Nyt kun kevään juhlakausi on
tuloillaan, kerron meidän perheen juhlakakusta. Perheemme juhlahetkiin on
kuulunut ns. kuivakakku, jolla on monta nimeä. Sitä kutsutaan Minerva-kakuksi,
Hiekkakakuksi ja Perunajauhokakuksi. Meille se on aina ollut Seijan kakku. Kun
Seija leipoo tämän kakun, sitä ei voi kutsua kuivaksi. Se on mehukas ja
sananmukaisesti suussa sulava. Olen leiponut kakkua myös itse, mutta kertaakaan
en ole onnistunut saamaan siihen samaa mehukkuutta. Minun versioni muistuttaa
enimmäkseen sahanpurua, mutta tulee kuitenkin yleensä syödyksi paremman
puutteessa. Ohjeesta on kaksi valmistustapaa. Sisareni leipoo tuota toista
versiota ja käyttää kasvirasvaa. Tähän reseptiin tarvitaan se kaapin suurin
kakkuvuoka tai pari pienempää. Olen kerran paistanut taikinan muffinivuokiin. Ne
onnistuvat melko hyvin. Käytin Pirkka-Amerikan muffinivuokia 12 kpl.
Kuva 1. Kakun aineksia
250g voita (kasvirasvaa, jolloin
ei sisällä maitoproteiinia)
250g perunajauhoja
250g sokeria
2 rkl gluteeniton jauhoseos
(tai vehnäjauhoja, jolloin kakku ei ole gluteeniton)
(tai vehnäjauhoja, jolloin kakku ei ole gluteeniton)
2 tl leivinjauhetta
vaniljasokeria
4 munaa
(2 rkl konjakkia tai sherryä)
(1 sitruunan raastettu kuori ja 2
rkl sitruunamehua)
Valmistusohje 1. Vatkaa munat ja
sokeri vaahdoksi, lisää kuivat aineet varovasti sekoittaen. Lisää viimeisenä
sulatettu vielä lämmin voi taikinaan.
Valmistusohje 2. Vatkaa
sokeri ja munat vaahdoksi, hiero voi ja perunajauhot vaahdoksi. Yhdistä
munaseos voiseokseen varovasti sekoittaen. Lisää loput aineet.
Kuva
2. Uuniin menossa
Paista kakkua 175 astetta noin
yksi tunti. Älä paista liikaa, siitä tulee se sahanpuru efekti. Muffinit
paistetaan n. 30min.
Vaihtoehtona kakun maustamiseen
on konjakki tai sherry. Kumpaa nyt sitten sattuu emännän keittiöpullossa
olemaan. Itse olen ostanut laivalta niitä pikkuisia pulloja korista ennen
kassaa. Yhdestä pullosta saa sopivasti kahteen kakkuun mausteen. Jos keittiöpullo
on päässyt tyhjenemään, niin tuo sitruunakin maistuu ihan kohtuullisen hyvältä.
Kuvia varten piti tietysti
leipoa. Tälläkin kertaa tein taikinasta muffineja ja lopputaikinasta
maistiaiskakun.
Kuva
3. Valmista tuli
Nämä menevät nyt pakastimeen. Katsotaan
sitten säilyvätkö pääsiäispöytään.
Hyviä leipomishetkiä ja juhlahetkiä
kakkukahvin kera.
Eila
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti