keskiviikko 24. huhtikuuta 2019

YKSINÄISYYDEN PITKÄT VARJOT


Tämä tarina on tosi.

Kahvilassa istuu yksinäinen vanha mies. Hän katselee ohikulkevia, kiireisiä ihmisiä. Silmissään surullinen katse.

Kauppakeskuksen käytävää kävelee hiljaa yksinäinen nuori nainen, kuulemattomat korvat koristeena päässään, väsymyksen kyyneleet silmissään kirvellen.

Kahvilan kohdalla nainen nostaa katseensa tuntiessaan jonkun katselevan häntä. Katse kiertää täyttä kahvilaa ja pysähtyy surullisten silmien omistajaan. Ohikiitävän hetken he, kaksi toisilleen tuntematonta, katselevat toisiaan. Pieni hymyn kare nousee naisen huulille. Miehen katse kirkastuu vähän ja suru hieman väistyy. Nainen jatkaa hiljalleen kulkuaan. Ennen käytävältä kääntymistään, nainen katsahtaa taakseen ja näkee yksinäisen miehen katsovan peräänsä hetken.


Menneellä viikolla istuin koulutuksessa, jossa käsiteltiin yksinäisyyttä. Tunteita herättävä iltapäivä. Yksinäisyys aiheuttaa kipua ja surua, näkymättömyyden tunnetta ja arvottomuutta, keskellä ihmispaljouttakin. Tunne, ettei ketään kiinnosta tai olet kaikille vain taakka. Yli sukupolvien koettu tunne, nyky vuosituhannen vitsaus. Kaikkeen tottuu, paitsi kipuun.

Vastaantulevan voit nähdä hymyilevän, katsovan kohti. Näennäisesti päällisin puolin kaikki on kunnossa. Ohikulkijan kohtaloa ei kukaan ehkä tiedä. Hän on tänäkin aamuna herännyt, koska niin kuuluu tehdä. Hän on voinut herätä perheensä kanssa, silti kokenut yksinäisyyttä. Ehkä hän on tänäänkin odottanut, että joku kysyisi mitä hänelle kuuluu, oikeasti kiinnostuneena. Odottanut, että ehkä tänään on se päivä, että hän kokee miltä tuntuu, kun kaveri pyytää mukaansa, kahville tai kävelylle. Että joku haluaa nähdä ja kuulla hänet. Ehkä tänään…

Jäin miettimään koulutuksen jälkeen yksinäisyyttä. Mietin lasten ja nuorten yksinäisyyttä. Mietin, kuinka paljon some-maailma on mahtanut vaikuttaa kohtaamisiin ja yhdessäoloon. Kuinka paljon se on vaikuttanut siihen, ettei toisen kanssa enää nähdä, vaan keskustellaan ”virtuaalisesti” ja ollaan kimpassa näin.

En väitä, että tämä olisi ainoa syy yksinäisyyteen, koska tottahan omassakin lapsuudessa oli yksinäisiä lapsia, jotka jäivät kaikesta ulkopuolelle. Mutta onko tämä lisännyt syrjäytymisen mahdollisuutta? Tiedä mennä sanomaan, oli syy mikä tahansa, yksinäisyyden kanssa on vaikea kaveerata. Siinä särkyy ja jää aina toiseksi.

Ollapa keino, millä maailmaa muuttaisi. Taikasauva, jolla kaikille taikoisi ihmisen vierelle, arvostuksen ja läsnäolon, kuulluksi tulemisen. Ainoa, mitä jokainen voin tehdä, on yrittää nähdä ja kuulla ja olla herkkä näkemään yksinäisyyttä. Olla mahdollisuus jollekin, joka tarvitsisi ystävää, tänäänkin. Kysyä mitä kuuluu, oikeasti.

Kauppakeskuksen vilinässä nainen käy tekemässä ostoksensa. Väsynein silmin katselee ihmismassaa ympärillään, kohtaamatta ketään, joka häntä odottaisi. Vanha mies on siirtynyt istumaan käytävän penkille yksin. Yksin omasta tahdostaan tai kohtalon saattelemana. Ehkäpä huomenna joku odottaisi naista ja joku istuisi vanhuksen viereen juttelemaan. Ehkä yksinäisyys huomenna väistyisi.

Yksinoleminen on valinta, yksinäisyys ei.
                                                                                 Tanja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti