lauantai 16. joulukuuta 2017

Kamera

(kuva lainattu netistä)

”Ei minust saa hyvää kuvaa, ei saa ottaa, kamera menee rikki, onk sulla apinasuodatin siinä kamerassa”, tuttuja sanontoja menneeltä vuosisadalta. Silloin kun kamera oli vielä kamera.

¨Camera Obscura” lainattu netistä.

Jokainenhan nyt valokuvassa on ollut ja kuvia onkin otettu jo yli 200 vuotta. Historian alussa, Camera Obscuralla ne pyrittiin tallentamaan hopeanitraattiliuoksessa kostutetulle paperille ja nahalle, mutta vasta kun negatiiviin perustuvat kuvat opittiin kehittämään ja monistamaan, valokuvausinto laajeni. Kuvat olivat kauan vain mustavalkoisia. Nykypäivänä mustavalkokuvat on enempi taiteellisia. Säilyvyyshän niissä on ollut aina parempi, kuin värikuvissa.  No tietty sitä ajan tuomaa harmautta, keltaisuutta tulee.  Niin ku meil kaikil…  

Kaikkihan muistavat ne perheen tai suvun ”pönötyskuvat”, jokaisella parhaat päälle, ei hymyjä, totisia torvensoittajia vaan. Tärkeä tapahtuma se oli silloin.  Sellaiset kuvat ovat ainulaatuisia, mm. presidenteistämme. Olemmehan olleet jo 100 v. itsenäisiä. Presidenttejäkin on siinä ajassa valittu 12.  

Jokaisella on nykyään kamera, jos on kännykkä.  Ennen kameran sai joulu- tai synttärilahjaksi.  No siihenhän piti ostaa filmiäkin, musta- valko- tai värillisenä, mikä DIN-määrä, montako kuvaa 24, 36 tms.  Asioita, joita ei tarvitse kännykkäkameralla miettiä. Eikä nykykameroilla, elämmehän digiaikaa, Voi ottaa vaikka 100 tai tuhat kuvaa ja niistä 1. 2. tai 3. onnistuu hyvin. On siis tarkka, eikä kamera ole liikkunut tai kuvattava. Filmi kun tuli täyteen niin se piti viedä liikkeeseen kehitettäväksi.  Ja jännityksellä sai odottaa vähintään muutama päivä ennen kuin sai kuvat.

Ennen piti tärkeistä tapahtumista olla kuvat ottamassa valokuvaaja, tai mennä johon valokuvausstudioon, jotta sai hyvät kuvat.  No,  nykypäivänäkin vielä studioon mennään mm. 1-2-3-vuotiskuvia tms. varten. Valokuvaajillakin on enimmäkseen digikamerat.

Valokuvia pidettiin ennen myös esillä, niitä oli kirjahylly täynnä, ristiäis-rippikuvat, muut merkkipäivät.  Tai niistä tehtiin valokuva-albumeita. Nykyaikanakin vielä tehdään jonkin verran albumeita tai kehitetään jopa paperikuvia, mutta suurimmalla osalla kuvat ovat siellä kännykän- tai kameran uumenissa.

Kehitys kehittyy, ennen kehitettiin filmit kuviksi.

Uusia lakeja on jouduttu kehittämään myös henkilöiden suojaksi.  Ei kaikkea saa julkaista, eikä kaikista saa ottaa kuvia. Varminta, ellei jaksa syventyä pykäliin, on kuvata omistamiaan kohteita!
                                                                                            Sisko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti