keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Ympäri ämpäri


On tässä viime aikoina niistä ämpäreistä ollut juttua jos jonkinlaista. Itsekin sitten päätin perehtyä ämpäriin. Suomalaiseen kansantapaan vedoten ajattelin tutustua asiaan musiikin kautta. Mitä löytyikään ämpäreistä musiikin saralta? Yllättävän vähän!

”Me saatiin ämpärillä hilloo” Juice Leskinen laulaa. Tajusin itsekin, että kaupasta tosiaan saa ämpärissä hilloa. Ensin ajattelin, että onpa suurta meininkiä, kun ihan ämpärikaupalla on hilloa tarjolla. Laulussa tosin tarkoitetaan todennäköisesti tällä hillolla rahaa, niin ainakin olin käsittävinäni. Sitä olisikin kiva saada ämpäreittäin, edes pienellä ämpärillä.

”Antakaa mulle ilmainen ämpäri” laulaa kansanpelimannityylillä Tötterssön. Tämä mies oli ainakin itselleni tuntematon suuruus, mutta ilmaisista ämpäreistä tässä laulettiin oikein antaumuksella ja kerrottiin, kuinka ihmiset jonottavat ilmaisia ämpäreitä. No, tämänhän meistä jokainen on itsekin jo havainnut ympäröivästä yhteiskunnasta. Ihmiset saa liikkeelle ilmainen ämpäri!

Ilmakuva jonottajista – tuskin sentään ämpäreitä…


Perehdyin ämpäriin myös Wikipedian avulla. Ämpäri on useimmiten 3, 5 tai 10 litran vetoinen ja valmistettu nykyään muovista. Siinä on sanka, josta ämpäriä voi kantaa. Saavi on suuri ämpäri, jota ei kanneta sangan avulla, vaan siinä on kunnon kädensijat kahta puolta saavia.

Onhan se kiva, että kotona on ämpäri poikineen. Siinä kastellaan kuivatut vihdat ennen vihtomista. Siinä kannetaan vesi mökillä saunaan ja kylmä vesi on saunan pesupuolella ämpärissä odottamassa kylpijöitä. Ämpäriin kerätään myös kävyt mökkipihasta. Ennen niillä kävyillä sytytettiin tiilistä ja ritilästä itse tehty grilli, nykyään niitä poltetaan laittomasti saunan vesipadan alla vettä lämmittämässä.

Ihan uusi tuttavuus itselleni oli älyämpäri. Siitä ei sen enempää, koska vastustan huumeiden käyttöä. Tämä älyämpäri on slangia ja liittyy kannabiksen polttamiseen.

Edellä jo mainitsin saavin eli ison ämpärin. Siihen sitä liittyykin kaikenmoisia muistoja. Partioleirillä on kuorittu kerran jos toisenkin saavillinen perunoita keittoa varten. Saavissa on myös kuljetettu vettä leirikeittiöön maitokärryillä. Saavia on käytetty myös pissavessana. Nykyään kun ei enää saa tehdä riukua luontoon. Myös puuceessä on saavi apuna. 


Näin kevään korvalla toisinaan sataakin saavista kaatamalla. Ämpärikaupalla saa heittää hiekkaa liukkaille pihoille.
Päivi









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti