lauantai 11. maaliskuuta 2017

Vali vali

Olinpa maanantaina Sytyllä kuuntelemassa lakimies Jukka Kumpuvuorta. Harmillista oli, että lisäkseni ei kovin monta muuta ollut paikalle vaivautunut. Ihmeellistä on se, että tällaisia luentoja ja keskustelutilaisuuksia toivotaan. Kun niitä sitten järjestetään, ei paikalle ilmaannu kuulijoita. Harmillista, mutta tässä tapauksessa laatu korvasi määrän…

Asiaa kuultiin YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksesta ja sen ratifioinnista Suomessa. Mitä se ihan oikeasti tarkoittaa ja miten se auttaa. Tuo sopimuksen ratifiointi tuo ihan jokaiselle vammaiselle uusia oikeuksia Suomessakin, asiaan kannattaa tutustua paremmin itse kunkin. Tilaisuudessa sitä vain sivuttiin pikaisesti.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuinkin tuli mainituksi. Sinne voi valittaa, jos oikeusprosessi Suomessa on käyty korkeinta hallinto-oikeutta myöten loppuun ja senkään päätös ei tyydytä. Prosessi tosin on pitkä.

Jos aloitetaan siitä, että lautakunta tekee päätöksen, johon vammainen henkilö ei ole tyytyväinen, vammainen henkilö hakee muutosta päätökseen. Se ei kovinkaan usein muutu, koska lautakuntien luottamushenkilöt eivät useinkaan ole asiantuntijoita, vaan kiinnostuneita sosiaalilautakuntaan tulevista asioista. Näin ollen he usein seuraavat esittelevän virkamiehen ajatusta ja tyytyvät tekemään päätöksen esityksen mukaan.

Mikäli muutoksenhaku ei aiheuta toivottua, myönteistä päätöstä asiaan, voidaan siitä päätöksestä valittaa hallinto-oikeuteen. Joskus tuntuu, että kaupungit ja kunnat säästävät rahaa tekemällä kielteisiä päätöksiä. Valitusprosessi hallinto-oikeudessa kun kestää vähintään 5 kuukautta. Keskimääräinen valituksen käsittelyaika on parhaillaan noin 7 kuukautta. Ja jos unohdat pyytää, että vanha päätös pysyisi voimassa, voi esimerkiksi henkilökohtaisen avun tunnit tipahtaa tuoksi käsittelyajaksi uuden, itseäsi tyydyttämättömän päätöksen mukaisesti. Ei ole helppoa, ei!

Kaikenkaikkiaan valitusprosessi suomalaisessa oikeusjärjestelmässä voi kestää 2-3 vuotta. Jos vielä valitat korkeimman hallinto-oikeuden päätöksestä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, voi tjoutua odottamaan sieltä päätöstä vuodesta viiteen vuoteen. Kaiken kaikkiaan voi valitusprosessi siis kestää jopa kahdeksan vuotta!

Aina kuitenkin kannattaa valittaa! Apua saa lakimiehiltä. Monia vammaisia koskee ilmainen oikeusapu. Kun tulosi jäävät alle 500 euroon kuukaudessa pakollisten menojen, kuten asumiskulujen, jälkeen, eikä sinulla ole yli 5000 euroa säästettynä vaikka rahastoissa tai osakkeissa, olet oikeutettu ilmaiseen oikeusapuun. Tämähän koskee monia meitä vammaisia.

Sen kuitenkin keskustelutilaisuudessa kuulemani perusteella uskallan sanoa, että kun valitat, pyydä apuun lakimies! Pykäliä ei tarvitse tuntea ja valittaa voi ilman lakipykälien tuntemistakin, sillä olet itse paras asiantuntija omassa asiassasi! Lakimieheltä saat kuitenkin vinkkiä ja neuvoa siitä, miten kannattaa toimia. Säästyt siinä tapauksessa myös itse valitusten kirjoittamiselta.

Luento oli hyvä, aihe oli kiinnostava ja keskustelu oli antoisaa! Kiitos Sytylle järjestämisestä, Jukka Kumpuvuorelle asiantuntemuksesta ja osallistuneille keskustelusta!

                                Päivi


Sopimus, jota lakimies Kumpuvuori käsitteli ja joka on Päivin postauksen aiheena, löytyy netistä













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti