Vie vanhus ulos -kampanja järjestettiin jälleen tuossa kuukauden verran
sitten – menestyksekkäästi tänäkin vuonna. Kampanja toteutettiin ensimmäisen
kerran jo vuonna 2011 ja vuosi vuodelta se on tarjonnut enemmän ja enemmän tukea
sitä tarvitsevien iäkkäiden ulkoilun puolesta. Yksi oivallisen idean käytännön
toteutus siis. Jollet ole sellaiseen osallistunut, niin voit korjata asian lähtemällä
mukaan ensi syksynä Suomi 100-juhlavuoden ”Yhdessä ilman ikärajaa” -kampanjaan.
Omalla kohdallani ulkoilemisiini tarjoaa jatkuvasti
kaveruutta tuo kävelykeppini, jolle jo vuosia sitten lupasin, että tulen
köpöttelemään sen seurana likimain joka päivä. Olisihan se surullista, jollei edes
keppikään pääsisi haistelemaan ulkoilman raikkautta, joten ymmärrän tuo
edellämainitun kampanjan tarpeellisuuden ja hyödyt. Ympärivuotisina!
Myös toisilla
paikkakunnilla asustelevat ’penksat’ ovat omineet tuon kampanjan idean,
pienellä lisäyksellä – poikani sanavarastosta kun löytyy käyttökelpoisuuksia
lähes joka lähtöön – niin he toteuttavat sen muodossa ”Vie vanhus ulos –
syömään”! Ja nyt, kun miniä miehineen ja kälynsä kanssa saapuivat taas tuota
perinnettään toteuttamaan, niin lähes joka kerta vaihtuvaksi kohteeksi
valittiin Salon uusin thaimaalainen ravintola. Lauantaiksi kohdistetun
vierailupäivän ehdoton valintakriteeri oli heillä juuri lauantaisin tarjolla
oleva sushibuffet! Ja ei kun kohti Koskisenkulmaa…
Joskus jo aiemmin sushista esimakua saaneena voin
vakuuttaa, että tässä tarjoilussa et pety. Heti ensiannoksen kautta pikkuhiljaa
johdattelimme makuhermojamme kohti täydellisyyttä sille odotuksellemme, jonka
etukäteen olimme nautinnolle asettaneet. Jo jonkin aikaahan suomalaisille on
tarjottu mahdollisuutta totutella nautintoihin muistakin ruokakulttuureista –
tässä jälleen yksi, jonka mieluusti soisin salolaistenkin ottavan omakseen,
vaihteluna peruna-laukkamakkaralle ja pastanttipuurolle. Sallien elintärkeille arkisille
aterioillemme pienen juhlavuuden makumaailmaan matkailuna. Mutta mitä/mikä tuo
sushi oikein on?
SUSHI tai suši
Sushi tarkoittaa (Wikipedian mukaan) etikalla
maustettuun riisiin perustuvia japanilaislähtöisiä ruokalajeja.
Yleisimpiä sushilajeja ovat makizushi (norilevään käärityt rullat) ja nigirizushi (kämmenessä puristellut pallerot). Riisiin yhdistetään täytteeksi tai päällysteeksi kalaa, äyriäisiä, kasviksia tai kananmunaa. Täyte voi olla raakaa tai kypsennettyä, ja riisi voi olla palleroksi puristettu, merilevään rullattu tai jopa hajallaan kulhossa.
Yleisimpiä sushilajeja ovat makizushi (norilevään käärityt rullat) ja nigirizushi (kämmenessä puristellut pallerot). Riisiin yhdistetään täytteeksi tai päällysteeksi kalaa, äyriäisiä, kasviksia tai kananmunaa. Täyte voi olla raakaa tai kypsennettyä, ja riisi voi olla palleroksi puristettu, merilevään rullattu tai jopa hajallaan kulhossa.
Siis tiivistettynä:
·
Sushi-riisi on tahmeampaa kuin muut
riisilajit; kiillotetut jyvät ovat lyhyitä ja pyöreitä. Riisiin lisätään keiton
aikana ja jälkikäsittelyvaiheessa suolaa, sokeria ja riisiviinietikkaa.
·
Nori-levä on ohuiksi arkeiksi
kuivatettua merilevää.
·
Wasabi on erittäin väkevää maustekrassin juuresta
valmistettua vihreää tahnaa.
·
Soijakastike on yhdessä wasabin
kanssa sushin perinteinen lisuke.
·
Gari on sokeri-etikka-liemessä
pikkelöityä inkivääriä. Ohuiksi lastuiksi leikattuja inkiväärinpaloja
nautitaan sushipalojen välissä suun puhdistamiseksi edellisestä mausta.
Sushien ainesten on oltava 100% tuoreita,
taidokkaan siististi terävällä veitsen viilloilla leikattuja ja viipaloituja
meren antimia tai kasviksia. Suomen ensimmäinen japanilainen ravintola, Koto, avattiin Helsingissä vuonna 1986, tällä
hetkellä pohjoisin sushia tarjoava ravintola jo lienee Rovaniemellä. Sushin
voittokulusta Suomessa kertoo sekin, että Marttaliiton paikallisyhdistysten
järjestämät sushikurssit olivat heti alusta alkaen suosittuja. Sushin
tunnettavuus on kasvanut Suomessa tasaisesti viime vuodet. Nyt sushia päästään
tarjoamaan entistä paremmin ja ravintoloiden lisäksi myös ruokakauppojenkin
asiakkaille. Oletettavasti pian suomalaistettuinakin versioina; herkullisina joka
tapauksessa…
PS. Sushin lisäksi syrjäsilmällä huomasin tarjolla olevan runsaasti monenmoista normaalin lounaan valintamahdollisuutta, joten kyllä siellä nälkä lähtee - mutta lauantaisin kannattaa kohdistaa kokeileva ja ennakkoluuloton herkuttelu sushiin!
Jos olet
tullut tähän sivustoon jostain linkistä
ja nyt näyttää, ettei kommenttien jälkeen ole
enää mitään luettavaa niin ei syytä huoleen:
SKROLLAA VAIN ALASPÄIN
sieltä tulee vastaan rivi, jossa
Etusivu ja Vanhempi viesti
ja nyt näyttää, ettei kommenttien jälkeen ole
enää mitään luettavaa niin ei syytä huoleen:
SKROLLAA VAIN ALASPÄIN
sieltä tulee vastaan rivi, jossa
Etusivu ja Vanhempi viesti
ovat
linkkejä jatkoon!
Silmänruokaa roppakaupalla meikäläisellekin joka ei tuohon makumaailmaan ole syttynyt. Voihan tuosta ruuan kauneudestakin nauttia.
VastaaPoistaPakko ottaa kantaa heti, kun vielä on mukavasti soijakastike-wasabi-makuyhdistelmä suutuntumana. Susheissa on todella laaja raaka-ainevalikoima (Salossakin) ja ilman etukäteisasennetta kokeilemalla uskon, että sieltä löytyisi monta omien makuhermojen houkutusta. Ja kun muistaa 'vaihdossa' nuo miedot inkiväärilastut, jotka valmistavat seuraavaan nautintokokemukseen silmänruuankin lisäksi! Suosittelen - kun samalla pääsisi tutustumaan myös Salon lauantaisuuteen!
Poista