perjantai 6. elokuuta 2021

MINNE PILVET KARKAAVAT?

 

Jostain menneisyydestä on mielikuviini jäänyt tuokio, jossa mummolan kesäisellä nurmikolla loikoillen katselen pilvien liikehtimisiä ja niiden kaiken aikaa hienokseltaan muuttuvia muotoja. En usko silloin edes miettineeni, mistä ne tulevat taikka mihin ovat matkalla. Kun tässä äskettäin kuuntelin Rauli Badding Somerjoen pilvien kauas karkaamisesta kertovaa iskelmää, sain pieneen mieleeni tuuman pohtia, että kuinkakohan kauas ja minne?


No, tietokoneriippuvaisena läksin ensimmäiseksi googlettamaan pilviä ja Somerjokea. Pilvistä löytyy kyllä runsaasti aineistoa, mutta Somerjokea vain kaksi – hakuehdoillani. Eikä Somerjoki ollut Someroa lähelläkään, vaikka paikkakuntana se mainitaan aina tämän kappaleen ja hänen nimensä yhteydessä, ei. Maanmittauslaitoksen Karttapaikka löytää sillä nimellä kyllä 2 kohdetta, toisen Heinävedeltä ja toinen kuljettaa Julman-Ölkyn vesiä eteenpäin Suomussalmella. Joten päätin keskittyä vain pilviin.

Käsittelemättä sen enempää pilvien olemusta taikka rakennettakaan, totean vain Wikipedian tarkennuksena, että ”Vesihöyry on tärkeä osa ilmakehän lämmöntasausjärjestelmää: vesi haihtuu lämpimillä alueilla, kulkee vesihöyrynä lähemmäs napoja ja tiivistyy siellä, ja samalla vapauttaa siihen haihtumisessa sitoutuneen höyrystymislämmön. Tuollaisen tiivistymisen voimme nähdä pilvenä, jossa kaasumuotoinen vesi on jo tiivistynyt pienenpieniksi pisaroiksi, samoiksi, joista sumu muodostuu. Pilvet eivät siis fyysikoiden ammattikielellä ilmaistuna ole vesihöyryä, vaan nesteaerosolia, ts. hyvin pieniä vesipisaroita leijumassa kaasussa.” Eli vaikka tuon käsittäisinkin, en ymmärtäisi pilvistä enempää kuin ennenkään…

Mutta se pilvien ”karkailu”! Eiköpä siihenkin löytyne ns. luonnollinen selitys eli tuuli, joka on ilmakehässä liikkuva maanpinnan suuntainen ilmavirtaus, jonka mukana pilvet liikkuvat. Monasti eri ilmakehän kerroksissa tuulet puhaltavat usein eri suuntiin ja kuljettavat eri korkeudella olevia pilviäkin siksi eri suuntiin…

Kun tämänhetkinen havaintopaikkani on Salossa, niin googletin senkin. Ellen olisi joskus 80-luvulla tänne muuttaessani paikantanut itseäni silloin Suomen kartalle, niin nyt olisi ilmaantunut ongelma. Karttahaku tarjosi Salolle 277 kohdetta. En ala niitä nyt mitenkään kartalle asettelemaan, riittää kun suhteutan tämän kotipaikkani siihen aiemmin mainittuun Someroon, naapurikaupunkiimme. Miksikö? No kun mielestäni täältä hyvin usein pilvet kulkeutuvat Someron suunnalle…

Se lienee jotenkin usein suosiossa olevan lounaistuulen ansiota, sekä maastonmuodostuksessa Salosta jo ammoin rakentuneen ”Piilaakson” kaikille puolille jääneitten harjujen luontaista pilvien ohjailevuuteen vaikuttamista.

Tuulethan muodostuvat siitä, kun ”eri seuduilla vallitseva erilainen lämpötila saa aikaan eroja ilmanpaineessa, jolloin ilma alkaa virrata korkeamman paineen alueelta matalamman alueelle päin. Jos paine on alueella vakio, siellä on myös tyyntä. Tuuli siis myös ylläpitää olemassa olevia paine-eroja.” Jälleen turhaa teoriaa. Riittää kun ymmärtää, että tuuli kuljettaa pilviä ja jos kerran maaston muodotkin – laaksot ja kukkulat sekä varsinkin vesistöt, joista haihtuva kosteus ylläpitää pilvien olemassaoloa – jos siis ne vaikuttavat tuuliin, niin Katri-Helenan ohjeella ”selkä vastatuuleen” näkee, minne tuuli pilviä kuljettaa.

Täällä Salossa noin karkeasti ottaen riittää, että kääntyy vain suunnilleen kohti karttapohjoista eli likimain Someron suuntaan ja jos vallitseva tuuli puhaltelee niskahiuksiisi, niin voit pienellä ilkikurisuudella vahingoniloisesti ajatella, että taas saavat somerolaiset etsiskellä sateenvarjonsa esille.


Kas kun pilvillä on tapana silloin tällöin myös luovuttaa sitä niihin tiivistynyttä kosteuttaan ja pudottaa se pisaroina taikka vielä sulamattomina lumikiteinä alas maan pinnalle.

Pisaroitten taikka sateiden olomuotoihin sen enempää puuttumatta totean, että eiköpähän sitä olla saatu tuota ’taivaallista kosteutta’ riittämiin tänne meillekin, joten nämä nyt näkemämme karkaavat pilvet saavat esteettä jatkaa matkaansa kohti Someroa. - M.O.T.


PS. Myönnän kyllä huomanneeni pilvien kulkeutuvan myös muihin ilmansuuntiin tästä seurantapaikastani, mutta eivät nekään vallan usein asettaudu luovuttamaan kosteuttaan kesäkaupunkimme kiusaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti