Lihamureke on mainiota perusruokaa sekaravinnon ystäville.
mutta taikinan koossa pysyminen tuottaa toisinaan ongelmia. Tämä kikka auttaa. Vinkin
antoi pari vuotta sitten tv:ssä Strömsön kokki.
1.
Valmista mielesi ja makusi mukainen mureketaikina. Levitä pöydälle kaksi pätkää
vahvaa tuorekelmua limittäin, ja levitä niiden päälle mureketaikina tasaiseksi
levyksi. Käytä täytteenä jotain hyvää, mistä kaikki ruokailijat pitävät, ja
kääri sitten mureketaikina kelmun avulla rullalle.
2. Tuorekelmun sisällä
olevaa taikinaa on helppo muokata. Murekkeesta tulee ryhdikäs ja halutun muotoinen,
Vahvan tuorekelmun avulla selviät tästä hommasta siististi ja vaivattomasti. Laita
se jääkaappiin jäähtymään, ennen kuin poistat tuorekelmun ja alat päällystää
sitä.
3. Levitä uudestaan tuorekelmua työpöydälle
ja aseta pekonisuikaleet tuorekelmun päälle. Laita pekonisiivuja rinnakkain
niin monta, että ne peittävät murekkeen kokonaan.
4. Kääri murekepötkylän päälle pekonipäällys
tuorekelmua apuna käyttäen. Näin valmistuu siisti paketti. Kokkaus tuntuu helpolta
ja hauskalta, ja kaikki käy sujuvasti kuin Strömsön keittiössä (viimeistään parin "alusta uudelleen" korjauksen jälkeen)!
5. Aseta valmiiksi muotoiltu mureke
uunipellille ja muista poistaa tuorekelmut ennen uuniin laittamista. Paista
uunin keskitasolla sopivassa lämpötilassa. Kotvasen kuluttua keittiöstä alkaa
levitä ihanat tuoksut. Paistoliemestä voi valmistaa herkullisen kastikkeen. Aseta
tarjoile runsaasti raasteita ja erivärisiä höyrytettyjä juureksia, porkkanaa,
palsternakkaa, ruusukaalia ja parsakaalia.
Jokaiselle perinneruoan ystävälle on selvää, että pottumuusi,
punajuurikuutiot sekä puolukkahillo kruunaavat mureketarjoilun!
Olen pyrkinyt tarjoamaan jälkikasvulleni
yllättäviä makuja. Yhden kerran olen jopa onnistunut niin mainiosti, että ruokaa
on toivottu useasti uudelleen. Seuraavalla kerralla tulen taas yllättämään
heidät. Täytän murekkeen fenkolilla ja purjolla. Lisään lakritsilastuja, hieman
sinihomejuustoa ja ehkä ripauksen verran kanelia. Tällaista en ole vielä
hautonut padassani. Yllätys palauttaa
kenties mieleen tuttuakin tutumman makuaistimuksen, nyt vain yllättävässä yhteydessä.
Pojat, valmistautukaa aistinvaraiseen
arviointiin! J
HYVÄÄ
RUOKAHALUA TOIVOTTAA
Jussi Malminen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti