Minulla
oli käytettävissä ystäväperheen kesämökki Padasjoen Neroskulmalla viiden kesän
ajan. Noihin vuosiin sisältyy lukuisa määrä muistoja. Metsän keskellä
sijainneella mökillä oli marjastus ja sienestys mieluisaa syyskesän puuhaa.
Eräänä
syyskuun aamuna lähdin kylätietä kävelemään Soneran mastolle päin. Mastolle
vievää tietä pääsee mukavasti sienimetsän aarteiden viereen. Kylätiellä tuli
mökkinaapuri vastaan melkein tyhjän sienikorin kanssa. Hän ei ollut löytänyt
kuin muutaman kangassienen ja yhden pienen kantarellin. En tuosta lannistunut,
vaan jatkoin matkaani. Maastossa oli harvakseltaan kärpässieniä ja madon syömiä
haperoita. Samoilin syvemmälle metsään, kunnes huomasin olevani keskellä
keltaista aarreaittaa. Kantarelleja oli keltaisenaan joka puolella. Siinä
samassa puhelin soi, puheenjohtaja Pirjo soitti jostain asiasta. En oikein
osannut puhua, kun olin pakahtumaisillani luonnon aarteiden keskellä. Puhelu
päättyi ja aloin keräillä noita keltaisia aarteita koriini. Minä keräsin ja
keräsin ja kori vähitellen täyttyi. Kun koriin ei enää mahtunut, aloin kääntyä
pois lähteäkseni. Mutta… entäs jos se mökkinaapuri tulee vastaan ja näkee mitä
minulla on korissa? Silloin minun satumainen kantarellipaikkani paljastuu.
Niinpä tein päätöksen, että jatkan matkaa metsän halki toiselle tielle. Siellä
sitten olin tarkkana, ettei kukaan näe mistäpäin olen tulossa. Pääsin palaamaan
mökille paljastamatta salaista aarreaittaani.
Kaikki
sienestäjät tietävät, miten pieneksi isokin sienisaalis menee, kun sen
valmistaa ruuaksi. Sain kuitenkin tuosta sienikorillisesta muutaman aterian
talven varalle. Useimmiten laitan kantarellit ja suppilovahverot seuraavalla
reseptillä;
Speltti-sienilisäke
- 2,5dl spelttisuurimoita (spelttihelmiä)
- 5dl vettä
- 1-2 kasvisliemikuutiota
- 2 rkl rypsiöljyä tai oliiviöljyä
- 1 iso sipuli silputtuna
- 1 porkkana pieninä kuutioina
- 10g kuivattuja sieniä liotettuna (tai ryöpättyjä sieniä pakasteesta n. 100g)
- soijakastiketta maun mukaan
- ½- 1dl tuoretta persiljaa silputtuna tai 1 rkl kuivattuna
Paahda
spelttisuurimoita kuivalla paistinpannulla muutaman minuutin ajan huolellisesti
sekoittaen. Kaada sitten sekaan vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä speltti
kypsäksi noin 25 min.
Lorauta
paistinpannulle öljyä ja paistele siinä viitisen minuuttia sekoitellen
sipulisilppua, porkkananpalasia ja sieniä. Kaada mukaan kypsät spelttisuurimot
ja sekoita. Kypsennä vielä liedellä, kunnes kaikki neste on haihtunut. Tarkasta
terveellisen lisäkkeen maku, lisää soijakastiketta ja persiljaa makusi mukaan.
Tämä runsaasti kuituja ja D-vitamiinia sisältävä lisuke voidaan tarjota
vaikkapa (härkä)papukastikkeen ja soijarouhepihvin kera. Resepti on alun perin
Ruohonjuuri-ravintolasta.
Mitään
papukastiketta en ole speltin kanssa kokannut, lihapullat maistuvat vielä
paremmalle. Löysin spelttisuurimot ruokavaliooni Tallinnasta Olde
Hansa-ravintolasta, jossa kerran illastimme työporukan kanssa.
Eila
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti