lauantai 8. huhtikuuta 2017

Seijan kakku, gluteeniton

Nyt kun kevään juhlakausi on tuloillaan, kerron meidän perheen juhlakakusta. Perheemme juhlahetkiin on kuulunut ns. kuivakakku, jolla on monta nimeä. Sitä kutsutaan Minerva-kakuksi, Hiekkakakuksi ja Perunajauhokakuksi. Meille se on aina ollut Seijan kakku. Kun Seija leipoo tämän kakun, sitä ei voi kutsua kuivaksi. Se on mehukas ja sananmukaisesti suussa sulava. Olen leiponut kakkua myös itse, mutta kertaakaan en ole onnistunut saamaan siihen samaa mehukkuutta. Minun versioni muistuttaa enimmäkseen sahanpurua, mutta tulee kuitenkin yleensä syödyksi paremman puutteessa. Ohjeesta on kaksi valmistustapaa. Sisareni leipoo tuota toista versiota ja käyttää kasvirasvaa. Tähän reseptiin tarvitaan se kaapin suurin kakkuvuoka tai pari pienempää. Olen kerran paistanut taikinan muffinivuokiin. Ne onnistuvat melko hyvin. Käytin Pirkka-Amerikan muffinivuokia 12 kpl.

Seijan kakku
Kuva 1. Kakun aineksia

250g voita (kasvirasvaa, jolloin ei sisällä maitoproteiinia)
250g perunajauhoja
250g sokeria
2 rkl gluteeniton jauhoseos
         (tai vehnäjauhoja, jolloin kakku ei ole gluteeniton)
2 tl leivinjauhetta
vaniljasokeria
4 munaa
(2 rkl konjakkia tai sherryä)
(1 sitruunan raastettu kuori ja 2 rkl sitruunamehua)

Valmistusohje 1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää kuivat aineet varovasti sekoittaen. Lisää viimeisenä sulatettu vielä lämmin voi taikinaan.

Valmistusohje 2. Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi, hiero voi ja perunajauhot vaahdoksi. Yhdistä munaseos voiseokseen varovasti sekoittaen. Lisää loput aineet. 
Kuva 2. Uuniin menossa


Paista kakkua 175 astetta noin yksi tunti. Älä paista liikaa, siitä tulee se sahanpuru efekti. Muffinit paistetaan n. 30min.

Vaihtoehtona kakun maustamiseen on konjakki tai sherry. Kumpaa nyt sitten sattuu emännän keittiöpullossa olemaan. Itse olen ostanut laivalta niitä pikkuisia pulloja korista ennen kassaa. Yhdestä pullosta saa sopivasti kahteen kakkuun mausteen. Jos keittiöpullo on päässyt tyhjenemään, niin tuo sitruunakin maistuu ihan kohtuullisen hyvältä.

Kuvia varten piti tietysti leipoa. Tälläkin kertaa tein taikinasta muffineja ja lopputaikinasta maistiaiskakun.
Kuva 3. Valmista tuli
Nämä menevät nyt pakastimeen. Katsotaan sitten säilyvätkö pääsiäispöytään.

Hyviä leipomishetkiä ja juhlahetkiä kakkukahvin kera.

Eila


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti