Onpa
ollut vallan ihanaa, kun torilta on saanut tuoreita vihanneksia. Onhan niitä
tietysti omassa kasvimaassakin joillakin, jotka jaksavat hoitaa kasvimaata.
Itse olen ostanut tuoreet vihannekset torilta. On se vaan niin mainio
herkku se kesän ensimmäinen suvisoppa ihan tuoreista ja uusista vihanneksista.
Siinä on perinneruoka, jota mielellään tarjoaa myös omalle jälkikasvulleen.
Suvisoppaa
on varmaan yhtä monta, kun on tekijääkin. Ainakin minä olen muokannut oman
äitini ohjetta enemmän omaan suuhun sopivaksi. Äidin ohje lienee jo omasta
lapsuuskodista lähtöisin, sitäkin varmaan on muokattu aikojen saatossa.
Anoppi
kertoi, että hänen lapsuuskodissaan kesäkeittoon laitettiin keitettyä
kananmunaa. Meillä niin ei ole ikinä tehty, enkä ole moisesta kuullutkaan.
Ystävättäreni kotona kesäkeittoon laitetaan nakkiakin. Meillä ei! Äitini
mielestä kesäkeitto ei ole aitoa, jos siinä ei ole kesän tilliä ja persiljaa.
Niistä minäkin kyllä tykkään, mutta aika usein jää tilli laittamatta.
Minun
maukas suvisoppani syntyy uusista perunoista, kukkakaalista, porkkanoista,
sipulista varsineen ja herneistä. Lisäksi soppaan laitetaan tuoretta persiljaa,
ruohosipulia ja joskus sitä tilliäkin. Ehdottomasti suvisoppa vaatii ripauksen
sokeria. Liemen keitän kesäkeittoon kasvisliemestä ja juustokermasta sekä
tarvittaessa lisään myös maitoa. Keiton kruunaa sulatejuusto tai koskenlaskija
ruoka-valmiste. Bon appetit!
Päivi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti