Olin saannut kutsun 50 v. juhliin. Nautimme siellä erittäin hyvästä, maukkaasta ruasta. Päivänsankari oli panostanut pitokokkien
avustuksella todella viimeisen päälle juhlien
onnistumiseksi. Kiitos siitä tätäkin kautta!
Siinä nauttiessamme talon antimista ja
jutellessamme niitä näitä, eräs napurini, ja entinen asiakkaani aloitti
puhumalla kauniita. Ai-ai kun oikein tunsin mitenkä mielihyvä nousi
päällimmäiseksi tunnetilaani. Tuo mies ei ollut ainakaan mielensä pahoittaja,
kylläei ollut.
Hän muisteli valmistamiani Nipan pihvejäni, niitä
hän on kaipaillut. Hänen mukaansa pihvit olivat suun mukaisia, hyviä.
Tunnetilani nostalginenkin puoli kohosi
huomattavasti.
Olihan siitä miltei yhdeksäntoista vuotta kun
viimeksi olin Nipan pihvejä valmistanut asiakaskunnalleni. Silloin joskus, kun valmistin näitä "pihvejäni", sanoin asiakkailleni,
että mausteseos on niin pitkäaikaisen tuotekehittelyn tulosta, etten anna
kellekään sen valmistusohjeita. Miksi olisin antanut? Siinä olisi samalla mennyt
myyntivaltti, jolla saimme asiakkaita hakemaan toistuvasti tarjottavaa
perheelleen viikonloppuna. Moni tilasi etukäteen, aika isojakin määriä juhlia
varten.
Pihvien leivittäminen poikkesi opetetusta
tekotavasta, se oli suoraviivaisempaa maustamisen kannalta. Siinä leike, eli
pihvini, kananmuna"kylvyn" jälkeen leivitettiin suoraan korppu-vehnäjauho-mausteseoksessa.
Innostuin julkaisemaan tämän ohjeen ja tekotavan
siksi, kun silloin tällöin olen saanut kiitosta vielä tämän yhdeksäntoista
vuotisen eläkekauteni aikana.
Nipan Pihvi- eli leike:
Laakeapohjaiseen astiaan, purkkiin, jossa leivitys
käy näppärästi - käännellen ja taputtaen
leikkelettä. Siihen laitat:
-
3 dl korppujauhoja
-
1 dl vehnäjauhoja
-
1 dl grillimaustetta
-
0,5 dl paprikajauhetta
-
1 tl chilimaustejauho tai valkopippuri (voi jättää pois)
1 kpl kananmuna ja n. 0,5 dl
vettä - vispaa leikkeen kastelua varten. Mausteseos kiinnittyy paremmin.
Voit maistaa seosta ja myös laimentaa lisäämällä
siihen 0,5 - 1 dl vehnäjauhoja. Tämä mausteseos riittää 10
-12 porsaanleikkeelle. Puolita nämä likimääräiset mitat
pienemmälle määrälle. Jos haluat säästää seosta, älä leivitä samassa laatikossa
- säilyvyys huononee.
Nuiji porsaan ulkofilepihvit ohuiksi. Nämä
juhliin! Kaslerleikkeet sopivat myös arkikäyttöön.
Paista kohtalaisen kuumalla pannulla noin 2 - 3
min molemmilta puolin runsaan rypsiöljyn/voin kanssa.
Erinomainen kastike tulee sienistä.
Suppilovahvero. Kantarelli + sipuli, kerma. Ranskanperunat ei vaadi kastiketta. Muista salaatti! Ja jokin makea, kuten ananas - jopa sitruunaviipale
antaa makua.
Hyvää ruokahalua toivottaa
Niilo Henell
...ja myöntää täytyy, että olivat 'ihan omaa luokkaansa' - wanhankansan (epäterveellisellä) runsaalla voilla paistettuina. On 'nestorilla' konstit! Suosittelen!
VastaaPoista