keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Vanhassa vara parempi

Sitä on oppinut vuosien aikana kaikenlaisia niksejä. Paras opettaja on ollut äidinäiti. Ajattelinpa tässä kerätä kokoon omat parhaat niksini, jotka ovat useimmiten käytössä. Pirkka-lehti kerää parhaillaan parhaita niksejä 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Jokainen voi lähettää omansa kisaan mukaan tai kommentoida tähän alle!

Keittiössä on käytössä kaksi ihan parasta niksiä, jotka olen ikinä kuullut. Monia niksejä tulee ja menee, mutta nämä ovat pysyneet omassa käytössäni vuosia.

Aina, kun leivon, kastelen uunipellin tai plootun, kuten meillä sanotaan. Kun märän plootun päälle laittaa leivinpaperin, paperi pysyy paikallaan. Siihen on kuulkaa helppo laittaa sämpylät tai pullat päälle, kun leivinpaperi ei karkaa. Näppärää!

Jostain syystä toisinaan käy niin, että joku ruoka tai puuro palaa kattilan pohjaan kiinni. Paras konsti on silloin se, että lorauttaa vähän pyykinpesujauhetta kattilaan, vettä päälle ja kiehumaan. Käsittämättömän hyvin lähtee karsta kuin karsta kattilasta, kun tällä konstilla niitä pesee. Ja kattilat kiittävät! Ne kiiltävät tämän käsittelyn jälkeen kuin uutena konsanaan. Vaikkei siis kattilan pohjaan olisikaan palanut mitään kiinni, voi vanhat teräskattilat kiillottaa aina silloin tällöin pesemällä ne pyykkipulverilla. Käsittääkseni jauhe on tässä paras, en ole koskaan kokeillut nestemäisillä pyykinpesuaineilla vastaavaa. 

Ruokasooda ja etikka ovat joka kodin puhdistusaineista tarpeellisimmat! Niitä on käytössä viikoittain. Pelkällä ruokasoodalla voi pestä kahvinkeittimen. Itse lorautan ruokalusikallisen soodaa vesisäiliöön, vettä päälle ja kahvinkeitin porisemaan. Ette usko, kuinka ruskeaa vettä sieltä tulee, vaikkei kahviporoja ole lainkaan. Tämän kun toistaa viikoittain, pysyy kahvinkeitin puhtaana ja kahvi maistuu kahvilta! Etikkaakin voi käyttää, mutta silloin kahvinkeitin pitää muistaa huuhdella pelkällä vedellä yhteen, kahteen kertaan etikkapesun jälkeen. Muuten voi olla kahvissa lievä sivumaku.

Etikka on hyvä myös muissa erinäisissä asioissa, kuten pyykkikoneen pesemisessä, pyykin huuhtelussa ja värien kirkastamisessa sekä esimerkiksi kakkakalsareiden liottamisessa. Etikkaa pyykkikoneeseen ja kuuma valkopesuohjelma päälle, niin ylimääräiset pulverijämät saavat kyytiä ja paha haju lähtee pyykkikoneesta. Silti en jättäisi sitruunahappokäsittelyäkään tekemättä puolivuosittain.

Kakkakalsareita saattaa lapsiperheessä jossain elämänvaiheessa tulla enemmän kuin äiti jaksaa sietää. Itse pidin etikkavesiämpäriä kylpyhuoneessa. Reilu loraus etikkaa ämpäriin, vettä päälle ja huuhdellut kakkakalsarit veteen likoamaan. Niitä voi pitää siellä pitkäänkin. Kalsareista lähtee kakan haju, värit kirkastuvat ja pyykki on puhdasta ja raikasta konepesun jälkeen.

Nyt on muotia pyykkietikka, mutta ihan ruokakaupasta saatava tavallinen etikkakin käy pyykin huuhtelemiseen. Etikan hajua ei pyykkeihin jää ja väritkin kirkastuvat tässä käsittelyssä.

Keittiön lavuaarin viemäriin kaadan viikoittain ruokalusikallisen ruokasoodaa ja perään desilitran etikkaa. Voi sitä kuhinaa! Melkoinen kuhina ja pörinä käy viemärissä. Annetaan aineiden vaikuttaa vähintään 20 minuuttia ja lasketaan päälle kuumaa vettä. Tämä pitää viemärit avonaisina.

Hammastahna on muuten hyvä puhdistamaan hopeaesineitä. Kummasti kirkastuu vaikka hopeinen kaulaketju, kun sen hinkkaa hammastahnalla. Sen jälkeen korun voi vielä laittaa ruokasoodalla höystettyyn, lämpimään veteen likoamaan. Puhdasta ja kirkasta tulee ja edullisesti!

Sateisilla keleillä kengät saattavat kastua. Minä lykkään aina isoäidin opettamana sanomalehtipaperia rutussa kengät täyteen. Sanomalehtipaperi imee kosteuden itseensä. Papereita pitää vaan muistaa välillä vaihtaa, jos kengät ovat todella märät. Tämä konsti on monesti auttanut saamaan aamulla lähtiessä kuivat kengät jalkaan.

Olisihan näitä konsteja vaikka ja kuinka! Toivon, että sinullakin olisi jakaa muutama toimiva, hyvä vinkki arjen helpottamiseksi. Ei se niin ihmeellisiä vaadi, kunhan kotona on ruokasoodaa ja etikkaa, pääsee jo pitkälle! Ja mikä mukavinta, ei tarvitse ostaa kaikenlaisia aineita ja vempeleitä, kun vanhoilla konsteilla pärjää! Älkää siis vain lopettako sanomalehtipaperin tekemistä! Nämä ovat sellaisia konsteja, että jokaisesta kodista löytyy välineet näiden toteuttamiseen.

Päivi













1 kommentti:

  1. Akuutti ojelmassa neuvottiin etikaa käytettäväksi varpaan välien desifiointiin. Sitä konstia olen käyttänyt useamman vuoden.
    Tällä olen estänyt jalkasienen sekä jalkaruusun. Jalkaruusu on bakteerikantainen, tappava tauti. Verenmyrkytys on siinä suurena vaarana.
    Marttaliitto suosittelee uunin pudistukseen Mäntysuopa liuosta, sen olen hyväksi todennut.

    VastaaPoista