keskiviikko 11. marraskuuta 2020

Monenlaisia naamareita

Halloween hirviömaskeineen on asettunut Suomeenkin ja syksyn myötä pikkuhiljaa myös arkisemmat naamarit, hengityssuojaimet tai kansanmaskit. Arkisuudesta voi joku kyllä älähtää, suomalaiseen sielunmaisemaan kun ei kasvojen peittäminen sovi sitten mitenkään. Ei, ellei kyseessä ole erityisen painava syy kuten terveyden- tai sairaanhoidon tietyt työt, rakennustyömaat tai joku muu pölyinen, hiukkaspitoinen homma.

Kirurginen suu-nenäsuojamaski, kertakäyttöinen.

Itse tutustuin suu-nenäsuojaimiin ja kansanmaskeihin jo keväällä. Asiakaskunnassa on paljon riskiryhmäläisiä ja minusta vaan on järkevämpää ottaa kaikki keinot käyttöön ja porskuttaa eteenpäin, kuin jälkikäteen harmitella mahdollisia tuliaisiksi vietyjä pöpöjä. Alku oli kyllä tukalaa! Ihmettelin, miten kukaan voi maski naamalla tehdä mitään järkevää, saati tarkkaa (vaikkapa leikkauksia tai hammaskiven poistoja), hengästytti helposti ja rillien kanssa sai olla tarkkana, ettei joutunut kulkemaan “sumupilvessä” jatkuvasti. Parissa viikossa tilanne kuitenkin helpotti ja maskin kanssa elämiseen alkoi tottua. Fyysisten tuntemusten ohella pään sisällä leijaili iso hämmennys, nimittäin se outo tunne, kun piilotat naamasi muilta. Jotenkin sitä arasteli alkuun ja vähän pahoitteli tilannetta. Siihen on niin tottunut, että näkee toisen kasvot, ja jos vaikka vastapuoli puhuu epäselvästi, kasvoilta pystyy lukemaan puolet ja kuulemaan oikein. Kehonkielessä sama juttu, nyt tulkinta jää vartalon ja pelkkien silmien varaan. Visiiri onkin hyvä vaihtoehto suojaamaan roiskeilta, jos ei tarvitse olla aivan lähekkäin, siinä kasvot näkyvät kokonaan ja hengityskin on helpompaa.

Minä olen eniten tykästynyt kangasmaskeihin. Niitten tehosta on monenlaista mielipidettä, mutta maski kuin maski on oikein käytettynä tyhjää parempi, jos mietitään pisaroiden roiskumista kanssakulkijan naamalle. Kankaisia kansannaamareita voi tehdä vaikka seuraavilla ohjeilla:

https://www.martat.fi/marttakoulu/kasityoohjeet/vaatteet-ja-asusteet/kasvomaskin-ompelu-ja-kayttoohje/

Rillipää, kuten minä, saa tehtyä visiirin helposti piirtoheitinkalvosta (pyöristä alakulmat!) joka kiinnitetään sankoihin pienillä paperinipsuilla.

Näitä tulikin keväällä käytettyä paljon, kun virallisempia versioita ei saanut mistään. Materiaaleja kannattaa tietysti vähän miettiä; jos maskin tekee aivan loppuun kuluneesta lakanasta, hengitys on helppoa mutta läpäisevyys joka suuntaan on myös runsasta ja teho jää pieneksi.

Fysioterapeutin "eväskassi", jossa erilaisia suojamaskeja sekä itselle, että kaiken varalta asiakkaallekin.
"Fysioterapeutin eväslaukku"

Nyt syksyn mittaan kaikenlaista kaupallista suojainta on hyvin saatavilla. Kotimaisia, ulkomaisia, kankaisia, kertakäyttöisiä, lenkeillä ja solmittavilla nauhoilla. Jos ei ole käyttänyt suu-nenäsuojainta koskaan, kannattaa ostaa ensin pieni pakkaus ja kokeilla, asettuuko malli omille kasvoille mukavasti ja miten hengitys sujuu. Korvalenkkien pukemiseen on monia tapoja, esim. lenkin kiertämällä ennen korvan ympäri pujottamista maskia saa hieman pienennettyä. Pitkätukkainen voi myös tehdä korvien yläpuolelle hiuksista “pompulat”, ja vetää korvalenkit korvien sijasta näiden pompuloiden ympärille. Älä vedä liian tiukalle kuitenkaan, nauha katkeaa aika herkästi!

Ja onneksi kertakäyttösuojia saa myös solmittavilla nauhoilla, omat korvani saavat niin viiltävät sävärit kiinnityslenkeistä, että oksat pois! Solmuilla nauhat saa säädettyä riittävän kauas korvista.

Kasvosuojain tuskin on se autuaaksi tekevä ihme, mutta etäisyyksien pitämisen ja käsihygienian kanssa yksi osanen toimivaa arkea. Olen myös huomannut, että kasvosuojaimen pidempiaikainen käyttö on omalla kohdallani lisännyt rauhallista nenähengitystä, mikä on oikein nykytrendien mukaista ja terveellistä kaikin puolin!

Maskilla tai ilman,

hengittelemisiin!

                          T: Auli







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti