittiin ovet aina kun kylille lähdettiin. Asia oli erikseen, kuinka moni katsoi maton alle.

                             Niilo













1 kommentti: