Olin
vuosituhannen alussa nivelkipuisten kuntoutuskurssilla Hopeaniemessä. Siellä
meidän ohjelmaan kuului myös terveellisen ravinnon opetusta. Yksi opetustuokio
oli, kun lähdimme paikalliseen markettiin ryhmissä saamiemme tehtävien kanssa.
Nuo tehtävät avautuivat lukemalla elintarvikkeiden tuoteselosteita. Siitä
minulle jäi tapa, joka pitkittää ruokaostoksilla käytettyä aikaa. Yleensä luen
tuoteselosteita etsien mikä on ko. ruokatarvikkeen suola- ja
hiilihydraattipitoisuus. Nykyään tarkistan myös proteiini-pitoisuuksia. Tuon
kurssin aikana päätin myös alkaa itse laittamaan ihan oikeata ruokaa voileipien
ja salaattien sijaan.
Ostan
osan ruokatarvikkeista Rekosta
(Salon seudun ruokarengas:
(Salon seudun ruokarengas:
Tuo FB-ryhmä tuo tuottajien ruoka-aineet suoramyyntinä
asiakkaille. Toimii periaatteella, että tuottaja luo parin viikon välein
järjestettyyn FB-tapahtumaan oman ilmoituksensa siitä, mitä hänellä on
myynnissä ja millä hinnalla. Asiakas sitten käy lisäämässä kommenttikenttään
mitä hän haluaa ostaa. Myyjä kuittaa tilauksen tykkäämällä asiakkaan
kommentista. Ruokatilaukset noudetaan Virtasenkaupan parkkipaikalta joka toinen
torstai. Lisää ohjeita tilaamiseen löytyy ko. FB-sivulta.
Ostan
Rekosta nykyään kananmunat, jauhelihan, vihanneksia ja juureksia, hunajaa jne. Laitan
ruokaa yleensä isomman annoksen ja pakastan osan kerta-annoksina. Viime
kerralla ostin keltajuuria (ihan kuin punajuuri, mutta keltainen), kuhaa ja
tuorepastaa.
Keltajuurista
tein borsch-keittoa. Siitä riitti neljään kerta-annokseen, joista kaksi meni
pakasteeseen. Kuhan paistoin pannulla ja söin salaatin kanssa. Pasta tarjottiin
vieraille tomaattikerma-kastikkeen, karitsanlihapullien ja uunijuures-ten
kanssa. Ruokaa jäi myös pakasteeseen vastaisen varalle.
Pyrin
välttämään prosessoitua ruokaa. Rasvana käytän voita ja oliiviöljyä. Nykyään
tuntuu siltä, että voinlevitys leivälle on suorastaan rikos. Kuitenkin
isoäitini, joka menehtyi 94-vuotiaana, söi koko ikänsä voita. Hän ei koskaan
syönyt margariinia missään muodossa. Eikä hänen nauttimansa ruoka sisältänyt
E-koodeja. Nyt suositellaan laittamaan leivän päälle vähintään 60% kasvirasvaa
sisältävää levitettä. Ihmettelen usein mitä se loput 40% mahtaa sisältää?
Ruoka-aineiden
tutkimus menee koko ajan eteenpäin ja mikä nyt on suurinta myrkkyä ihmisen
elimistölle, voikin olla muutaman vuoden kuluttua suorastaan välttämätöntä.
Omasta mielestäni mahdollisimman lyhyt matka pellolta pöytään on kaikkein
terveellisintä. En kuitenkaan tuomitse kiireistä perhettä, joka ostaa eineksiä
ja muita valmiita ruokia. Itsellä on hyvä tilanne, kun on aikaa laittaa ruokaa
alusta saakka itse ja hankkia ruokatarvikkeet sieltä, mistä parhaimmaksi
katsoo.
Terveisin
Eila
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti