keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Turkinkyyhky




Viime vuonna oli lehdessä juttu, jossa kerrottiin turkinkyyhkyn pesivän Enolan alueella. Kiinnostuin silloin moisesta ulkomaan pulusta. En ollut aiemmin edes tiennyt turkinkyyhkyjä olevan olemassakaan. Useana kevätiltana kävelin Enolan katuja ja kujia ja tähyilin ympärilleni. Mitään kyyhkyjä en löytänyt vaikka kuinka katselin pusikkoihin. Siirryin sitten Moision alueelle kävelemään ja kurkistelemaan ihmisten pihapuita.

Olin jo luopunut toivosta nähdä uutta lintulajia, kunnes eräänä lauantai-iltapäivänä kävelin Inkerinkadulla. Näin kaksi herraa kiikaroimassa kerrostalon katolle. Pysähdyin siihen paikkaan ja kysyin onko siellä nyt niitä kyyhkyjä. Herrat olivat kovin innoissaan kyyhkyjen näkemisestä ja lainasivat minulle kiikarin. Ja siellähän se ulkomaan pulu oli antennin päällä. Tunnistin selvästi tumman kaularenkaan ja kauniit vaalean ruskeat höyhenet. Kooltaan se oli meidän kotoisia pulujamme pienempi. Kujerrus oli kovin vieno, selvästi pulun kujerrusta muistuttava, mutta huilumaisempi. Hyvin iloisena lähdin kävelemään kotiinpäin. Olinhan vihdoin kuukausien odotuksen jälkeen nähnyt etsimäni.

Tänä keväänä olen ollut onnekkaampi tai sitten havaintokykyni on terävöitynyt, sillä olen nähnyt ja kuullut Turkinkyyhkyjen kujerrusta jo useamman kerran. Varmimmin ne tapaa Inkerinkadun joenpuoleisessa päässä. Pysähdy ja kuuntele, siellä ne ulkomaan pulut kujertavat.

4 kommenttia:

  1. Hieno, keväinen havainto, tuon 'ulkomaan pulun' löytämisesi. Ja melko harvinainenkin, kun pesiviä pareja oletetaan olevan maassamme vain 100 - 150. Lintujen seuranta on muutoinkin yksi mielenkiintoinen tapa havainnoida elinympäristöään. Varsinkin talven jälkeen, pesimiskauden aktivoituessa, voi lähes kaikkialla päästä huomaamaan upeita näkö- ja kuulohavaintoja aivan läheisyydessään. Jos ja kun myös Sinulla on tai tulee vastaan havaintoja lintujen elämästä, niin kommentoihan niistä tänne - meidän toistenkin luettavaksi. Ei sen tarvitse vallan poikkeavan erikoinenkaan olla. Katseltaisiin ja kuunneltaisiin kevään etenemistä ikäänkuin yhdessä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turkin kyyhky pariskuntia majaili Märynummen Märyn puoleisella kylä osuudella joskus 1994. Kuulin ja näinkin, mutta varmistuksen linnuista sain Paimiolaiselta opettajalta, - lintubongarilta.
      Aikaisemmin niissä maisemissa bongareita ihastutti suomeen eksynyt harvinainen yksilö. Minua ihastuttivat ne bongarit, heidän nopea reakointinsa tapahtumaan.Pitkien matkojen päästä heitä saapui kiikareineen, kameroineen kuvaamaan ja tarkkailemaan eksynnyttä yksilöä.
      Myös SALKKARI sai luullakseni haastattelun linnulta. Tai olisiko ollut vapaamuotoista kerrontaa linnun elämästä ja elintilasta.

      Poista
    2. Tuo edelläoleva Niilon kertomus nosti jälleen esille yhden kiinnostavan kysymysmerkin: toimiiko yhdistykissämme lintujen seurannasta kiinnostunutta jäsenistöä? Pihabongareita, kevät- ja syysmuuton seuraajia? Havaintojen merkitsijiä, jopa lintuyhdistyksiin kuuluvia? Onko Salossa järjestettyjä tapaamisia vaiko vain satunnaisia kohtaamisia Halikonlahden lintutornilla? - Jälleen mielenkiintoinen harrastusalue, löytyisikö joku sitä enemmän avaamaan...

      Poista
  2. Näihin aikoihin ne saapuvat. Olen asunut täällä Tupurissa muutaman vuoden ja viime vuonna kuulin sen tutun äänen jonka olin kuullut Kreetalla ollessani lomailemassa joka päivä. Siinä ne olivat Turkinkyyhky pariskunta, vähän ihmettelin pesivätko ne täällä pohjoisessa. Tänään 6.5.20 taas sama pariskunta kujerteli samassa paikassa ylärinteen kaupungin puoleisessä päässä. Kaunis pieni kyyhky!!

    VastaaPoista