Ensin
hankitaan hauki
(taikka muu passeli kala ja vaikka kaupasta, ellei…)
(taikka muu passeli kala ja vaikka kaupasta, ellei…)
– Mieluusti
reilusti kilon paremmalta puolelta – joka sitten suomustetaan sekä perataan
nahattomiksi ja ruodottomiksi fileiksi, joista sieltä selkäpuolelta vielä
haetaan sormin se pienten ja pirullisten y-ruotojen rivistö ja leikataan
pituussuunnassa se alue pois koko fileen pituudelta.
Hukkaan
menee yllättävän vähän syötävää, mutta mukavuutta sinne ateriointivaiheeseen
tulee monin-kertaisesti… Ja ellet ole
aivan varma kuinka kaikki tuo tehdään, niin googlettamalla ”anopin
pala”-sanoilla, saat reilusti piirroksin ja jopa oikein videoituja ohjeita…
Sitten
leikellään ruodottomasta kalanlihasta sellaisia korkeintaan parin sormen
levyisiä ja kalan poikittaiskoon mukaisia ”pätkiä” elikkä körpyköitä
(lapsuusseutujeni nimitys, jolla muualla – Lappia myöten – on nimityksenä
”körpäkkä”). Joka tapauksessa ne, olivatpa sitten minkä nimisiä tahansa, jauhotetaan suolalla maustetuissa ruisjauhoissa
(jauhot ja suolat muovipussiin ja kalanpätkät sinne – sitten vain ”ravistellaan”).
Reilusti pekonia tai possunkylkeä kuumennetulla valurautapannulla rapeaksi ja sitten nostaen talouspaperille ”kuivumaan”. – Sinne pannuun jäävään, reiluun
rasvaan (ellei näyttäisi olevan sanamukaisesti reilusti, niin lisää voita
joukkoon) sitten nuukailematta pienittyä sipulia ja hetken päästä ne jauhotetut
körpykät. Kalahan ei kauaa kypsy, joten samointein myös pekonit sekaan. Mutta
jos tykkäät makustella, niin muutama ripaus mustapippuria (joku suosii
sitruunapippuriakin) ja kunnon loraus kermaa juhlistaa annosta, johon sitten
vaan haarukalla rikotut uudet potut (mieluusti keitettyinä 😊)
lautaselle ja reilu annos pannulta siihen päälle…
Tarvinneeko
tuo muuta kuin sen huurteisen – jotta Bon apétit, suattaapi se savolaenennii
sannoo… jollonnii!
Tosin
alunalkaen tämä sapuska oli kotimaisemien kalareissumiesten nuotiolla
nautittava pika-ateria, yleensä siitä ensimmäisestä hauesta. Se vain perättiin
ruodottomaksi, leikattiin körpyköiksi, jotka heiteltiin mukana tuodun
siankyljen ja sipulin voissa ruskistamisen jälkeen pannulle taikka römpsään;
ripaus suolaa ja kohta on reiluille ruisleivän viipaleille voimia antavaa
päällystä reiluksi evääksi.
Ja
syötyä kunnon nokipannukahvit ja ei kun taas rantaan siimoja soittelemaan!
Aivan
suotta haukea aliarvostetaan ja väitän, että kun rakkaudella valmistaa
tuollaisen körpykkäannoksen (keittiössä taikka nuotiolla) ja nauttii sen
kiireettömästi, mielellään hyvien ystävien seurassa, ottaa kyllä aimo askeleen
suvaitsevuutta kohti yleensä ja eritoten haukiruokia ajatellen. Ellet usko,
kokeile. Vakuutan kokemuksesta!
Hauki on hyvän makuinen monella tavalla valmistettuna. Timon teksti on niin ilmeikäs ja mukavaa luettavaa. Minulle "körpykkä" oli uusi sana toisella murrealueella kun asun.
VastaaPoistaMaistuis varmaan mullekkin!
VastaaPoista