keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Halpuuttaja?

En tiedä aivan varmasti, mitä tuo halpuuttaja sana, varsinai-sesti tarkoittaa, mutta minusta se merkitsee hintojen alenemista. 


Halpuutus merkitsee asian, esineen edullisempaa hintaa. Eli samalla rahasummalla tuotetta saa käyttöönsä enemmän, isomman pläjän, sanoisin. Tuote itseasiassa voi olla ihan missä muodossa tahansa. Materiaalinen tuote on paremmin havaittavissa. Sen tuntee kosketuksesta, painosta, silmillä nähtynä.

Maailmassa on paljon asioita joista pitää toimittaa sen tekijälle korvaus menetetystä ajasta. Aika usein tällä periaatteella toimittaessa, maksu on vapaaehtoista. Useimmiten tekijä hyväksyy suoritukseksi ison summan silmää räpäyttämättä. 1/10 tunnin toimituksesta saturainen kelpaa ihan varmasti. Tällaisia vapaaehtoistyön tekijöitä on pilvin pimein - toivottavasti kukaan ei mene halpaan, niillä markkinoilla ei ole halpuuttajia.

Halpuuttajat!  Niihin kuuluu ehdottomasti niin sanottu kolmas sektori. Joku muukin mainostaa halpuuttavansa. Tosiasia kuitenkin on, että kolmas sektori eli vapaaehtoistyö on varsinainen halpuuttaja. Siinä ei ainakaan iso raha pyöri, mutta tulokset ovat mittavat, isolla rahalla mitattavissa.

Näitä vapaaehtoistyön tekijöitä on lukematon joukko, joka pyyteettömästi toimii milteipä joka sektorilla. Kohteena on lapsista vanhuksiin. Esimerkkinä on varhaislapsuus. Jotkut vanhemmat ovat ryhtyneet ohjaamaan naapurin- ja omiakin tenavoita liikunnallisiin harrastuksiin urheiluseuran riveissä.  Joskus siinäkin on tullut esteeksi ns. luokkaero. Uskon, että tänä päivänä se ei ole suurikaan este terveelliseen harrastukseen.

Esteenä on paremminkin vapaaehtoistyön tekijän saaminen, sekä tarvittavat toiminta tilat. “Kakkosvalmentajiksi” eli sen suuntaisiin tehtäviin voi ryhtyä mielestäni lapsistaan pitävä vanhempi. Siinä yksi halpuuttajaryhmä, jolla on iso merkitys hyvinvoinnin kasvatuksessa.

Toinen harrastepohjainen ja yhteiskunnalle suuren säästön tekijä on potilas- ja vammaistyöyhdistysten vapaaehtois-voimat. Näissä yhdistyksissä toimivat yhdistyksen varsinaiset jäsenet sekä heidän lähin piiri – omaiset. Paljon on toimivina yhdistysten jäseninä myös eläkeläiset, jotka hakevat sisältöä elämälleen. Halu auttamiseen on suuri.
Meillä Salossa on näiden yhdistysten kokoonpanevana voimana yhteistyöelin SYTY. Eri potilasryhmät ja vammaiset hakevat vertaistukea kanssaihmisiltä. Ihmisiltä, jotka potevat samaa tautia ja ovat näin ollen samalla lähtöviivalla. Sama lähtökohta, kuinka siitä on selvitty, mistä saatu apua ja kuinka jatkossa?

Vammat ja sairaudet ovat hyvin usein katastrofin ainekset hyvinkin suurelle ihmisryhmälle. Varsinkin lähiomaiset masentuvat tapahtuneesta. Tapaus saattaa aiheuttaa uudelleenjärjestelyitä laajalla alueella. Suunnitelmat saattavat mennä kokonaan uusiksi.

