Esittelyä
kirjoittaessani lupasin myös ruokareseptejä. Tässä pitkän kaavan mukaan valmistettavat
haukipullat.
Mennään
Tokmannille ja ostetaan koottava katiska. Pidetään sitä paketissa mökillä yksi
vuosi. Kootaan katiskaa niin kauan kuin pakkauksessa olevaa rautalankaa on
jäljellä. Jatketaan seuraavana keväänä, kun on hankittu lisää rautalankaa.
Käydään ostamassa paikalliselta isännältä katiskamerkki 1.50€. Kiinnitetään
merkki katiskaan ja viedään katiska järveen.
Kolmantena
vuonna katiska on lyttyyn painunut ja likainen edellisen vuoden ahvenruohosta.
Käydään ostamassa uusi katiskamerkki. Viedään katiska järveen. Käydään
katsomassa illalla, katiskassa on pari pientä kiiskiä. Jätetään kiiskit
katiskaan. Aamulla katiskassa on 65cm pitkä hauki. Kannetaan katiska kalojen
perkuupaikalle. Ei kannata avata rannassa, hauki on iso ja potkii niin kovin,
että pääsee vielä järveen takaisin. Perataan hauki nahattomiksi fileiksi. Tässä
on hyvä olla terävä fileepuukko, niin filerointi sujuu oikeaoppisesti. Laitetaan verta vuotavaan peukaloon laastari.
Lyhyen
kaavan mukaan resepti alkaa tästä:
Otetaan
haukifileet ja kylmäsavustettua lohta ja jauhetaan ne
HAUKIPULLAT
400
g kalaa fileenä
15
cm pala purjoa tai salottisipulia
1
dl tilliä
1/2
dl korppujauhoja
1
muna
1
tl sitruunankuorta + 2 rkl sitruunamehua
1
tl suolaa + ripaus mustapippuria
Turvota
korppujauhot kalaliemessä. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja pyöritä
pulliksi. Paista voissa paistinpannulla. Voit paistaa myös uunissa, mutta eihän
ne sitten ole ihan niin hyviä... ;)
Hauki on suotta (pienien ruotojensako vuoksi) aivan liiaksi aliarvostettu kala, joten hienoa Eila tällainen yhdistävä lähestyminen. Hauesta oli puhe myös TV:n Saaristolaisruoka-ohjelmassa, joka (mielestäni) kannattaisi katsoa tällaisesta nettilinkistä:
VastaaPoistahttp://www.katsomo.fi/?progId=334844
ja varsinkin noin 12 minuutin kohdasta eteenpäin! Oppii kuinka siitä 'anopinpalasta' pääsee helposti eroon, saa fileestä täytin ruodottoman ja todella maukasta syötävää pöytäänsä. Eikä niitä kaikenmaailman lisukkeita välttämättä tarvita - suolaa, pippuria ja voita... kyllä kelpaa perunoille lisukkeeksi!
Kannattaa todella kantaa se katiska hyvän matkan päähän ennen kuin avaa sen. Toisin kuin meillä kun kalamies perkuulautoineen oli laiturilla ja kevään komein siikasaalis hyppäsi laudalta ja laiturilta alas rantahiekalle ja tietysti emäntä perässä saalista pelastamaan. Maahan tumpsahtaessa tasapaino petti, nokka osoitti kohti ruohotupsuja ja äkänen kipu vihlasi nilkassa. Siika kuitenkin saatiin takaisin perkuulaudalle ja emännän lomaviikko kului rauhallisissa merkeissä käsitöiden, lukemisen ja telkkarin katselun merkeissä kera keppien.
VastaaPoistaHaukipullat on tosi herkkua ja varmasti niitä meidänkin kesämenyyseen ennen pitkää kuuluu. Kunhan se kalamies ensin tuo niitä ruodottomia fileitä!!!
Eija-Riitta
Onko setäsi, tätisi koskaan kertonut mitenkä kalaisa järvi oli Karkkilan Pyhäjärvi.En tiedä käyttivätkö Mannin veljekset järveä kalastukseen, siihen entiseen aikaan. Taisi olla niin, että veljekset antoivat raskaan työpäivän jälkeen hevosten uida haukikaislikossa. Samalla ajomieskin pääsi virkistäytymään.
VastaaPoistaPyydyksillä sai hyvin haukea, särkeä, ahventa - pieniä sellaisia, lahnaa. Pitkällä siimalla sieltä Liimamäen karikosta sai melko isoja mateita. Pitkä siima on mulle outo pyydys. Tiedän kuitenkin mitenkä sen kanssa toimitaan.
Pienet kalat olivat patakukon raaka-aineina hyviä. Keväiseen aikaan siihen kelpasi särjetkin.
Kiva kun kirjoitit ja laitoit haukipulla reseptin.