torstai 30. joulukuuta 2021

Muistumia Musta kuula -sanapelin vaiheilta

Pian Kemijärveltä Saloon muutettuani tutustuin Jari Parviaiseen Kriisikeskus Etapissa järjestetyllä kurssilla, jossa koulutettiin valtakunnalliseen kriisipuhelinpalveluun päivystäjiä. Kurssin jälkeen kävimme kahden vuoden ajan hoitamassa toisinaan parikin kertaa kuukaudessa perjantain myöhäisillan päivystysvuoron klo 20—24.   

Olin ollut kolme päivää eläkkeellä, kun Jari eräänä aamuna soitti ovikelloa ja kertoi jääneensä sairaseläkkeelle, sairastuttuaan vakavaan, hitaasti etenevään sekä parantumattomaan cadasil- nimiseen aivosairauteen.  

Keitin kahvit ja valmistin Jarin 5-vuotiaalle tyttärelle mukillisen kaakaota. Kahvipöydän ääressä ehdotin Jarille, että ryhtyisimme kehittelemään hänen käyttöönsä muistipeliä, joka aktivoisi aivoja ja hidastaisi taudin etenemistä. Jari innostui asiasta ja pelin ideointi pyörähti heti käyntiin. Muistaakseni ajankohta oli lokakuun puolivälin paikkeilla ja vuosi oli 2010. 

Noin puolentoista vuoden kuluttua tuosta keskustelustamme sanapeli valmistui, ja Mustan kuulan nimi rekisteröitiin tavaramerkiksi Patentti- ja rekisterihallituksessa 28. helmikuuta 2012.  


Kuva Musta Kuula -pelistä


Sytyläisille vuosien mittaan tutuksi tullut Musta kuula täyttää siis ensi helmikuussa kymmenen vuotta.  

Pelin suunnitteluun osallistuivat myös Maskun kuntoutuslaitoksen muistiterapeutit. Sytyn Kamariherrat antoivat meille valmiiksi testattuja, konkreettisia ja erinomaisia vinkkejä ja ehdotuksia porukkapelien sääntöjä kehitettäessä.  


Musta kuula tiimi 

Alusta lähtien mukana olivat Jari Parviainen ja hänen poikansa Tomi, joka siihen aikaan opiskeli it-alaa Turun ammattikorkeakoulussa. Ja Hetassa asuva poikani Mikko opasti minua tietotekniikkaan liittyvissä asioissa skypellä, ja viisasteli, että vain yksi metodi, ”tietotekniikkaa it-kammoiselle” -toimii näin kovakalloista opetettaessa. Neljäntenä Musta kuula -tiimissä olin minä, tämän muistelun kirjoittaja. Pelin valmistuttua Tomi laati meille yhtenä opinnäytetyönään upeat verkkosivut. 


Musta kuula -Team. Tomi, Jari ja Jussi. Kuva Jarin 50-vuotis syntymäpäiviltä


Pelin suunnittelu 

Tavoitteeksemme asetimme pelin, jota voisi pelata yhdessä muiden kanssa, ja pelaamalla aktivoida aivoja sekä hidastaa aivosairauksien etenemistä mukavassa, iloisessa ja hauskassa seurassa, jossa huuli lentää ja nauru raikuu.  

Ensimmäinen kehitysversio perustui numerosarjojen muistamiseen, mutta hylkäsimme sen pian, koska sitä ei voinut pelata yhdessä muiden kanssa. Teimme numeropelistä myös version, jolla voi arpoa Lottonumerot, mutta jokin paha moka suunnitelmassa oli, koska ainuttakaan voittoa sillä ei tullut. Joten numeroihin pettyneinä aloimme pähkäilemään sanapeliä, joka perustui Suomen yleiskielen kirjaimien esiintymistiheyteen. Saatavilla oli valmiit tilastot, mutta emme tienneet sitä, vaan innosta puhkuen teimme suunnattoman ja varsin työlään homman kun laadimme omat tilastot.  

Samoihin aikoihin lueskelin kirjaa Kreikan mytologiasta. Kirjassa kerrottiin muistin jumalattaresta Mnemosynesta ja hänen yhdeksästä muusastaan. Tämä tieto ratkaisi kuulien lukumäärän Musta kuula -muistipelissä, jossa on 8 kirkasta ja yksi musta kuula. Joskus tuntui siltä, kuin itse muistin jumalatar Mnemosyne olisi ohjannut meitä kokemattomia pelinkehittelijöitä. 

Testipelit veivät eniten aikaa. Istuimme kuukausitolkulla iltaisin muiden töiden jälkeen pelaamassa, vaihdoimme kirjaimen toiseen ja taas testasimme ja kirjasimme tuloksia muistiin. Kunnes löysimme oikeat kirjainyhdistelmät oppipoika-, kisälli- ja mestaritason peleihin. 


Musta kuula -sanapelit ja sanapussin kirjainlaatat



Tapasimme lukuisia eri alojen asiantuntijoita, kuten näönkäytön ohjaajan. Värien vaikutuksista selvillä oleva asiantuntija neuvoi pelin värien valinnassa. Tuttu aseseppä kertoi, miten kirkas kuula saadaan pysyvästi mustaksi. Kokeneen erityisopettajan asiantuntemustakin avuksi tarvittiin.  

Tietokirjailija ja toimittaja Maarit Huovinen opasti minua käyttöohjeen laadinnassa tinkimättömällä punakynän käytöllään. Maaritin myllytyksestä selvittyäni — ja suureksi hämmästyksekseni innostuin kirjoittamisesta. Harrastus on jatkunut jo useiden vuosien ajan — ja jatkuu yhä.     

Aikanaan Salon seurakunnan puutyöverstaalla Jarin omakätisesti valmistama pelin protomalli ja pian sen jälkeen pieni protosarja valmistuivat ja teimme reissun Turkuun saadaksemme opastusta tavaramerkin rekisteröinnissä.  

Lisää potkua Musta kuula -sanapelin viimeistelyyn antoi Juha Punta -säätiön myöntämä 2000 euron apuraha, pelin valmiiksi kehittämistä varten. Ensimmäiseksi ostimme Jarin entiseltä puolisolta edullisesti 17” käytetyn Aser-merkkisen läppärin, jonka jäähdytin vinkui oudosti, mutta onneksi laite toimi moitteettomasti aina siihen asti, kunnes saimme myytyä pelejä sen verran, että pystyimme ostamaan uuden laitteen. 

Parhaiten pelin kehitysvaiheilta jäivät mieleen ne lukuisat Mustaan kuulaan positiivisesti suhtautuneet henkilöt, joita tapasimme erilaisissa neuvotteluissa ja myöhemmin pelin esittelytilaisuuksissa sekä turnauksissa.  

Pelin alueellista tunnettavuutta lisäsi Kamariherrojen järjestämä Musta kuula turnaus, jonka he vaivojaan säästämättä järjestivät joka vuosi jotakuinkin kymmenen vuoden ajan. 


Toiminta päättyy 

Kun Jarista alkoi tuntua siltä, että hänen olisi korkea aika toteuttaa eräs pitkäaikainen unelmansa, ennen kuin taudin eteneminen estäisi sen, lupasin pyörittää Tmi Memoxia heidän matkansa ajan.  

Jari matkusti tyttöystävänsä kanssa Espanjaan, jossa he asuivat 9 kuukautta. Reissu antoi heille juuri sellaisia kokemuksia, mistä Jari oli unelmoinutkin. Cadasil-sairauden kannaltakin matkan ajoitus onnistui täydellisesti, sillä sairaus oli lähes oireeton koko tuon matkan ajan.  

Kaikin puolin onnistuneen reissun jälkeen he palasivat Espanjasta tyytyväisin mielin takaisin Suomeen. 

Muutaman kuukauden kuluttua he lähtivät Portugaliin, mutta se reissu ei onnistunut yhtä hyvin. Cadasil-taudin aiheuttamien voimakkaiden oireiden takia he joutuivat palaamaan Suomeen jo puolentoista kuukauden kuluttua.   

Jarin Suomeen paluun jälkeen teimme päätöksen Tmi Memoxin toiminnan lopettamisesta ja siirsimme Tomille kaikki pelin oikeudet.  

Jarin sairaus on edennyt ja hän on asunut Ilolansalon Aino-kodissa jo usean vuoden ajan. 

Pelimiljonäärejä meistä ei tullut, mutta ikimuistoisia, mielenkiintoisia ja mieluisia vuosia saimme viettää pelin kehityksen, markkinoinnin ja pelistä innostuneiden pelaajien parissa.  

Toivottavasti pelaajilla on ollut yhtä hauskaa pelatessaan, kun meilläkin oli Mustan kuulan kanssa touhutessamme.  

Musta kuula -sanapelin pelaajille Musta kuula -Team toivottaa edelleen antoisia ja mieltä virkistäviä pelihetkiä. Antakaa huulen lentää ja naurun raikua!  


Jussi Malminen 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti