lauantai 4. maaliskuuta 2017

Menolippu, menolippu...

Salon kaupunginhallitus teki viime marraskuussa päätöksen luopua sotaveteraani- ja seutulipuista bussiliikenteessä. Päätös on herättänyt paljon hämminkiä ja vastustusta.

3.6.2017 päättyy Salon sisäisen seutulipun käyttö. Se on sääli! Bussilipun hinta on ollut 55 euroa ja se on ollut käytössä 30 päivää ostopäivästä. Lipulla on voinut ajella bussilla tuon 30 päivän ajan vaikka kuinka paljon Salon sisällä. Työmatkalaiselle se on ollut taivaan lahja.

Mitä tapahtuu 3.6. jälkeen? Salon sisäinen seutulippu poistuu ja tilalle voi ostaa työmatkoja ajatellen 44 matkan vuosilipun. Tämän 44 matkan bussilipun hinta pompsahtaakin Salon sisäisen seutulipun hintaan nähden yli 300 %. Tuon 44 matkan bussilipun, joka hyvässä lykyssä riittää kuukauden työmatkoihin, hinta on 180,20 euroa.

Uskoisin, että moni bussimatkustaja jättää lipun jatkossa ostamatta. Ne, jotka ovat käyttäneet Salon sisäistä bussilippua, ovat niitä, jotka eivät välttämättä saa isoa palkkaa. Kulujen karsimiseksi on siirrytty bussin käyttäjäksi. Tuollainen yli 300 % hinnannousu bussilipussa tekee monelle jatkossa mahdottomaksi ostaa bussilippua.

Ymmärsin kaupunginhallituksen päätöksestä, että seutulipuista säästettävät rahat käytetään bussivuorojen lisäämiseen. Olisihan se toki kiva käydä kesällä bussilla Salon kaupungin reuna-alueiltakin jossain, mutta siltikin mielestäni on tärkeämpää päästä lähes 11 kuukautta vuodesta arkisin töihin kuin kerran kesässä Kiikalasta tai Särkisalosta Salon torille jäätelölle.

Tuollaisen sisäisen seutulipun käyttäjät eivät varmasti ole niitä kaupungin varakkaimpia asukkaita ja toivonkin kaupunginhallituksen vielä miettivän päätöstään. 

Voisihan sisäinen seutulippu olla hieman kalliimpi, tuo nykyinen on todella edullinen. Mutta 125,20 euron nosto lipun hintaan on sentään vähän liikaa. Vai onko?

Päivi