keskiviikko 8. elokuuta 2018

VPK


Vapaaehtoinen Palokunta. En edes tiedä mitä kaikkea joutuvat tekemään. Tässä päivänä muutamana kuitenkin katselin, kun naapurin pihakuusi kaatui. Tuli nosturiauto pihalle, hetken siinä jotain tekivät, 2 miestä.

Omalta pihalta katselin vaan, kun saivat alhaalla hommat tehtyä, kaikki suojavarusteet päällä, kypärät, muut vaatteet ja suojakoriin, vielä kettingillä molemmat miehet kiinni koriin ja alkoi moottorisaha pärisemään.  Ensin sahattiin alempia oksia, toinen sahasi ja toinen ohjaili koria.  Olihan kuusi aivan talon vieressä, piti katsoa, ettei osu korilla talon seinään. Pikkuhiljaa ylöspäin vaan. Ja kohta oltiin jo latvassa, oli kuusi päässyt oksistaan. Hiukan oli huonokuntoinen yläosastaan, kaksihaarainen vielä. Samoin meillä oli talon pihalla vanha kaksihaarainen, yläosastaan jo siinäkin hiukan lahon elkeitä. 
Se kuusi meidän pihalta, joka kaadettiin metsurin toimesta.

Siihen tilasimme metsurin tässä joku aika sitten. Nykyään, kun on näitä aika kovia tuulia, aina ajattelee, että siinä on kahden vanhan, vahvan taistelua, tuuli ja kuusi. Tarpeeksi kauan kun sitä katsois, tietää, että tuuli vie voiton. Luonnonvoimat ovat niin mahtavia, niitä vastaan on turha taistella, paree antaa moottorisahalle töitä ennen kuin on talon päällä. Näissäkin kuusissa ikää ainakin 40 vuotta, hiukan ylikin.

Mutta palomiesten toiminnasta piti vielä kehua, eipä ole  korkeanpaikan kammoisen tai kuten olen itse, ahtaanpaikankammoisen,  paikka   Aina pitää olla valmiina, vaikka mitä olisi vastassa. On sitten palava talo tai metsä. 

Tämä talo, joka poltettiin opetus- ja  harjoitusmielessä jo
vuosia sitten, oli niin tuhottu, ettei saatu museokahvilaa.

Monta kertaa vuodessa lehdessä on otsikoita ja tosikertomuksia,  kuinka on metsää palanut taikka jokin asunto, karjasuoja. He joutuvat ryömimään ahtaissa kattorakennelmissa, ullakoilla.

Ovat kuitenkin myös avustushommissa, kuten edellä mainittiin. Tottakai jonkun maksun ottavat siitä, mutta onpa kuusi kaadettu turvallisesti. Ja aina siitä kalliimpaa tulee jos talon päälle menee.

Hyvä VPK!
                          Sisko













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti