Eipä
ole äidin kasvimaata, mutta onneksi on silti raparperia. Ei tosin kovin
rehevää, koska kaveri on joutunut tällä tontilla muuttamaan ainakin kolmesti
erilaisten kesärakennelmien alta pois. Alun perinkin hän on maahanmuuttaja. Ei
liene helppoa asettua rehevästä, multaisesta maasta kasvamaan metsäisessä,
köyhäravinteisessa maassa. Kun sitten vielä siirretään useammin paikasta
toiseen… Mutta hei, onneksi hän on anteeksiantavaa tyyppiä ja luovuttaa sentään
joka alkukesä herkkunsa käyttöömme!
On
siitä raparperista niin moneksi. Meidän perheen suosikki on raparperipiirakka,
mutta se on tehtävä mummun ohjeella. Muut eivät oikein kelpaa. Mummun ohje on
hyväksi havaittu ja siitäkin kiva, että se on edullinen, koko pellin kokoinen
ja vielä helposti muunnettavissa ruokavammaisille sopivaksi.
Olen
minä kokeillut raparperista muutakin. Muutamia vuosia sitten tein
raparperisimaa kesän juomaksi. No, en sitten oikein tiedä, oliko herkullista.
Hemmetin tahmaista se ainakin oli, kun sitä reilua viittä litraa keittiön laattalattiasta
pestiin oman kultani kanssa sunnuntai-illan ratoksi siinä puolilta öin. Siinä
sitä taas kysyttiin sitä rakkautta. Riitti silloin ja riittää yhä!
Joka
kesä aina pienenä sai raparperimansikkakiisseliä isoäidin luona. Enää sitä ei
tule tehtyä, kun joutuu kaiken syömään itse. Ei nykylapsille oikein kiisseli
maistu, ainakaan meidän perheessä. Vika on tietysti oma, kun ei ole lapsiaan
opettanut kiisseleitä syömään.
Tämän
alkukesän kokeiluna tehdään vielä raparperimehua sitruunahapolla. Sitäkään ei
ole ennen tullut kokeiltua. Oli jo aikakin! Menneinä vuosina olen keittänyt
mehumaijassa mansikan kanssa raparperia ja siitä on tullut todella maukasta
mehua. Toivotaan, että tänä vuonnakin riittää raparperia kaikkiin kokeiluihin
ja vielä hyviksi havaittuihin resepteihin.
Halusin
jakaa kanssanne tämän meidän perheen raparperi-piirakkasuosikin. Olkaa hyvät!
10
pennin raparperipiirakka (pellillinen)
6 dl piimää (tai kermaviiliä, luonnonjogurttia…)
3/4¾ dl öljyä
3,5 dl sokeria
9 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
1 l raparperia kuorittuna ja pilkottuna
0,5-1 dl fariinisokeria
Laita
uuni lämpenemään. Kuori ja pilko raparperit. Sekoita kaikki aineet keskenään
kulhossa ja levitä leivinpaperin päälle pellille. Paista 225 asteisessa uunissa
noin 25 minuuttia. Voit myös levittää raparperit taikinan päälle ja ripotella
fariinisokerin siihen. Varoitus, että silloin piirakka on aika tumma.
Tämä
kesän herkku maistuu sellaisenaan, vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön
kanssa.
Mikäli
muunnat jauhot gluteenittomiksi, korvaa osa vaaleista gluteenittomista
jauhoista gluteenittomilla kaurahiutaleilla. Saat vähän rapsakkuutta
piiraaseen. Maidoton versio syntyy vaikka soijajogurtista. Helppo myös
kananmuna-allergikolle, kun ei tarvitse korvata kananmunia millään.
Mikä on
sinun suosikkisi raparperiherkuista ja piirakoista?
Päivi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti