lauantai 29. huhtikuuta 2017

Mitä tarjolle, kun vieraana on keliaakikko?

Sainpa tässä kysymyksen pohdittavakseni, että mitä tarjota, kun vieraaksi saapuu keliakiaa sairastava henkilö. Itselle se ei aiheuta päänvaivaa, koska kyseinen suolistosairaus on ollut kumppanina jo yli 30 vuotta.

Mikäli tosissaan haluaa panostaa, voi käydä kurkkaamassa ohjeita keliakialiiton kotisivuilta. Sieltä löytyy erittäin hyviä ohjeita, jotka soveltuvat gluteenittomaan ruokavalioon. Osa aineksista on kuitenkin sellaisia, että niitä ei tule tavallisen ruokavalion yhteydessä välttämättä käytettyä. Siksi ajattelin tässä antaa muutaman erittäin yksinkertaisen neuvon.

Keliaakikolle soveltuvat hyvin maustamattomat riisikakut. Niistä saa kätevästi niin suolaista kuin makeaakin tarjottavaa. Voi tuntua tylsältä tarjota riisikakkuja, mutta päälliset niistä tekevätkin maukkaita vieraalle.

Tärkeää on muistaa, että jos voitelee riisikakut, veitsen tulee olla puhdas. Samalla voiveitsellä ei suositella voideltavaksi sekä gluteenittomia että tavallisia voileipiä. Oma margariinirasiakin olisi paikallaan, joten avaa vaikka uusi rasia keliaakikon tullessa kylään. Voit sitten itse käyttää loput.

Suolaisten riisikakkujen päälle voi laittaa juustoa, leikkelettä (kunhan tarkistaa gluteenittomuuden), vihanneksia, juureksia, mitä mielikuvitus antaa myöden. Usein itse nautin riisikakkuni vaikka voileipäkakun täytteillä höystettynä. Aivan loistavia!

Tärkeää on huomioida nimenomaan se, että leikkele leivän päällä on gluteeniton. Missään nimessä ei kannata valita korppukinkkua. Turvallisin vaihtoehto lienee palviliha tai kalkkunaleike.

Makeita riisikakuista saa laittamalla päälle hilloa, hedelmiä, kermavaahtoa tai makeaa tuorejuustoa. Vain mielikuvitus on rajana! Jos haluaa laittaa päälle suklaata, pitää olla tarkkana. Yllättävän monissa suklaissa lukee, että saattaa sisältää gluteenia. Jos on todella tarkka ja herkkä, näitä tulee välttää kuin ruttoa. Hedelmät ovat siksi varsin turvallisia. Riisikakun päälle voi laittaa myös täyte- tai juustokakun täytettä. Herkkua on!

Helppoa on valmistaa vaikkapa gluteeniton kääretorttu, joka soveltuu kaikille vieraille. Tässä helppo ohje: 4 munaa, 2 dl perunajauhoja, 1,5 dl sokeria ja 2 tl leivinjauhetta. Se on helppo ja hyvä. Näitä aineksia yleensä löytyy jokaisen kotoa ja perunajauholle löytyy muutakin käyttöä.

Näillä ohjeilla pääsee jo pitkälle! Ei tarvitse tehdä mitään kovin kummoista, itse ainakin keliaakikkona olen erittäin iloinen ja otettu jo siitä, jos minua on muistettu tarjoilussa. Kaupasta saa paljon kaikenlaista valmiina. Itse tehdylle antaa kovasti arvoa, vaikka se olisikin hyvin yksinkertaista.

Älä ota turhaa stressiä gluteenittomasta vieraasta, ei kukaan tule kylään tarjottavien takia. Kylään tullaan tapaamaan ystäviä ja seura on tärkeintä. Älä jätä keliaakikkoa kutsumatta siksi, ettet tiedä, mitä tarjota. Ota edellisistä neuvoista vaari ja pidä kunnon kekkerit!

Päivi
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti