keskiviikko 5. syyskuuta 2018

Hei vaan, heipä hei!


Eräänä elokuisena aamuna ani varhain oli 15 enemmän tai vähemmän unenpöpperöistä matkaajaa odottamassa pikkubussia, jolla aloittaa päivän reissu Tallinnaan. Löysihän se auto meidät, vaikka Perniö olikin vieras. No, eihän ennen klo 6 aamulla voi olla näkemättä ja ehkä myös kuulematta 15 hengen Salon näkövammaisten iloista retkiseuruetta.

Pikkubussi täynnä suuntasimme Salon torin turistipysäkille. Sieltä hyppäsi vielä 12 matkalaista lisää mukaan ja samalla vaihdoimme isompaan bussiin. Aamutuimaan ajelimme reippaasti kohti Helsinkiä.

Terminaalissa ei juurikaan jouduttu odottamaan, vessassa sentään ehti käydä. Siirtyminen laivaan sujui suhteellisen mutkattomasti sitten, kun ymmärrettiin, miten päin matkalippu piti asettaa lukulaitteeseen. Laivassa suuntasimme suoraan kohti buffet-aamiaista.

Täytyy myöntää, että nälkä kurni suolissa ja mahalaukku oli lähes vetäytynyt kiinni selkärankaan. Näkövammaisten reissussa voisi sanoa, että nälkä oli niin, että näköä haittasi. Onneksi aamiaista oli heti tarjolla. Kyllä me vaan söimmekin…



Komea Sataneljäkakkonen


Saavuttuamme Tallinnaan siirryimme tietysti tärkeimpien asioiden hoitoon eli SuperAlkoon. Tässä kohtaa olisi kannattanut muistaa, että alkoholijuomien kuljettaminen bussin lastiruumassa vaati vetoketjulla suljetun kassin tai matkalaukun. Eräille tuli hieman tyyriimpi reissu, kun piti ne laukut ostaa Virosta…

SuperAlkon jälkeen ajelimme bussissamme hieman Tallinnan keskustasta pois, Ylemisten ostoskeskukseen. Siinä pääovella huomasin, että sepä onkin kiva paikka. Näkövammaisia asiakkaita on huomioitu kohokartalla ja pistekirjoituksella selvitetyin kartoin. Näppärää! Siinä oli näkemistä sokealle jo ihan tarpeeksi, olisin saanut koko iltapäivän siinä kulumaan selvittäessäni, missä olen ja mihin voisin mennä. 

Ohitettu pizzeriaristeys Lasnamäellä

Muutama tunti ostoskeskuksessa aiheutti jälleen nälän tunteen. Söimme hyvässä ravintolassa edullisen aterian. Vaihtoehtoisesti söimme kalaa, kanaa tai possua. Kaikki kuulemma maistui!

Pienen kiertoajelun jälkeen Tallinnassa olikin taas jo aika suunnata satamaan. Vielä ehti satamassa juusto-ostoksille ja tarttuihan sitä matkaan paljon muutakin.

Satamassa oli ilo istuskella penkeillä seuraamassa ihmisten menemistä ja tulemista. Ilma oli mitä kaunein; aurinko paistoi ja leppeä tuuli leyhytti hiuksia. 

Opas ja opastettavia

Laivamatkalla kohti Helsinkiä oli jo hieman väsähtänyttä porukkaa. Ei ihme, sillä reissaajien keski-ikä oli lähempänä 70 vuotta ja jaloilla oli oltu pitkään ja hartaasti. Aamuinen herätyskin painoi, kun ei päiväunillekaan päästy. Onneksi Maija Vilkkumaa oli esiintymässä...

Ilta oli pimentynyt jo lähes yöksi, kun saavuttiin onnellisesti alkoholijuomat uusissa kasseissa Salon torille. Siinä jäivät aamulla kyytiin tulleet 12 matkaajaa pois kyydistä ja loput 15 jatkoivat Perniöön pienemmällä autolla. Perniöläiset saapuivat noin klo 23.15 päätepysäkille.
                                                                       Päivi
Kuvat Liisa Oksanen


















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti