lauantai 20. tammikuuta 2018

Aikuiset miehet vaateostoksilla

Aikuisella miehellä tarkoitetaan tässä yli viisikymppistä, täysin oikeustoimikelpoista miestä, joka elää sinkkuna tai on avo- tai avioliitossa.

Kuulin taas kerran sen jo vanhan toteamuksen, että suomalaiset miehet ostavat todella vähän vaatteita. Ehkäpä vähiten Länsi-Euroopan maista. Periaate heillä lienee vanhan sanonnan mukainen: ”Rumat ne vaatteilla koreilee”. Jos istuu tunnin seuraamassa suuren kauppakeskuksen käytävän asiakasvirtaa, voi helposti tehdä aiheesta epätieteellistä tutkimusta siitä, millaisissa kuteissa aikuiset miehet ovat?

Siististi, kunnon vaatteisiin pukeutuneen miehen näkee arkipäivänä aika harvoin. Jos joku on kunnon kuteissa, saattaa tuttu kysyä: ”Oletko menossa juhliin?” Selittele siinä sitten syy, ettei mene!

Kirjoituksen aihe on tietyllä tavalla humoristinen. Vain yksin elelevät miehet joutuvat hankkimaan vaatteensa ihan itse. Kumppanin kanssa elävät lähtevät lähes poikkeuksetta yhdessä valitsemaan ja ostamaan päälle puettavaa.  Kun seuraa miesten vaateosastolla asiakasvirtaa vaatetankojen välissä, on yleensä näky sellainen, että nainen kulkee edellä hypistelemässä tottuneesti vasemmalta ja oikealta. Mies kulkee nolpeana perässä. Materiaali on tärkeä! Ei keinokuitua, vaan sen pitää olla puuvillaa tai villaa! No, sekoitekin käy, kun muuta ei ole. Pelkkä keinokuitu hylätään heti.                                                                                                                                 
Edellä kulkeva sanoo tottuneesti myyjälle, joka tulee häiritsemään, että ”me katselemme tässä itseksemme ensin!” Moni mies on suorastaan ”sovituskoppi-kammoinen”. Jotkut jopa niin ahdistuneita, että vaimo hakee kaupasta viidet housut kotiin sovitettavaksi. Tutusta kaupasta näin voi tehdä vielä nykyäänkin.  Sitä ei voi kieltää, että onhan siinä hyvätkin puolensa, kun kumppani juoksuttaa sovituskopille tangosta sopivaa kokoa niin kauan, että vaate on sopiva. Sinkkumies menee mieluusti marketin vaateosastolle, missä myyjä ei häiritse..

Kerran eräässä turkulaisessa isossa vaatekaupassa keskustelin kokeneen myyjän kanssa kirjoituksen aiheesta. Hän sanoi olevansa mielellään miesten osastolla töissä. Perusteluna oli se, että miehelle on helppo myydä, koska hän melkein aina ostaa sen, mitä hän tarjoa! Siis yksin tulleelle miehelle! Tässä kaupassa on yläkerrassa naisten osasto, jossa myyjät hakevat ja juoksuttavat naisasiakkaille sovituskopille yhä uutta sovitettavaa – edestakaisin – jos vaikka löytyisi ”jotakin KIVAA päälle, kun on se menokin lähellä…”  Sovituskopin lähellä saattaa istuskella mies lukemassa kaksi vuotta vanhaa Tuulilasi-lehteä pitkästyneen oloisena vilkuillen silloin tällöin kelloansa.


Nyt ei ole puhe naisten vaatteista. Naisille on tarjolla vaikka mitä. 80 % tavaratalon vaatetarjonnasta on naisille.  Siis 20 % jää miehille. Tässä toteutuu se vanha 20 – 80 sääntö. Mitä miehille on tarjolla, siis niille miehille, jotka kansainvälisessä vertailussa ostavat todella vähän vaatteita? 

Ainakin puolet osaston vaatteista on suorissa riveissä olevia tummia pukuja. Sitten on bleisereitä monenlaisesta kankaasta ja paljon. Myös mustat housut ovat tangossa suorissa koon mukaisissa jaksoissa. Kun katselee miehiä kaupungilla, eivät he kulje tumma puku päällä eikä edes siistit housut jalassa ja bleiseri päällä. Ei sinne päinkään. En kuvaile mitä heillä on päällään – käykää katselemassa!

Nuoret miehet jätettiin tarkastelun ulkopuolelle, koska vaatetus on kaikilla samanlainen. Lenkkarit, farkut ja T-paita hupparin alla. Ei muuta. Keski-ikäisillä neuleen tai collegen päällä pusero, mutta tietenkin jalassa on farkut.

Palataan miesten osastolle. Siellä on hyvä valikoima kauluspaitoja ja solmioita. Niitä tarvitsevat jotkut jopa työpaikalla. Muut oikeastaan vain ”häissä ja hautajaisissa”. Sitten on miehille vielä villatakkeja. Mutta jos etsit jotakin muuta sisällä pidettävää vaatetta, on tarjonta olematonta. Ulkoilupuseroita ja takkeja löytyy – suurin osa mustia. Pappamallia myyjä tarjoaa aina ensiksi. Se on sellainen, jossa on resorit hihansuissa ja helmassa. Päällä se näyttää yleensä pallolta, koska vatsa on alla jo muotoillut sen. Ei hyvältä näytä.

Miesten vaatteiden tarjonta ja menekki on niin huonoa, että monilla paikkakunnilla ei enää ole miestenvaatekauppaa. Elämä jatkuu kuitenkin farkut jalassa ja neule puseron alla. Aika yksitoikkoista, mutta totta. Se on miesten ittensä syy! Vai olisiko kuitenkin niin, että kysyntä ei luokaan tarjonta! Ei luo, kun kysyntää ei varsinaisesti ole!
                                                                    Eero