perjantai 4. kesäkuuta 2021

Maailman paras pannukakku!

Tilanteet joskus vain menevät siihen suuntaan, että herkullista pannukakku-sanaa käytetään hyvin herkästi kielteisessä merkityksessä. “Siitä tullut mitään, koko homma meni pannukakuksi”.

On tietenkin sivistyneempää ilmaista asia tällä tavalla. Harmiahan tietenkin puretaan monella tavalla. Tällainen ilmaus, varsinkin lasten kuullen, on aivan erinomainen tunteen purkaus. Huomattavasti parempi kuin voi per’…jantai, jonka suullinen esitystaito on monelle tullut tavaksi. Jopa niin, että miltei joka lauseeseen muodostuu jonkinmoinen voimasana. Niitä käytetään monasti ’välimerkkeinä’, jopa kiitos-sanan tilalla.

Olin pieni poika, kun meillä oli naapurin setä kylässä. Vuosi oli ehkä 1938 kesällä. Mitä lie sedällä ollut asiaa, mutta kahvit siinä äitini vieraalle tarjosi ja minä pyörittelin hyrrää hellan läheisyydessä, lattialla. Kait siinä suomalaiseen tapaan ilmoista juttelivat ja muutakin yhtä tärkeää. Setä siinä sanaili totisena jutun, joka jäi mieleeni aika pysyvästi. Olen kuullut tämän aikuisiässä vitsinä, mutta silloin tämä tapahtui todellisuudessa.

Setä (Karkkilan murteella): “Mää en paljoo kiroille, mut meirän muija kiroilee niin perkeleesti”.

Äitini oli sillä hetkellä minun luonani - olisiko kahvipannua hakenut hellanperältä - ja minä, kun kuulin tämän lausahduksen, kuiskasin äidille sedän kiroilemisesta. Äitini, hymynväre huulillaan, antoi minulle merkin olla visusti hiljaa.

Asiathan menevät hyvin usein hyvin, mutta ajoittain saatetaan päätyä pannukakkuunkin asti. Aivan käytännössä, sillä pannukakku hillolla kahvin tai maidon kera maistuu aina. Pannari jälkiruokana tai välipalana on hyvää ja helppotekoista.

Kiitos eräälle Marita-rouvalle, jolta sain reseptin joskus 1980-90 -luvun vaihteessa. Valmistusohje on ollut käytössäni monen monta kertaa. Nyt tuli mieleeni, että annetaan hyvän ohjeen levitä. Jospa kokeilevia kokkeja kiinnostaisi.
MAAILMAN PARAS PANNUKAKKU (ainekset):

1 l       Maitoa

5 dl     Vehnäjauhoja

1 dl     Sokeria

2 rlk    Vaniljasokeria taikka Vanilliinia

1 tl      suolaa 

4 kpl   Kananmunaa

100 g  Voita    
          joka sulatetaan ja kaadetaan leivinpaperille,
          mikä on levitetty uunipellin päälle.
          Pelti on hyvä lämmittää ensin uunissa.

 Paisto 250 C-asteessa 10 min, jatko 200 C-asteessa 20 min.
Yhteensä siis 30 min.

Itse en tarvitse hilloja pannarin kyytipojaksi. Tee tai kahvi riittää hyvin – mutta jos syöjien sokerit ovat tasapainossa muun painon kanssa, niin…

Kiitän myös ystävääni, joka oli saanut omalta ystävältään saman reseptin. Hän oli oikein hyvillään ja onnellinen kerrassaan hyvästä ohjeesta. - Kiitän tätä ystävääni siksi, että hän “muistutti” ja herätti henkiin jonkin aikaa unohduksissa olleen herkkuohjeen. Samalla sain jutun juurta tähän blogikirjoitteluuni!

        Niilo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti