keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Turvallinen kypärä

Pyöräilykypärä pelasti vammautumiselta!

Taas kerran tuli todettua mitenkä hyvä turvaväline on Pyöräilykypärä. Päiväkotiin meno oli päättyä huonosti, todella huonosti. Asian todistaa kuperkeikan aiheuttama jälki kypärän lipassa. Kyseisen päiväkotilaisen kypärä menee uusiksi.  Rikkoutunnutta kypärää ei voi käyttää, siksi pahaa jälkeä oli syntynyt kuperkeikasta.
Lapsen vanhemmat, isä ja äiti ovat oivaltaneet kypärän tärkeyden. Ilman kypärää tämä perhe ei lähde liikenteeseen. Kaikkien päätä suojelee vammautumiselta halpa henki- ja tapaturmavakuutus, PYÖRÄILYKYPÄRÄ.  
Isä kertookin, ettei niin lyhyttä matkaa ole missä kypärä on tarpeeton. Ei ole  myöskään vauhdista kiinni kun vahinko voi sattua. Lapsille pitää opettaa säännöt miten toimitaan, missä saa ajella ilman varsinaista vanhempien lupaa. 

Miten usein liikenteessä näkee tapauksia, jossa kypärä puuttuu jopa lapsilta. Mielestäni se on suuri ja ajattelematon virhe aikuisilta. Vaara on aina olemassa. Hyvin usein lapsen tai lasten pää on suojeltu, mutta aikuinen köröttelee ilman kypärää. Ajatuksena varmaankin on, ettei minulle voi käydä mitään, en voi kaatua näin hiljaisessa vauhdissa, En suostu hankkimaan sitä varten kypärää, lapsen kyllä suojaan, jos vaikka sattuisi putoamaan tarakalta, En minä, en! Kypärä on niin hankalakin käyttää. Se on kuuma ja hiuksetkin siinä prässääntyvät.
Miehillä taasen on jonkinlainen häpeän tunne. Ties  mitä toiset ajattelevat. Minä en kypärää osta, luulevat viellä, että olen joku röystäilijä, kilpailija, tärkeilijä. Jos kypärä tulee pakolliseksi niin lopetan pyörällä ajon.

On surullista menettää lapsi. En pysty sitä kuvaamaan  sanoin.  En myöskään pysty kuvaamaan sitä tunnetta kun lasten vanhemmalle käy niin. Kuka orvosta lapseta pitää huolta. Entä sitten kun on tapahtunut pysyvä vammautumnen. Ei sitä voi kuvitella etukäteen. Toivottavasti kukaan ei joudu tällaiseen tilanteeseen. Tällaisia tapaiuksia kuiten on ihan riittävästi.

Pyöräily ja pyörällä kulkeminen on hyvä asia. Työ-, koulu-, ja kauppamatkat sujuvat joutuisasti ja mukavasti. Samalla saa raitista ilmaa ja kuntoilua, jaksat paremmin. Pyöräily vapaa-aikana on hauskaa yksin tai porukalla tehtynä. Seura ja kunnon kohentuminen on asioita josta nauttii.
Kokemuksesta tiedän, että kypärä ei ole missään nimessä ylimääräinen rasite, Sitä ei ole tukala käyttää kuumallakaan säällä. Ilmavirta on ohjattu viilentämään päänahkaa, tämän on niin moni todennut.
Kypärä esti tuntemani henkilön vammautumasta, pahemminkin olisi saattanut käydä. Kypärässä oli iso kuhmu, joka päässä olisi ollut arvaamaton. Kypärätön henkilö teki kauppamatkallaan kuperkeikan. Kehon nirhamat, maantie ihottuma, mustat silmät, huulet turvoksissa, otsa naarmuilla. Siinä saldo, jota hän poti. Tämän keikan jälkeen hänestä tuli vannoutunut kypärän käyttäjä. Seuraava kerta voi olla kohtalokkaampi. Melkein tasasellakin tulle vahinkoja. Näin tämä henkilö kertoi.

Sanotaan, että pyöräillessä on aina vastatuuli ja satula päin persettä. Jos vaaditte, että pyörässä pitää olla jalkajarru turvallisuuden vuoksi. Käsijarru on vähintään yhtä hyvä, parempikin. Opetelkaa käyttämään myös käsijarrua. Poljin saa olla miisä asennossa hyvänsä, käsijarrulla pystytte vauhdin hilitsemään joka tilanteessa.
Varsinkin kun pysähdytte  jaloittelemaan. Verenkierron kannalta retkeilijän kannatta välillä taluttaa pyörää ylämäessä,

Niilo Henell

2 kommenttia:

  1. ...ja tuohon postauksen kuvavalintaan kommentiksi, että VAIN PÄÄSSÄ PIDETTYNÄ pyöräilykypärä auttaa - leukaremmi oikeaan kireyteen kiinnilaitettuna!

    VastaaPoista
  2. Niinpä minäkin kävin ostamassa pyöräilykypärän. Jonkin aikaa joutui kauppoja kiertämään, että löysin tarpeeksi ison. Sanotaan, että kun kerran oppii ajamaan pyörällä, sen osaa aina. No kyllä minäkin tekniikan osaan, mutta kun en tahdo oikein uskaltaa.

    VastaaPoista