perjantai 5. marraskuuta 2021

Hei Halloween...

 


Lokakuussa on jo aika pimeää, ja vettä on satanut kiitettävästi niin että kyllä syksyltä tuntuu. Kirpeät kuulaat pakkaspäivät antavat vielä odottaa itseään, mutta ehkä tähän kuraan ja kurjuuteen sopii hyvin kurpitsajuhlan vietto. 

Itselleni on vaikea muistaa, koska halloween oikeastaan on. Helposti sen ajoittaa pyhäinpäivän tietämille. Ihan samasta asiasta ei kuitenkaan ole kyse, ja halloweenia vietetään lokakuun viimeisenä päivänä. Nimi tulee sanoista All Hallows´ Eve eli kaikkien pyhien aatto, ja juhla on lähtöisin kelttiläisestä kulttuurista. Pyhäinpäivä taas oli alun perin marraskuun ensimmäisenä päivänä, nykyään se sijoitetaan lokakuun viimeisen ja marraskuun kuudennen väliin osuvalle lauantaille. 

Lokakuun aikana on ollut aika paljon halloweeniin liittyvää mainontaa. Juhliin liittyy nykyään vahvasti kaupallisuus, on karkkeja ja krääsää. Paikallisesti hieno juttu oli Rannikon puutarhan kurpitsapelto, jossa oli nähty vaivaa kaivertamalla lukemattomia kurpitsalyhtyjä ja rakentamalla niillä erilaisia kujia ja koristeita. Iltahämärissä oli mukava käydä ihastelemassa noita oransseina hehkuvia karmivia kasvoja, ja tulihan meidän pari kurpitsaakin ostettua. Niistä kaiverrettiin kotona omat lyhdyt. 

Kurpitsalyhdyn kaivertaminen on hauskaa puuhaa, mutta vaatii terävää veistä, malttia ja jonkin verran voimaa, kun kuori kuitenkin on paksu. Ensin sopivan kokoinen hattu päältä pois, sisälmykset lusikalla tai pienemmällä veitsellä ulos (ne voi hyödyntää paahtamalla siemenet ja muista jäänteistä voi keittää vaikka sosekeiton) ja sitten kasvot tai kuviot kylkeen. Meillä on tässä käytetty apuna tussia, niin näkee vähän minkälainen on tulossa. Sitten vaan kynttilä sisälle, hattu päälle ja ulos leiskumaan! 

Lapsilta tuli vähän noottia, kun en tosiaan tarkkaan muistanut koska halloween on, enkä tullut tarkistaneeksikaan, kun se on ollut ympärillä muuten näkyvissä pitkään. Ei tehty halloweensiivousta eikä koristeltu kotia muuta kuin pihan puolelta noilla lyhdyillä. Onneksi on kaverit...yksi oli leiponut hienon ruumisarkkukakun, ja sen ympärille porukka kokoontui kuun viimeisenä päivänä. Hauskaa oli ollut! 

                                    

                                                                                                                                                Terveisin Auli
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti