Joskus helmikuun paikkeilla Kirsti selaili Cooglesta tarjolla olevia
lomakohteita Tjäreborgin sivustoilta. Mielestämme Bulgaria oli kukkarollemme
sopivin kohde. Niinpä kohteemme siellä olikin Sunny Beasch:ssa Alba niminen hotelli, joka sijaitsee 7 kilometriä pitkällä hiekkarannalla Mustalla
merellä.
Tilaamalla All inclusive-edulla säästämme melkoisesti ravintolamenoissa.
Sininen ranneke takaa täysylläpidon ko. hotellissa. Teimmekin sen havainnon
paikanpäällä, että eräskin seurue ei paljoakaan liikkunut kuin pöydän ja baarimestarin
antimien välillä. Vikkelät tarjoilijapojat noutivat käytetyt astiat nopeasti
pois, mutta muuten täytyi olla valmis noutamaan esim. juomat itse.
Jotakin rajoitetta tämäkin seurue kuitenkin sai matkaoppaan toimesta.
Kirsti tilasi matkan invakuljetuksen merkeissä. Niinpä lähtöselvitykseen
veimme laukkujemme lisäksi myös pyöräkelkkani, joka ei aiheuta ylimääräistä
maksua. Tähän maksuttomaan luokkaan kuuluvat myös pyörätuolit ja sähkö
mopot. Ilman kulkuneuvoani paikanpäällä olisin ollut todella avuton. Sopu
antoi tilaa mm. ruokasalissa. Käytin kelkkaani myös sisätiloissa.
Kentän pyörätuolikuljetus sujui molemmissa päissä loistavasti. Ohitimme
kaikki jonot, joten olimme monella luukulla ekoja. Niin se pitääkin mennä koska
pyörätuolin kuskilla oli muitakin työkohteita. Passintarkastuksessa
"kuski" joutuu joka kerta todistamaan henkilöisyytensä, joten
siinäkään kohdassa ei lipsuta. Pelkkä morjestaminen ei riitä vaikka ko. henkilö
kulkee moneen kertaan tarkastuskohteen ohi. Molemmat varmasti tuntevat toisensa
ainakin ulkonäöltä. Myös metalliesineet on laitettava kaukaloon.
Turvallisuudesta tunnutaan pidettävän huolta.
LOMAKOHDE
Ensivaikutelma hotellin tasosta ja sijainnista oli myönteinen. Negatiivinen
vaikutelma kuitenkin tuli tuosta esteettömästä liikkumisesta.
Pääoven kohdalla
oli korkeahkot raput, varsinkin kun oli taakatkin liikkumisen esteenä. Minua
auttoi hotellissa asuva turisti taakkojen nostelemisessa. Pyöräkelkka piti saada
kasattua, jotta liikkuminen helpottuisi. Kirsti jonotti sillä aikaa avaimia
huoneeseen. Hissi kuudenteen kerrokseen osoittautui kulkuneuvolleni hieman
ahtaaksi. Asettamalla sen nurkasta nurkkaan, eli vähän poikittain, nousu
onnistui. Vieressä oli toinen, pienempi hissi, johon minulla ei ollut asiaa
kelkkoineni. Kuudennessa kerroksessa oli pitkähkö käytävä jossa kelkkani pääsi
oikeuksiinsa. Klo oli 22;45 kun menimme nauttimaan meille luvatun kylmän
illallisen. Myöhäisillallinen oli runsas leipineen, leikkeleineen, hedelmineen.
Juomia sai automaateista; kahvista ja kaakaosta Fantaan ja muihin juomiin asti.
Väsyneinä matkan rasitteista vaivuimme uneen pari tuntia yli puolenyön.
Matkanteko oli alkanut 30.8 klo 12;00. Ensimmäinen positiivinen
havainto oli, että elämän ja loman melu jäi parvekkeen ulkopuolelle kun ovi
sinne sulkeutui.
Aamulla kahdeksan paikkeilla uudelleen kylpyhuoneeseen nauttimaan
lämpimästä suihkusta. Kylpyhuone oli jaettu kahteen osaan fleksi- tai oliko
peräti lasiseinämällä. Seinämä antoi edun sille, ettei WC-pytyn puolella
tarvinnut luututa vettä lattialta pois. Tämä ongelma esiintyy varsin usein
monessakin hotellissa. Puutteena oli kylläkin pidée eli alapääsuihku vessan
pytyllä. Siitä miinuspiste.
Aamiainen oli todella runsas ja kansainvälisellä tarjonnalla.
Murot, pekoni, nakit, munakas, jogurtit, blinit ja muutkin paistokset
leikkeleineen ja leipineen odottivat syöjiänsä. Kahviautomaatti
valikoimineen oli käytössä. Ei voi sanoa muuta kuin että siitä se lihotus
alkaa. Ahneus myös pääsee huomaamattaan valloilleen.
Ensimmäisinä päivinä huomiomme kiinnittyi meistä hyvin outoon ilmiöön. Minussa
ja Kirstistä se herätti voimakasta pahennusta. Melkeinpä mieli teki mennä
huomauttamaan asiasta asianosaisille. Emme ’murteesta’ saanut selville
mistä turistit olivat. Päättelimme, että he voivat olla paikallisia
henkilöitä. Kun kerroimme oppaalle asiasta, turistit olivat venäjältä.
Pahennusta meissä herätti ne suuret ruokaröykkiöt, minkä he jättivät
syömättä. Olimme tottuneet: sen syöt minkä otat. Nämä turistit haalivat
ruokapöydästä isot lautaselliset erilaisia ruokia. Siitä sitten otettiin omalle
lautaselle syötävää lisää ja myöskin jätettiin mikä ei maittanut. Niinpä
närsityt ja syödyt ruuat yhdistettiin niihin lautasiin, jossa oli nämä
"puhtaat" tuotteet. Se oli todella iso määrä mitä nämä pöytäkunnat
tuottivat sian ruuaksi.
Oppaan mukaan menetelmä johtunee pelosta, että tarjottava loppuu kesken.
Tämä menetelmä päti kaikissa ruokailuhetkissä. Kuinka nämä fiksuilta näyttävät
ihmiset voivat käsitellä ruokaa siten, ilman mitään kunnioitusta.
Jospa kirjoittelen seuraavalla kerralla vaikkapa vähän ympäristöstä ja
muutenkin Bulgarian elämänmenosta.
Niilo Henell
Tuosta ruuan hukkaamisesta. Tässä kuva prosentuaalisesti kuinkapaljon maailmalla heitetään ruokaa hukkaan.
VastaaPoistaKatso kuva klikkaamalla tätä
Melkoista faktaa, joka ei välttämättä eurooppalaisittain mairittele - ihan Aasian tasolle ei sorruta, mutta kun ei Afrikkakaan... Mikähän lienee suomalaisten poisheittelyn määrä?
PoistaToiseksi alimmassa kuvassa olevat "sähkömopot"olivat hurja ilmestys Slantchev Briag`in (Aurinkoranta) kaduilla ja varsinkin kävelykaduilla. Vauhti oli aivan hurja ja täynnä olevilla kaduilla vaati myös taitoa. Illalla harvassa olivat valot, kuten myös polkupyörillä.Siinä, jos kävelijä olisi ottanut väärässä paikassa pienenkin sivuaskeleen olisi tullut "ruumiita". Siksi mekin enemmäkseen illalla viihdyimme hotellimme hellässä huomassa ihanien uusien yatäviemme Orvokin,Erkin, Riitan ja Antin kanssa hurtin huumorin lennellessä sametinpehmeässä illassa.
VastaaPoista