Pienestä tämä kaikki alkoi! Onneksi ei meillä kuitenkaan ole mitään hätää, ajattelin ainakin minä. Toisin kuitenkin kävi, kaiken lisäksi nopeaa vauhtia. Koronaksi sitä alettiin kutsua. Ei kestänyt kunnolla kuukauttakaan, kun uutisten pääasia oli tämä pandemiaksi kehittynyt epidemia.
Nettiavaruudessa ja lähes kaikkien keskuudessa leviävät kuulopuheet antavat siihen hyvän siemenen – siis noihin mielipiteisiin, jotka ovat olevinaan ikään kuin omia. MIELIPITEITÄ maailmassa riittää - valinnan varaa on. Ja oletuksia sitäkin enemmän. Mutta ovatko tosiasioita; ei ainakaan kaikki!
Aresti
Kouluajoilta tuo sana on tuttu. Mielestäni itse en tuosta rangaistusmuodosta kovinkaan usein kärsinyt, enkä nurkkaan joutunut häpeämään. Ehkä opettajalla oli silmää tyhmyyden ja kurittomuuden erojen havaitsemiselle. Se arestista koulussa. Mutta nyt tämän koronan takia hyvin moni joutui tai on aloittanut kotiarestin suorittamisen. Maaliskuun 13 pvä 2020 harrastuskerhoni päätti pitää kokoontumistauon koronaepidemian vuoksi. Päätös oli yksimielinen: pysytään viruksesta kaukana, sillä tavalla emme myöskään altista ketään, emmekä levitä epidemiaa. Samalla tavoitteena oli pitää muistakin säädöksistä kiinni: aresti ja yksin eläminen aloitettiin. Siitä alkoi seurustelu töllöttimen kanssa, joku meikäläisistä kommentoi. Päästiin katselemaan ja samalla kertaamaan vanhoja sarjoja, kertaushan on opintojen äiti. - Itsestäni en ole huomannut mitään kehitystä.
Sen voin kertoa, että ”ilman elämää” ei ole mitään, ei yksinolo tee muuta kuin passivoi vanhankin, mitä se sitten tekee nuorille? Mutta kokonaisuuden kannalta on joitakin asioita joskus vain hyväksyttävä!
Piikki
Maailman muista ikävistä tapahtumista huolimatta tiedemiehet ovat olleet hereillä. Lyhyessä ajassa on saatu useampi koronan vastainen rokote aikaiseksi. Suomi on kehityksessä mukana kehittämällä laitteen, jolla virus todetaan – onnittelut!...
Monta mutkaa on ollut edessä ja tulee olemaankin, muussakin kuin vain rokotuksen käyttöjärjestyksestä. Jonkun, siis ehkä aika hyvinkin yleinen, mielipide väittää poliitikkojen vetävän omaan pussiinsa asiasta. Saattaa siinä olla perääkin, kun on tulossa kunnallisvaalit. - Ääniä ja esillä oloa tarvitaan. Minusta jossain vaiheessa tämä pandemia jo yhdistikin tekemään asioita yhteistuumin.
Sain kutsukirjeen, jossa kehotettiin ottamaan yhteyttä koronarokotuksen takia. Tätä kirjettä tiesin odottaa. Uutisissa oli tiedote, jossa mainittiin, että tiedote tulee 85 v. ja sitä vanhemmille. Kirje tuli, ikäjakauma oli v. 1935 ja sitä aiemmin syntyneet. Yhteys puhelimella tai sähköisesti. Puhelimella, jos taloudessa asuu myös omaishoitaja. Sain yhteyden - monen töpeksimisen jälkeen - ohjeteksti saisi olla ikäihmisille kookkaampaa - lukuhäiriö vei harhaan.
Jo iän myötä, mutta myös eri tekijöiden vuoksi, kuuluin riskiryhmään, jonka elämän korona voisi jopa päättää ikävällä tavalla.
Terveysviranomaiset ovat olleet vaikeiden päätösten edessä. Rokotteet olisi varmaankin paljon helpompi jakaa, jos niitä olisi saatavilla vapaasti. Rokotteiden tehosta ei kuitenkaan ole vielä saatu ihan tarkkaa kuvaa. Aika senkin tuo esille. Kokemus tuo myös viisautta tullessaan.
Mainitsemani miesten ryhmä, jonka olemme nimenneet KamariHerroiksi, pitää Herramaisesti kiinni viikoittaisesta tapaamisperinteestään, mutta nyt se toteutetaan digitaalisesti. Verkkokokoontumisena. Tietokoneen, kameran ja mikrofonin kautta. Kanssakäymisemme tällaisessa yhteydessä korona ei näyttele kovinkaan suurta osaa, mutta tietenkin kertaamme, millä konstilla saattaisimme välttyä viruksen tartunnalta. Olemaan altistumatta tai ainakin tekemään omalta kohdalta parhaan ymmärryksemme mukaan. Ohjeita kannattaa noudattaa. Itse rajoituksia noudattamalla jatkamme eteenpäin viestiä siitä, että olemme todella vakavassa tilanteessa.
Rokotteen saamiselle on tosiaan tehty “nokkimisjärjestys”. Vanhukset kuuluvat etuoikeutettuihin ja myös heidän omaishoitajansa. Omaishoitajaksi määritellään virallisesti henkilö, joka saa rahallisen tuen työstään. Tuttavapiirissäni on henkilö, jonka isän kunto vaatii tukihenkilön. Ikää jo yli 90 v., ja hänen luonaan on käytävä 4 kertaa viikossa, tekemässä tarpeelliset huoltotyöt ja toteamassa isän voinnin. Hän ei saa rokotetta, vaikka päivittäin altistuu olemaan tartuntavaarassa, mutta kun ei saa avustamiseensa tukea.
On monta muutakin ammattikuntaa, jotka eivät saa rokotetta altistumisvaarasta huolimatta. Kysyin tästä asiantilasta taksikuskilta, jonka kyydissä kulkee kirjava asiakaskunta. Kuulemma he ovat niin rakastuneita työhönsä, ettei mikään heihin pysty. Ajattelin ääneen, että luultavasti jonkun asiakaskunnan osan saattavat viinahöyryt suojata - päättelin kuulemma oikein.
Viihteellä ja vitseillä on oma, elämäntilanteita keventävä merkityksensä - sanovat. Ja niin uskoo myös
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti