keskiviikko 21. marraskuuta 2018

Tuorlan majatalo

Siitä on jo yli 40 vuotta kun päätin vaihtaa työpaikkaa, periaatteessa sama työnantaja, mutta hiukan pidemmällä.

No, tämän porukan kanssa on vuosittain vietetty viihtyisä viikonloppu yhdessä, jo neljänkymmenvuoden ajan vaikkei työpaikkaakaan enää ole. Mukavan porukan kanssa aika vierähtää joutuisasti. On aina päässyt tutustumaan minulle uusiin paikkoihin Suomessa. Nyt oli vuorossa Tuorlan Majatalo, sijainti tuossa vanhan ykköstien, nykyinen 110 tie, varrella. Sehän on ollut joskus kartano aikoinaan. Kerron hiukan historiaa ensin, koska ne ovat olleet meikäläisen mielenkiinnon kohde aina. Tämä tieto on peräisin Tuorlan Majatalon esitteestä, joka on taas kerännyt tietonsa eri lähteistä.  Ensimmäinen maininta Tuorlasta löytyy jo vuodelta 1515.  Ensimmäisinä vuosina se on palvellut piispan tilana Kustaa Vaasan ollessa vallassa, hänellä oli tavoitteena katolisen kirkon valta-aseman heikentäminen. Vuonna 1570 oli valta jo siirretty kruunun omistukseen lähes kokonaan. 

2000-luvulle tullessa oli mm viljeltyä peltoa 160 hehtaaria, tuli kuntaliitoksia ym. Nykyisin siellä toimii Turun Yliopiston alainen Tuorlan observatorio. 2008 avattiin Tuorlan planetaario, johon pääsimme tutustumaan, taivaallisen näytöksen kera. Maailman Seitsemän ihmettä. Saimme myös kuunnella taitavaa selostusta tähtitieteen ihmeellisyyksistä. Mm. Gravitaatio eli painovoima on luonnonilmiö.  Näin maallikkona en kaikkea tietenkään ymmärtänyt, hyvä kun muutaman sanan, hiukan on tuo ymmärrys tähtitieteessä olematon, vaikka aihe on mitä mielenkiintoisin. Mutta miehellä, joka esitti asiansa, oli tietoa, ei tarvinnut esitteitä kädessään, kaikki tuli ulkomuistista. Tilat, joissa tätä kuuntelimme oli kallioluola, jossa pitkä betonista valettu mittauspöytä, ja hienoja tähtitaivaan kuvia. mm Horsehead Nebula, itsellä ollut tuo kalenterista otettu kuva jo vuosia seinällä kehystettynä. Hevosenpääsumu on Orionin tähdistössä oleva pimeän sumun osa. Tämä sumu tunnetaan myös nimillä Barnard 33 ja LDN 1630. Hevosenpääsumu tunnistettiin Harvardissa vuonna 1888. Sumun taustalla on punertavaa vetykaasua. 
(Wikipedia https://fi.wikipedia.org/wiki/Hevosenp%C3%A4%C3%A4sumu). 

Aikavaellukselle pääsee myös Tuorlasta, se on 13,7 km pitkä ulkoilureitti. 

Päivällinen, joka syötiin, oli monipuolinen ja runsas, seisova pöytä. Illalla iltapalana monenmoista salaattia, leipää ja kauriin savustettua lihaa. Jälkkäriksi ihanaa juustokakkua ja kahvia.

Aamiainen oli myös runsas ja kaiken kruunasi lämpimät juuri paistetut munkit.
Sisko











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti