Sainpa
tässä kysymyksen pohdittavakseni, että mitä tarjota, kun vieraaksi saapuu
keliakiaa sairastava henkilö. Itselle se ei aiheuta päänvaivaa, koska kyseinen
suolistosairaus on ollut kumppanina jo yli 30 vuotta.
Mikäli
tosissaan haluaa panostaa, voi käydä kurkkaamassa ohjeita keliakialiiton
kotisivuilta. Sieltä löytyy erittäin hyviä ohjeita, jotka soveltuvat
gluteenittomaan ruokavalioon. Osa aineksista on kuitenkin sellaisia, että niitä
ei tule tavallisen ruokavalion yhteydessä välttämättä käytettyä. Siksi
ajattelin tässä antaa muutaman erittäin yksinkertaisen neuvon.
Keliaakikolle
soveltuvat hyvin maustamattomat riisikakut. Niistä saa kätevästi niin suolaista
kuin makeaakin tarjottavaa. Voi tuntua tylsältä tarjota riisikakkuja, mutta
päälliset niistä tekevätkin maukkaita vieraalle.
Tärkeää
on muistaa, että jos voitelee riisikakut, veitsen tulee olla puhdas. Samalla
voiveitsellä ei suositella voideltavaksi sekä gluteenittomia että tavallisia
voileipiä. Oma margariinirasiakin olisi paikallaan, joten avaa vaikka uusi
rasia keliaakikon tullessa kylään. Voit sitten itse käyttää loput.
Suolaisten
riisikakkujen päälle voi laittaa juustoa, leikkelettä (kunhan tarkistaa
gluteenittomuuden), vihanneksia, juureksia, mitä mielikuvitus antaa myöden. Usein
itse nautin riisikakkuni vaikka voileipäkakun täytteillä höystettynä. Aivan
loistavia!
Tärkeää
on huomioida nimenomaan se, että leikkele leivän päällä on gluteeniton. Missään
nimessä ei kannata valita korppukinkkua. Turvallisin vaihtoehto lienee
palviliha tai kalkkunaleike.
Makeita
riisikakuista saa laittamalla päälle hilloa, hedelmiä, kermavaahtoa tai makeaa
tuorejuustoa. Vain mielikuvitus on rajana! Jos haluaa laittaa päälle suklaata,
pitää olla tarkkana. Yllättävän monissa suklaissa lukee, että saattaa sisältää
gluteenia. Jos on todella tarkka ja herkkä, näitä tulee välttää kuin ruttoa.
Hedelmät ovat siksi varsin turvallisia. Riisikakun päälle voi laittaa myös
täyte- tai juustokakun täytettä. Herkkua on!
Helppoa
on valmistaa vaikkapa gluteeniton kääretorttu, joka soveltuu kaikille
vieraille. Tässä helppo ohje: 4 munaa, 2 dl perunajauhoja, 1,5 dl sokeria ja 2
tl leivinjauhetta. Se on helppo ja hyvä. Näitä aineksia yleensä löytyy jokaisen
kotoa ja perunajauholle löytyy muutakin käyttöä.
Näillä
ohjeilla pääsee jo pitkälle! Ei tarvitse tehdä mitään kovin kummoista, itse
ainakin keliaakikkona olen erittäin iloinen ja otettu jo siitä, jos minua on
muistettu tarjoilussa. Kaupasta saa paljon kaikenlaista valmiina. Itse tehdylle
antaa kovasti arvoa, vaikka se olisikin hyvin yksinkertaista.
Älä ota
turhaa stressiä gluteenittomasta vieraasta, ei kukaan tule kylään tarjottavien
takia. Kylään tullaan tapaamaan ystäviä ja seura on tärkeintä. Älä jätä
keliaakikkoa kutsumatta siksi, ettet tiedä, mitä tarjota. Ota edellisistä neuvoista
vaari ja pidä kunnon kekkerit!
Päivi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti