Makuasioistahan
ei saa eikä voi kiistellä, joten rohkenen tulla esille omine makunystyröineni
näinkin kriittisellä aiheella. Mille muka kesä maistuu! Eikä tarvitse
moneltakaan kysyä, kun enemmistön mielestä vastaus ei voi olla muuta kuin
”mansikalta”!
Mutta
kun muutaman kerran on riskeerannut sijoittamalla €uronsa muualla kuin Suomessa
kasvatettuihin varhaiskevättalvisiin ja houkuttelevan isokokoisiin
puutarhamansikoihin, saattaa ehkä myöntyä ajatukselleni, että ”jäätelössä se
kesä maistuu”! Mutta ja vain juuri sellaisessa jäätelössä, jota muistaa lapsuudessaan
saaneensa maistaa…
Kyseessä
on vanha keksintö, alkuperäistä keksijää taikka maatakaan ei varmuudella löydy
aikakirjoista, kun paljoakaan kahtasataa vuotta kauemmaksi ei niitä pystytä
seuraamaan. Säilyneinä legendoina tosin jopa keisari Neron aikakauttakin
tarjotaan. Joka tapauksessa sen Suomeen tulosta tiedetään jo enemmän: "Haroshii
maroshii" -huudoilla sitä kaupattiin aluksi Viipurissa, mutta nopeasti
makuja – joita jo silloin oli ollut useampia – alkoi saada maan eri puolilla ja
muittenkin, kuin vain venäläisten valmistamana.
Yhden
kuulemani legendan mukaan myös vastuksia ilmaantui herkun voittokululle,
ainakin silloin kun karjalaisisännät olivat markkinoilla saaneet siitä ensituntuman
nautinnokseen. Monastikaan kun markkinoille, varsinkaan kauempaa, ei otettu
lapsia mukaan, niin joku keksi, että kyllä nekin herkkunsa ovat ansainneet ja
niinpä konttiin laitettiin ”voipaperitruuttiin” kääritty jäätelöannos. Ei liene
ihme, ettei kotiväki käsittänyt markkinaterveisten harvinaista ihmeellisyyttä
sitä kontin pohjalta ja paperista nuoleskellessaan. Katkeamattoman kylmäketjun
turvallisuustekijöistä ei oltu vielä päästy direktiiviasteelle. Ja jäätelö ei
tunnetusti kauaa säily kiinteydessään ns. taskulämpimänä.
Omakohtaiset
jäätelömuistot ensikontakteina asettuvat 1940-luvulle. Silloin jo
pikkukaupunginkin kesässä liikkui jäätelövaunuja, taisipa joku sellainen olla
kioskityyppisenä vakiopaikallaan, ja tarjonta toi käden ulottuville (kädestä
suuhun -metodilla) ihanaa vaniljajäätelöä, jota isommasta kylmäastiasta
erilaisin kauhoin ja ottimin nostettuna aseteltiin kahden vohvelin väliin.
Ei
taatusti ollut helposti opittava tekniikka, jos kohta nautinnon turvallinen
loppuunsaattaminenkaan ei aina ollut ennalta taattu. Nykyisin myynnissä olevat
jäätelökeksit yrittävät hiukan jäljitellä noita malliltaan, mutta sen enempää
siinä kuin maussakaan onnistumatta.
Seuraavaksi
ilmaantuivat annoksen käsittelyä, niin myyjäpuolella kuin nauttijankin osalta,
helpottava jäätelöamme, jota oli jo tuntuvasti helpompi pidellä pudottamatta ja
pystyi paremmin keskittymään nautintopuoleenkin. Varhaismuistoistani löytynyt
oli jopa oikeasti kylpyammeen muotoinen ja nimeltäänkin ”Jäätelöamme”. Myös
näiden nykytyylisten vohvelituuttien ilmaannuttua niissä kokeiltiin erilaisia
malleja, nelikulmaisiakin, mutta ne pyöreät näyttävät säilyneen nykypäiväänkin.
Ja edelleenkään makuna en muista kuin vaniljan, mutta se olikin sitä oikeaa
vaniljaa, ennen esanssisääntöjä!
Myös
jäätelöpuikkoja – pyöreitä, pyöreän puutikun ympärillä – olisi ollut
valittavissa, mutta isompi annoskoko ja hieman pehmoisempi koostumuskin
painottivat valinnan annoksen puolelle.
Joka
tapauksessa siinä oli se lapsuuteni ihan oikea kesän maku. Vaniljajäätelössä.
Ja kun sitä sain vain kesäisin, niin sen koki moninkertaisesti voimakkaammin
noita kahta elementtiä yhdistäen. Vuosikymmenten mittaan olen koettanut löytää
samaa tunnetta makumuistoistani rajattomaan tarjontaan verrattuna; ei ole
onnistunut. Vaniljan makuakaan ei enää kuulemma saa tuotteesta löytyä – alkuperäisenä
– tai ainakaan minä en sitä siitä löydä.
Tosin
Helsingin Jäätelötehtaan kioskilta Kaivopuiston rannassa taikka Vanhan kirkon
puistossa saattaisi vieläkin löytyä vanhan ajan vaniljajäätelöpuikko, jonka
mausta ei voi – eikä haluakaan – erehtyä. Olkoon sen antajana sitten
minkälainen vanilja-aromi tahansa. Mutta jäätelöiden valtavirrasta se jää
tavoittamatta. Paitsi – usko taikka älä, ja jos et, niin rohkaistu kokeilemaan
– hiukan muokkaamalla: osta paketti vanilja-nimikkeellä myytävää perusjäätelöä,
avaa se ja anna jonkun aikaa pehmentyä niin, että esim. hitaalla teholla
konevispilälle pääset sitä käsittelemään. Sopivassa astiassa tietenkin. Ja
sitten puserrat joukkoon hiukan valkosipulia! Ihan totta! Litran annokseen
riittää yhdestä kynnestä irtoava makulisä. Sekoita hyvin ja jaa se pienempiin
annosastioihin – ja seuraa pöytäseuran ilmeitä ensihämmästyksestä lähtien. Kun
vastaanotto on hiukan tasaantunut, niin utelepa kuka ei löydä todella upeaa
vaniljan makua – samanlaista kuin se meille ”silloin joskus, ennen” on
makumuistiksi jäänyt. Ainakin minä hämmästyin ensimmäisellä kerralla
Valkosipuliyhdistyksen lounaan jälkiruokana todella positiivisesti! Eikä se
pieni herkuttelu jäänyt ainoaksi – vieläkään. Ennakkoluulojahan kehotetaan
rajoittamaan kaikessa, että jospa…
Näin
paljon tekstiä, eikä vielä olla päästy edes mansikkapuikkoihin saati
kaikenmaailman muihin makumaailman arvattaviin ja arvaamattomiin
ihmeellisyyksiin, mutta niistähän Sinulla on jo omakohtaisiakin kokemuksia,
mitäpä sitä niin tuttuja asioita tai annoksia enää ruotimaan.
Ei
muuta kuin kioskille taikka kauppaan ja kesän makunautintoihin mukaan
heittäytyen – kuten
Ensimmäinen makumuistoni jäätelöstä on isäni ostama tötteröllinen vaniljajäätelöä. Loppuja sitten kielellä tötteröstä kurkottelin, kun isä opasti sen tötterönkin olevan syötävää. Isoäitini 70-vuotis juhlissa oli tarjolla jäätelöä. Se tuotiin meijeristä isoissa jääastioissa ja sitä riitti meille lapsille toisenkin kerran santsata.
VastaaPoistaLapsuudesta ja nuoruudesta muistan Turussa olleen Pataksen jäätelötehtaan Urheilupuikon ja Lakkapikarin. Kyseinen jätskikioski oli kauppatorin laidalla. Urheilupuikko oli kapea, pyöreä ja aika pitkä pötkylä, vaalean punertavan ja persikan värin väliltä sekä koostumukseltaan jäisen oloinen. Mutta hyvää oli vaikka sen syöminen tuntuikin otsassa kylmyyden johdosta. Syödä piti aika nopsasti, koska se myös suli aika pian. Mitään sen tyyppistäkään ei ole tullut muualla vastaan.
VastaaPoistaItsellenikin, mutta ennen kaikkea miehelleni ehdoton kesämaku ja juttu on uudet perunat. Tänään olemme nautiskelleet asiaan kuuluvalla hartaudella tämän kesän ekat rymättyläläiset vasta nostetut avomaan perunat. Olivat tosi hyviä!