Lääketiede, josta en juurikaan mitään ymmärrä, on muutamassa vuosikymmenessä mennyt isoin harppauksin eteenpäin. Parannuskeinoja on olemassa enemmän  ja parempia kuin joskus. Aivoverenkiertohäiriöön on tullut liuotushoito avuksi. Tärkeää on nopea hoitoon pääsy. Kuntoutuksella on kuitenkin iso merkitys potilaan kuntoon saamiseksi. Potilasjärjestöllä AVH-yhdistyksellä on suuri merkitys potilaan mielialan ylläpitämisessä. Kerhossa hän tapaa vertaisiaan. Näiden kanssa / kautta hän huomaa, että tästä on mahdollista selvitä. Heiltä saa tukea ja uskoa siihen, että vammasta tai sairaudesta huolimatta elämän rikkauksista voi nauttia ja olla mukana. Ei kannata jäädä kotiin murehtimaan.

Salo on edelläkävijä kolmannen sektorin suhteen. Kolmekymmentä kuusi erilaista potilas- ja vammaisyhdistystä kaikkiaan takaa sen, että vertaistukea löytyy vaivaan kuin vaivaan. Yhdistykset antavat kokemuspohjaisesti neuvoja ja opastaa mitenkä tulee toimia, jotta saat avun pulmiisi. Käytännön asiat tuntuvat monesti ennakkoon hieman ongelmallisilta, mutta vertaistukihenkilöt ovat saattaneet käydä saman jutun henkilökohtaisesti läpi aikaisemmin. Yhdistysten toiminta näkyy tiedon levittämisessä paikkakunnalla. Esitteitä saa terveyskeskusten infon lisäksi SYTYn toimitilasta, Helsingintie 6:sta.. Esitteestä näkee mihin voi ottaa yhteyttä tarvittaessa.

Yhdistykset tekevät myös ennalta ehkäisevää työtä. Aivo- sekä Sydän- ja Diabetesliitot ovat järjestäneen yhteistuumin kampanjia, joissa mitataan valtakunnallisesti verenpaineita. Mittaajina on alojen yhdistykset. He huolehtivat viime vuoden lokakuun loppupuolella mittauksen toteutumisen. Salolaisella AVH-kerholla oli onni saada pätevät mittaajat, jotka ongelman sattuessa ohjasivat “potilaan” jatko-tutkimuksiin. Tämä oli jo kolmas kerta kun tapahtuma järjestettiin. Joka kerralla löytyi henkilöitä. joille suositeltiin jatkotoimenpiteitä.

Verenpainetauti ei juurikaan näytä oireilua. Ellei henkilö ole ollut jostain syystä terveystarkastuksessa, niin hän ei saata tietää kohonneesta verenpaineestaan mitään. Yllätyksenä saattaa tulla verenkiertohäiriö, joka lamaannuttaa toiminnot. – Jos puheesi muodostuu epäselväksi, suusi menee vinoon, kädessä ei ole otetta, näkösi hämärtyy ja kaikin puolin olet ikäänkuin muissa maailmoissa. Joku voi luulla, että olet humalassa. Silloin on parasta ottaa yhteyttä 112. – Tämä neuvo kaikille kanssakulkijoille, poliisikin voi olla tarpeen avunannossa, mutta parhaan avun saa ensihoitajilta. Nopea apu pelastaa ihmisen.

Nämä uudet älypuhelimet ovat todella hyvä keksintö. Kun siihen asennettu 112 Suomi-sovellus paikannustunnisteella, niin apukin tulee oikeaan paikkaan. Henkilö joka ei saa aikaiseksi puhetta ja vielä kykenee soittamaan, saa avun tulemaan – uskoisin näin olevan  kun  hälytyksen mukana kulkeutuvat myös hälytyspaikan koordinaatit.

Minulla on tässä tilaisuus kiittää verenpainemittaus-tempauksen varsinaisia suorittajia. Salon Ammatti-korkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijoita sekä Salon Ammattikoulun opiskelijoita lähihoitajalinjalta. Kiitos Kuninkaantien Apteekki, Salon Vanha Apteekki, Yliopiston Apteekki, Halikon Kuiron leipomon kahvila, sekä Lääkäriasema Mehiläinen. Annoitte tukenne järjestämällä tilan mittauksen suorittamiselle.
                                                                                   Niilo

2 kommenttia:

  1. Juha16:27

    112 sovellus kannattaa laittaa älypuhelimeen omalle sivulle aivan yksinään ja keskelle.
    Löytyy helposti tiukemmassakin tilanteessa kaiken muun sälän keskeltä.

    VastaaPoista