perjantai 9. huhtikuuta 2021

Ajattelemisen aihetta

 



SYTY järjesti luontaiset taipumukset-luennon. Siellä oli asiaa meidän jokaisen luontaisista taipumuksista ja siitä, miten ne vaikuttavat ajatteluumme ja toimintatapoihimme. Ilta oli erityisen mielenkiintoinen!

Oletko koskaan edes ajatellut, kun ristit kätesi? Et, teet sen luontaisesti. Toisilla on vasen, toisilla oikea, peukalo päällä. Yritäpä tehdä käsien ristiminen toisin päin, kun luontaisesti sen tekisit. Mitä tapahtuu? Jep, joudut ajattelemaan asiaa. Sama tapahtuu, kun laitat kätesi puuhkaan eli ristit ne rinnallesi. Kokeilepa!

Ryhmässä pohdimme myös, mitä yksi sana tuo mieleen. Kaikilla oli sama sana ja ryhmänä piti päättää, montako samaa sanaa löytyy kaikkien papereista. Tämä se vasta oli mielenkiintoinen harjoitus! En paljasta asiasta enemmän, ettei mene harjoitus pilalle, jos joskus olet itse sitä tekemässä.

Illan aikana saimme tietää, että yleensä ihmisen luontaiset taipumukset jaetaan neljään pariin. Näistä pareista löytyy kaikkiaan 16 erityyppistä ajattelijaa. Ajatteluanalyysin teettämällä saat tietoosi, minkälainen sinä olet luontaisten taipumustesi perusteella.

Moni meistä luulee tuntevansa itsensä, mutta tosiasia on, että toimimme usein opittujen mallien mukaan tai käyttäydymme yleisesti sovittujen sääntöjen mukaisesti. Toimisimmeko luontaisesti niin?

Näitä luontaisia taipumuksia ei näy päälle. Toinen ei pysty sanomaan, minkälainen toimija tai ajattelija sinä olet.

Erityisen mielenkiintoista on se, että vahvassa olevat toimintatavat usein määräävät käyttäytymistämme ja se syö meistä valtavasti energiaa. Kun saamme toimia meille luontaisesti paremmin soveltuvissa työtehtävissä, jaksamme paremmin ja voimme hyvin. Tällaiset työtehtävät antavat meille energiaa sen sijaan, että veisivät voimavarojamme.

Oletko ajatellut, että ristiriitatilanne ei välttämättä olekaan ikävä asia, vaan se voidaan muuttaa voimavaraksi, vahvuudeksi? Kun ensin ymmärrämme, että me olemme erilaisia, voimme hyväksyä toisten erilaisuuden ja sen jälkeen erilaisuudesta voidaankin saada voimavara. Ristiriitatilanteet yhdistyksissäkin voidaan muuttaa vaikka toiminnan kehittämisen vahvuudeksi.

Haastakaa itsenne, haastakaa toisenne ja hyödyntäkää erilaisuus myös yhdistystoiminnoissa, omassa elämässänne tai parisuhteessanne ja työssänne! Uusia oivalluksia kohti! Kun ajattelemme, miten ajattelemme, voimme ajatella uudella tavalla. 

Päivi

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti