lauantai 10. kesäkuuta 2017

Sota- eli pula-ajan jäätelö

Tuli Ison-Timpan muisteloista mieleen pojankoltiaisten tekoset ja yksi, sanoisinko “jäätelökesä”.   Lainausmerkit siksi, että jäätelöllä sinänsä ei ollut niinkään merkitystä tarinan muistelemiseen. kuin kaikilla muilla tapahtumilla. Tosin ilman jäätelön mielitekoa ja siitä seuranneita toimenpiteitä ei tämäkään mielijohde olisi toteutunut.

Elettiin vuotta 1945. Suomen kohdalta sota oli loppunut Neuvostoliittoa vastaan. Meillä kylän koltiaisilla oli omat tekemisemme ja riennot. Muistaakseni elimme ja nautimme lämpimästä kesästä. Mielestäni siihen aikaan ei päässyt valittamaan kesän kylmyydellä. Hellesäät vallitsivat, paarmat, hyttyset purivat ja “kiiliäiset” eivät antaneet rauhaa lehmille, pahimmillaan lehmä-raukat vauhkoontuivat niiden puremista. Siinä ei auttanut hännän huiske, jalalla potkut - kipeää teki. Voi ammu parkoja. Mahtaako nykyaikana “kiiliäisiä” olla lehmiä kiusaamassa?

Kun meni noihin sen ajan taloutemme ylläpitäjiin eli karjaan juttu, niin pitänee tehdä kysymys tähän väliin.

Mikä lintu tuolloin oli maaseudun sulostuttaja ja ilahduttaja. Kyseinen lintu muistuttaa hyvin paljon erästä lintua, joka nykyisillä omakotialueilla viihdyttää meitä laulullaan. Tämäkin lintu on musikaalisesti lahjakas ja on kuin Joppe Ruonansuu, aina matkimassa kanssaeläjiään. Mustarastas on tämä “matkija” ja kottarainen entisajan pihakoivujen koristus. Molemmat linnut kulkee tummissa asuissaan, toinen hyppelee iloisesti ja toinen juoksee saaliin perään. Kumpi juoksee, kumpi hyppelee , se jää teidän ratkottavaksi tai tiedettäväksi.

Tästä on hyvä jatkaa varsinaista aihetta. Meitä oli muutama kaveri koolla. Oli Arvo, Jaakko, Antti, Pentti, Raine, Raimo ja tietenkin minä. Meistä kolme viimeksi mainittua on enää elossa.

Kesäkuun alkupäiviä silloin elettiin. Meillä kaikilla oli joutilasta aikaa. Olin aamulla vienyt Vappu lehmän metsäiselle laitumelle ja olin päässyt livahtamaan omille teilleen. No eipä sitä juuri kyselty, että mitä teet tai saanko mennä? Lasten töitä sitä aika vapaasti sai tehdä aina silloin kun ei ollut juurikkaiden harvennus meneillään. Ei meillä itsellä juurikkaita ollut, mutta talolliset tarvitsivat työntekijöitä ja kakaratkin kelpasivat, tienestin aikaa se oli. Oma raha kiinnosti.

Uiminen ja vesileikit oli suurin kiinnostuksen ja tekemisen aihe, kyllä me vedessä polskuteltiinkin. Pojilla tietenkin kiinnostuksen kohteina oli rastaiden pesät. Siinä oli vahvana tekijänä rastaiden räkätys sekä niiden aiheuttamat tuhot marja pensaissa.  Rastaan pesien tuhoaminen oli “sallittua” aikuistenkin katsantokannan mukaan. “Hyötytyössä” oltiin. Pojat on poikia, mitä sitä nyt yksistä pihkaisista polvihousuista. Useimmiten kuljettiin kesät ilman paitaa, paljain jaloin.

Ahti puuttui sinä aamuna porukasta, mutta tuli pian joukkoon mukaan. Hänen pukeutuminen oli asiallisempaa kuin meillä pesien hävittäjillä. Ahti kertoi tietävänsä mihin voidaan mennä nauttimaan jäätelöannokset. -Kyllä sinne tähän aikaan voi mennä, mää kävin siellä äidin kanssa.

Uskoimme Ahtia. Siinä sitten tuli eteen rahojen räkninki, ei sinne rahattomana kannattanut lähteä. Ahti muistaakseni tiesi  minkälainen rahavaranto piti olla, tarkka kaveri hän oli jo silloin. Koulunkin hän aloitti vuotta meitä muita aikaisemmin.

Sitä en muista oliko meillä kaikilla edes paitaa päällä, mutta niin me arkivaatteissa menimme päiväsaikaan ravintolaan, jonka vaatimuksena oli pukeutuminen kauluspaita kravatteineen, myös pikkutakki suorine housuineen kuului asiaan. Tämä ehkä on arvailua, mutta myöhempi ajatus asiasta osuu varmasti aika lailla kohdalleen.  Saman ravintolan “sarkatakki”-osasto alakerrassa olisi ollut asia erikseen.

Sisään me kuitenkin päästiin. Ei niin siistiasuisena, mutta kuitenkin. Valkoiset  “tuukipöydät” kukkamaljakkoineen, ihmetytti sitä hienoutta, jonka kohtasimme.

Varmasti meitä oli hovi vastassa kun Ahti esitti asian minkä takia olimme tulleet. Meidät ohjattiin pyöreän pöydän ääreen istumaan. Varmasti meitä vähän jännitti aivan uusi kokemus. Salissa ei montaakaan muuta ollut. Olisiko perällä ollut parissa pöydässä asiakkaita, Mutta me, nuoret herrat, istuimme kiltisti jäätelöitämme odottaen.
En muista oliko meillä lautasliinatkin saatavilla ja mitä me niillä olisimme tehneet. Ei meillä kesäaikaan taskuissa mitään nenäliinoja ollut. Talvisaikaan asia oli aivan toinen, nuhanenille.

Hyvin tämä ravintolareissu kuitenkin sujui. Maitojäätelö annokset nautittiin ja jotenkin juhlalliselta se tuntui.  Jokainen oli hyvin tyytyväinen niin palveluun kuin jäätelöönkin. Seuraaviin vastaavan tasoisiin jäätelöihin kului varmasti jonkin aikaa.

Oli se hieno kokemus! Valkoiset pöytäliinat ja kaikki. Kyllä minulta meni muutama vuosi kun nämä “tuukipöydät” näin seuraavan kerran.

Niilo 













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti