tiistai 25. elokuuta 2015

Mustikkakiintiö

Hiipparoidessani keväällä metsässä, näytti siltä, ettei mustikoita tule lainkaan; oli märkä ja kylmä alkukesä sekä pölyttäjiä laiskasti liikkeellä.

Näköjään kannatti odottaa tänne elokuuhun, jotta näkee mitä on tulossa. Loppujen lopuksi mustikoita tuli paljon, joten minunkaan ei tarvinnut kerätä niistä lainkaan niitä pienimpiä.

En tiedä mistä olen saanut tänä syksynä innostuksen mustikoiden keräämiseen, nuorena se oli lähes vastenmielistä, johtuen edesmenneen äitini pakottamisesta kaverikseen metsään poimimaan marjoja.

Saattaa olla niinkin, että kun olen kuullut Suomeen tuotetun poimijoita ulkomailta, ajattelin sellaisten tapaamista metsässä ja saisin toimia vaikka oppaana.

Mustikkakiintiöni = yksi hunajapurkillinen. Aluksi keräsin vain kerralla syötävän määrän, sitten sain idean kerätä niitä myöskin pakkaseen. Nyt pakastin on jo täysi ja vielä on puolukkasato keräämättä.

Vieläkin käyn poimimassa päivittäin kiintiön syötäväkseni, vaikka se paras mustikoiden aika rupeaakin olemaan ohi.

Siinä lähellä asustaa ”pillipiipari”, joka luulee kai omistavansa kaikki metsät ja aluksi hän pelotteli minuakin puhallellen jonkinlaiseen hirvipilliin. Nyt hän on jo luopunut ko. touhusta minun kohdallani. On varmaan todennut ”tuohon ei tehoa mikään”. Joitakin poimijoita hän lienee saanut häädettyäkin, vaikka jokamiehen oikeus antaakin kaikille luvan marjojen poimintaan. Sitä täytyisi nyt itse kunkin hyödyntää – terveellisellä lisällä ruokavalioonsa.

Uskoo JuPe

3 kommenttia:

  1. Ja jos pakastin jo ähkyy ja puhkuu liikaa ahmineena ja puolukoitakin vielä pitäisi syöttää sen ahnaaseen kitaan...niin...jollain, jossain Halikossa on pakastin minkä seinät huutavat nälkäisinä syksyn satoa ja omistaja ei pysty niitä noukkimaan.Osoitteen saa ja pienen korvauksenkin ja ehkäpä iltapäivä kahvitkin kera pullan ja piparin. Sitä odotellessa ? !

    VastaaPoista
  2. Hieno oivallus Kirsti-Kaarina! Tuollaistakin 'palstanpitoa' voi ja kannattaakin ylläpitää Yhdistävänä tekijänä meidän SYTYläishenkisten kesken.
    Ottakaapa vinkistä vaari - ja tiedä vaikka vaarille saatais pakastettavaa!!!

    VastaaPoista
  3. Kokemusta on "pillipiiparista" jolla oli haulikko pillin sijasta. Arvon rouva asusti "kartanoaan" metsän reunassa. Ikkunastaan hän tarkkaili metsään meneviä marjanaisia, myös vaimoni käytti jokamiehen oikeutta hyväksi ja poimi mustikat noin 3 - 5 sadan metrin päästä "kartanonrouvan" tontista. Kyseinen marjamaasto ei ollut hänen omistuksessaan. Ei myöskään haulikko paukkunut silloin kun vaimoni oli marjastamassa. Muut kylän ihmiset kylläkin sai nauttia paukkeesta marjastamassa ollessaan. Kartanonrouvan tittelin hän sai sairaalassa ollessaan, hän esiintyi tällä tittelillä pedillään.

    VastaaPoista