lauantai 12. elokuuta 2017

Suvisoppa - kesän herkku

Onpa ollut vallan ihanaa, kun torilta on saanut tuoreita vihanneksia. Onhan niitä tietysti omassa kasvimaassakin joillakin, jotka jaksavat hoitaa kasvimaata.

Itse olen ostanut tuoreet vihannekset torilta. On se vaan niin mainio herkku se kesän ensimmäinen suvisoppa ihan tuoreista ja uusista vihanneksista. Siinä on perinneruoka, jota mielellään tarjoaa myös omalle jälkikasvulleen. 
Suvisoppaa on varmaan yhtä monta, kun on tekijääkin. Ainakin minä olen muokannut oman äitini ohjetta enemmän omaan suuhun sopivaksi. Äidin ohje lienee jo omasta lapsuuskodista lähtöisin, sitäkin varmaan on muokattu aikojen saatossa.

Anoppi kertoi, että hänen lapsuuskodissaan kesäkeittoon laitettiin keitettyä kananmunaa. Meillä niin ei ole ikinä tehty, enkä ole moisesta kuullutkaan. Ystävättäreni kotona kesäkeittoon laitetaan nakkiakin. Meillä ei! Äitini mielestä kesäkeitto ei ole aitoa, jos siinä ei ole kesän tilliä ja persiljaa. Niistä minäkin kyllä tykkään, mutta aika usein jää tilli laittamatta.

Minun maukas suvisoppani syntyy uusista perunoista, kukkakaalista, porkkanoista, sipulista varsineen ja herneistä. Lisäksi soppaan laitetaan tuoretta persiljaa, ruohosipulia ja joskus sitä tilliäkin. Ehdottomasti suvisoppa vaatii ripauksen sokeria. Liemen keitän kesäkeittoon kasvisliemestä ja juustokermasta sekä tarvittaessa lisään myös maitoa. Keiton kruunaa sulatejuusto tai koskenlaskija ruoka-valmiste. Bon appetit!  
                            Päivi











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti