lauantai 3. lokakuuta 2015

Lomamatkalla Bulgariaan 2

Viime kerralla lupasin kertoa näkemyksiäni Bulgarian matkasta.  Invakuljetus molemmilla kentillä sujui oikein loistavalla tavalla. Varsinkin Vantaan kentällä matka tuntui äärettömän pitkältä pyörätuolissa istuen, tosin pääsin kuin koira veräjästä, lähtöselvityksestä lähtöportille.
Saapuessamme hotelli Alballe ensimmäinen työ oli koota pyöräkelkka, joka oli kahdessa osassa. Tallaosat toisiinsa liitettynä yhdellä pultilla ja tämä "tallapaketti" isoon urheilukassiin suljettuna. (Viime kerralla paketin tein ilmastoteippiä käyttäen, ei hyvä homma). Nyt osat tulivat kätevästi, niin lentokoneessa kuin bussissakin. Tallapyörät paikoilleen ja senkun "kelkkailemaan". Kelkan päällä olivat lastina matkatavarani. Onneksi otin apuvälineen mukaani, rollaattorilla olisin ollut ihmeissäni. Nyt pääsin "kurvailemaan" käytävillä. Hissi tosin oli vähän lyhyt, mutta kulmittain kelkkani siihen sopisi. Viereiseen, pienempään hissiin ei ollut asiaa. Suosittelen ottamaan tämänkaltaisen apuvälineen mukaan, sillä pärjää kummasti. Pikkusen ihmetystä ja ihailuakin vehje herätti hotellin käytävillä kuin kadullakin.
Pieni varoituksen sana. Minulle oli käydä hullusti kun menimme ostamaan tuloiltana pullovettä jääkappiimme. Melko hämärässä en huomannut tiilellä rajatun nurmikon reunaa. Törmättyäni siihen lensin miltei kelkan yli. Sain kuitenkin ilmalennon torjuttua. Keskivartaloni oli kelkan penkin päällä aika tiukkaan ohjaustankojen välissä. Mustelmia siitä tuli lonkan seutuville, molemmin puolin. Olihan opetus siitä, ettei pidä olla liiaksi utelias - täytyy katsella myös eteensä.
Ensimmäisenä lomapäivänä lähistöllä olevassa hotellissa oli oppaalla puheenvuoro. Melko suuri joukko kuunteli hartaasti oppaan selvitystä Bulgarian nähtävyyksistä ja retkistäkin. Retket olivat tarkoitettu pääasiassa nuorille. Niitä lomakohteessa riitti. Paljon oli pariskuntia, joilla oli lapset mukana, moni äiti antoi pienokaiselleen rintaa kadun penkillä. Vauvan kanssa on helppo matkustella kun ruoka on hyvin pakattua ja tuoretta.
Poikamiehet lukekaa tämä tarkkaan jos/kun tapaatte Bulgarialaisen kaunottaren, niitä sielä riittää, kaunottaria meinaan. Bulgarialainen merkkikieli on ihan päinvastainen kun olemme tottuneet. Jos tyttö nyökyttää päätään, silloin te pojanvintiöt, olette hukassa, nimittäin jos olette ymmärtänyt nyökkäyksen myöntymisen merkiksi. Korvat punaisina saatte lähteä, edes valtakunnan sovittelijakaan ei pysty tätä tapausta ratkaisemaan. Tyttö kun on kieltänyt teitä vintiöitä toteuttamasta halujanne. Mutta jos neito kaunoinen onkin ravistanut päätään, silloin olette onnenne kukkuloilla. Voi olla, että joudutte myös tulevan anoppinne suosioon.
Kadun, varsinkin kävelykadun, liikenteessä mukana olivat edellisen kertomuksen mukaiset sähkömopot. Kuskit niissä oli nuoria miehiä ja jokunen kaunotarkin näkyi niillä "huristavan" tai paremminkin kiitävän äänettömästi. Tällaisia "mopovarikkoja" oli monen monta. Jos oikein ymmärsin, niin varsin kallista huvia. Viidentoista minuutin huvi maksoi 10 levaa eli viisi euroa. Minusta ne olivat liian kevytrakenteisia. Nopeus oli melkoista haipakkaa ja kuskit liian rohkeita. Melkein kyynärpäätuntumassa niillä huristettiin ja peräkkäin, jonossa iltahämärässä - valoitta kaiken lisäksi. Ani harvalla oli tiedossa nappula josta valon sai laitettua, torvella kylläkin varoittelivat. Täältä tullaan!
Kunhan hetki on hengähdetty, niin jatkan kertomisiani – ’pysy siis kanavalla’ ja käy kurkistamassa...!


Niilo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti