sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Salaisena pysynyt tuotekehittely paljastuu vihdoin!

Olin saannut kutsun 50 v. juhliin. Nautimme siellä erittäin hyvästä, maukkaasta ruasta. Päivänsankari oli panostanut pitokokkien avustuksella todella viimeisen päälle  juhlien onnistumiseksi. Kiitos siitä tätäkin kautta!

Siinä nauttiessamme talon antimista ja jutellessamme niitä näitä, eräs napurini, ja entinen asiakkaani aloitti puhumalla kauniita. Ai-ai kun oikein tunsin mitenkä mielihyvä nousi päällimmäiseksi tunnetilaani. Tuo mies ei ollut ainakaan mielensä pahoittaja, kylläei ollut.
Hän muisteli valmistamiani Nipan pihvejäni, niitä hän on kaipaillut. Hänen mukaansa pihvit olivat suun mukaisia, hyviä. Tunnetilani nostalginenkin puoli kohosi huomattavasti.

Olihan siitä miltei yhdeksäntoista vuotta kun viimeksi olin Nipan pihvejä valmistanut asiakaskunnalleni. Silloin joskus, kun valmistin näitä "pihvejäni", sanoin asiakkailleni, että mausteseos on niin pitkäaikaisen tuotekehittelyn tulosta, etten anna kellekään sen valmistusohjeita. Miksi olisin antanut? Siinä olisi samalla mennyt myyntivaltti, jolla saimme asiakkaita hakemaan toistuvasti tarjottavaa perheelleen viikonloppuna. Moni tilasi etukäteen, aika isojakin määriä juhlia varten.

Pihvien leivittäminen poikkesi opetetusta tekotavasta, se oli suoraviivaisempaa maustamisen kannalta. Siinä leike, eli pihvini, kananmuna"kylvyn" jälkeen leivitettiin suoraan korppu-vehnäjauho-mausteseoksessa.

Innostuin julkaisemaan tämän ohjeen ja tekotavan siksi, kun silloin tällöin olen saanut kiitosta vielä tämän yhdeksäntoista vuotisen eläkekauteni aikana.

Nipan Pihvi- eli leike:

Laakeapohjaiseen astiaan, purkkiin, jossa leivitys käy näppärästi - käännellen ja taputtaen leikkelettä. Siihen laitat:
  • 3   dl     korppujauhoja
  • 1   dl     vehnäjauhoja
  • 1   dl     grillimaustetta
  • 0,5 dl    paprikajauhetta
  • 1    tl     chilimaustejauho tai valkopippuri (voi jättää pois)
1  kpl kananmuna ja n. 0,5 dl vettä - vispaa leikkeen kastelua varten. Mausteseos kiinnittyy paremmin.

Voit maistaa seosta ja myös laimentaa lisäämällä siihen 0,5 - 1 dl vehnäjauhoja. Tämä mausteseos riittää 10 -12 porsaanleikkeelle. Puolita nämä likimääräiset mitat pienemmälle määrälle. Jos haluat säästää seosta, älä leivitä samassa laatikossa - säilyvyys huononee.

Nuiji porsaan ulkofilepihvit ohuiksi. Nämä juhliin! Kaslerleikkeet sopivat myös arkikäyttöön.

Paista kohtalaisen kuumalla pannulla noin 2 - 3 min molemmilta puolin runsaan rypsiöljyn/voin kanssa.

Erinomainen kastike tulee sienistä. Suppilovahvero. Kantarelli + sipuli, kerma. Ranskanperunat ei vaadi kastiketta. Muista salaatti! Ja jokin makea, kuten ananas - jopa sitruunaviipale antaa makua.

Hyvää ruokahalua toivottaa

Niilo Henell     

1 kommentti:

  1. ...ja myöntää täytyy, että olivat 'ihan omaa luokkaansa' - wanhankansan (epäterveellisellä) runsaalla voilla paistettuina. On 'nestorilla' konstit! Suosittelen!

    VastaaPoista