maanantai 19. lokakuuta 2015

AVH, kirjainyhdiste?

Nykymaailma, kirjainlyhenteiden aikakausi!

Päivittäin tiedotusvälineitä seurannassa tulee väkisinkin ihmetelleeksi mitähän tuokin lyhenne mahtaa tarkoittaa. Kyllä ne vanhat lyhenteet mielessä pysyy, mutta kun niitä tulee päivittäin lisää joka tuutista - sekaisin siinä menee. Poliitikot rakentelevat komiteoitaan ja komiteoissaan uutta tuhka tiheään. Siinä putoaa kärryiltä heti kun ei ole kuullut selitystä siihen. Jossakin elämäntapakoulutuskirjassa oli ensin ohje ja sitten varmuuden vuoksi selitys kirjoitetulle tekstille. Mitä se on? Käskyjä ja ohjeita nykypäivänä annetaan, jopa kirjainyhdisteillä, mutta ei anneta minkäänlaista selitystä mitä tuo tarkoittaa. Tietysti löytyy kirjainyhdisteistä monenlaisiakin sovellutuksia, jopa eri merkityksiäkin. Tietysti lyhenteet helpottavat ja nopeuttavat asian ytimen selvitystä, mutta menee oma aikansa ennenkuin lyhenteet tulevat ymmärretyksi. Toiset oppivat sen heti ja joillakin siitä tulee pohdinnan kohde. Pääasia olisi, että ei jäisi ulkopuoliseksi asian ytimestä. 


AVH, kansantauti?

AVH, siinä yksi kansamme vitsaus. Tähän lyhenteeseen olisi jokaisen suomalaisen syytä tutustua. Tähän lyhenteeseen on tutustunut  Suomessa noin 82 000 elossa olevaa ihmistä konkreettisesti. (Joka vuosi aivoverenkiertohäiriöön sairastuu noin 25 000 ihmistä eli joka päivä sairastuu siis 68 ihmistä.) Kun siihen lisätään heidän läheisensä, ystävät, niin joukko on moninkertainen. Liian moni tutustuu siihen tahtomattaan, tietämättään. Sen sanon, että se on shokki niille jotka sen kokevat. Perheeseen se tulee useimmiten ns. puun takaa, yllättäen.

AVH on aivoverenkiertohäiriö. Kansanomaisemmin tauti tunnetaan aivohalvauksena. Aivot eivät voi halvaantua, raajamme halvaantuvat aivojen hapenpuutteen takia, käskyt eivät mene perille.

Aivothan ovat ne meidän kovalevymme, jotka ohjailevat kaikissa toiminnoissamme. Aivoja onkin verrattu tietokoneen kovalevyyn, joka tietyn komennon saatuaan paljastaa meille sen tiedon, jota etsimme ja jonka olemme sinne tallentaneet.

Aivoliitto jakelee AVH-yhdistysten ja tiedotusvälineiden kautta tietoa verenkiertohäiriöistä keskuuteemme. Täältä netistä löytyy melko kattava tieto- ja ohjepaketti osoitteella


Terveydestä huolehtiminen on tietysti kaikessa tärkeää. Tuutin täydeltä tulee tekstiä mitenkä pitäisi elää. Sillä voit sivuuttaa esim. verenkierto häiriöt. Älä anna ruuan maistua liian hyvältä. Ota lautaselle heti vähemmin, älä santsaa. Syö valkoista lihaa, kalaa,. Punaista ja vihreää salaattia käytä runsaammin.  Saavuta ja pidä ihannepaino. Vaikka sinulla olisi minkälaiset perimä- ja geenitekijät - älä lihota itseäsi. Rasva on myrkkyä, mutta useamman mielestä niin hyvää.  Tästä meille puhutaan - tottahan se on mutta kun…

Aivot eivät tykkää jos verisuonemme ovat ahtaat, myös sydän protestoi sitä vastaan. Sydän pääsee helpommalla kun veri kiertää pienellä vaivalla ja mitkään  "löntit" eivät tuki putkistoa. Aivot ovat ikionnellisia happirikkaasta verestä, joka esteittä kulkeutuu aivosolukoissamme.  Varjele luoja kun tukos estää tuon happilähetyksen saannin, silloin on kovalevymme tiukoilla. Aivojen toiminta lakkaa, se osa aivoista vaurioituu, joka ohjaa kykyämme liikkua ja/tai puhua. Jos näin käy, niin silloin on kiire päästä "putkimiehelle", joka avaa röörit toimintakuntoon - Hanakat (= putkifirma) ei tässä auta, mutta apua antaa näillä seuduilla TYKS. Siellä osataan "aukaista" tukos.  Ehkä pääset pienillä vaurioilla, jopa takaisin työelämään.

Verenpaine, paha vihollinen.

Kysymyksessä on tietenkin liian korkeat lukemat, hoitamaton verenpainetauti, siillä voi olla vakavat seuraukset, juuri tämä puheena oleva aivoverenkiertohäiriö. Hyvät verenpainearvot ovat 135/85, mieluimmin kuitenkin 120/70-80. Tietysti liian alhainen verenpaine on kiusallinen, se kuulemma paranee juoksemalla. Liikunta ja vähärasvainen ruokavalio on kaikessa hyväksi

AVH-salon kerho on järjestämässä Aivoliiton tukemana verenpainemittauksia Salon kaupungissa. Mittauspisteitä on apteekeissa Salossa, sekä Mehiläinen Salo ja Kuiron leipomokahvila Halikko, ajankohtana  28.-30.10. Myös SYTYn Hyvinvointipysäkillä Helsingintie 6:ssa suoritetaan maksuton paineen mittaus torstaina  29.10. klo 13 - 17. Mittauta verenpaineesi, siitä voi olla hyötyä!


Apua tarvitaan, jos tunnet tai huomaat, että...
- puhe on sekavaa
- poskilihakset ja suun pieli on vino
- raajasi eivät toimi, esineet eivät pysy kädessä,
  kahvikuppi esim. putoaa
- ihmettelet lehtesi tekstiä,
  venäjäksikö on alettu kirjoittamaan
- silmiesi eteen tulee harso, siinäkin saattaa olla kysymys verenkierrosta, myös silmäsairaus voi tietenkin tulla kysymykseen.

Taas laitoin puukstaaveja asiasta ja varsinkin sen vierestä. Olen kaksikymmentäviisi vuotta joutunut kokemaan niitä vaikeuksia jota yhteys "kovalevyyn" aiheuttaa. Aivoverenkiertohäiriö tulee tosiaankin puun takaa, se "halvaannuttaa" koko perheen.  Mitä teen? Mistä saa apua? Kysymyksiä tulee, mutta vastaukset ovat harvassa.  AVH-kerhomme antaa vertaistukea, ja neuvoja pyritään antamaan kykymme mukaan.

Niilo








1 kommentti:

  1. Myös SYTY (Helsingintie 6) on yksi tapahtuman mittauspaikka eli Hyvinvointipysäkki osallistuu verenpaineen mittaustempaukseen 29.10. klo 13-17. Mittauksessa käyneet saavat tietoa, ohjausta ja neuvontaa sekä halvan henkivakuutuksen eli HEIJASTIMEN - näin tuota jutussa mainittua verenpainemittausta tarkensi SYTYn toiminnanjohtaja Eija-Riitta Hilska. Kiitos!

    VastaaPoista