lauantai 28. marraskuuta 2020

Vesi

Vesi, on arvokas aine. Suomessa olemme tottuneet ”lotraamaan” veden kanssa, kun meillä on nämä tuhannet järvet, josta saa puhdasta vettä. No, ei ne kaikki taida olla enää niin puhtaita, mutta uimaan uskaltaa mennä. Niin tai sekin on hankalaa, jos on sinilevää. Eli ei ne vesivarannot olekaan niin itsestään selviä enää. Joku vuosikymmen sitten uskalsi vielä juoda vettä melkein järvestä kuin järvestä. Metsälammet, jos niissä on virtausta, ovat aika puhtaita ja kirkkaita. Monet ovat ulkolaisille ystävilleen esitelleet, että uskaltaa juoda.

Mutta mutta...  Hyvä vesi alkaa olla kullan arvoista. Monissa maissa ei pysty juomaan edes vesijohtovettä, kuten meillä. Ja monissa maissa se maksaa tosi paljon.

Nyt onkin huomattu, että asunto-oy:issä, joissa maksetaan jokin kiinteä kuukausittainen vesimaksu, niin toiset maksavat toisten kulutusta, ellei ole vesimittaria asunnoissa. Tähän asiaan on onneksi herätty nyt ja varsinkin uusiin asuntoihin ne ovat jo aina mukana.

Vesimittarin taakseen piilottava luukku ja sen vieressä putkistoon kiinnitetty vesimittari.

Luukun takana on mittari.

Vanhoihin asuntoihin ne laitetaan yleensä putkiremonttien yhteydessä. Ja miksi vähän kuluttavan olisi maksettava toisten kulutusta. Jokainen maksaa kuukausittain vakiomaksun ja kerran vuodessa ne luetaan – joku voi joutua maksamaan lisää ja toinen voi saada takaisin. Jospa oppisimme hiukan säännöstelemään tuota vettä. Ei sen veden koko aikaa tarvitse valua, jos vaikka hiuksia pesee. Puhdasta tulee kuitenkin. Meillä sitä vettä tulee melkeinpä joka asuntoon ”kraanasta”.

Onhan niitä mökkejä vielä, joihin ei edes haluta juoksevaa vettä tai sisävessaa. Siinä on se oma tunnelmansa, kun kesäaamuna menee ulkovessaan ja on hieno auringonpaiste, linnut laulaa. Mikä sen hienompi aamu.  Mutta nämä ovat niitä kuvia, joita mökkeilystä haluaa. Onhan siinäkin omat ongelmansa, mihin ne alustat tyhjennetään? Koska eihän sinne määräämättömästi sitä ”itteään” mahdu. Johonkin ne on tyhjennettävä.

Toivotaan, että saamme pitää nämä puhtaat vedet täällä, eikä niitä myydä kellekään.

                          Vesi on hyvää! T. Sisko



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti