keskiviikko 15. heinäkuuta 2020

Hyvä renki, mutta huono isäntä

Suomalainen sananlasku tarkoittaa tulta, joka on kieltämättä hyvä renki, mutta huono isäntä. On aika päivittää tämä yleisesti tunnettu sananlasku nykyaikaan. Uusi versio kuuluu: ”Pakastin on hyvä piika, mutta huono emäntä”.

Tätä kirjoitettaessa eletään juuri hieman vaikeata mansikka-aikaa. Ei ole ukrainalaisia tarpeeksi ja sataa joka päivä. Miten nyt kaksi ämpärillistä mansikoita laitetaan ”pakkaseen”? Pitääkö tehdä joitakin valmisteluita? Pitää. Pakasterasioita pitää olla käsillä, joko vanhoja tai uusia. Vanhat ovat pienessäkin asunnossa jossakin odottamassa. Esimerkiksi banaani-laatikollinen tukkimassa muuta säilytystä.

Vadelmia jääkuutioitten sisällä.

Jos sinulla on sulatusta vaativa kaappipakastin, on sen sulattaminen selvästi parisuhdetta koetteleva tapahtuma. Sitten hankkimaan marjat. Torilta, suoraan tilalta, kaupasta tai jopa itsepoimien. Säästäväinen ämpärikansa haluaa valita itse marjansa suoraan mansikkamaalta. Siis aviisi käteen ja katsotaan, missä itsepoiminta on ilmoitettu mahdolliseksi. Saappaat jalkaan ja tallomaan liejuista vakoväliä. Kun tullaan kotiin, on ämpärin alimmat marjat jo soseena. No ylimmät kokonaisina ja muusi käy rasiaan, jopa pienempään tilaan.

 

Itsesulattava pakastin on parisuhteen kannalta parempi. Sekin on hyvä valmistella tähän satokauteen. Ensin tyhjäksi, mutta mihin? Sitten ulos paikaltaan ja pölyjen imurointi alta ja takaa ja se takaritilä eritoten. No niin, siis mansikat rasioissa pakastimeen. Sitten huilataan.

Puutarhamansikoita rasioissa.

Mustikka-aika painaa päälle kohtapuoliin ja sitten omenasato. Ja kaiken päätepisteenä on puolukkasato. Koronakansa varmaan tykkää laukata tänä syksynä metsiä pitkin ja poikin, kun juuri muuta ei ole tarjolla?

Oma episodinsa on se yksinkertainen kirjanpito siitä, mitä pakastimeen on laitettu ja mitä otettu. Joku saattaa mennä täysin sekaisin tämän kirjanpidon kanssa, jos vallankin on muutenkin kiire koko ajan. Siellä voi olla arvaamaton määrä kirjaamattomia ruoantähteitä, jotka sinne on hätäpäissään lykätty. Myös kaupasta on tuotu tuote, jonka päivämäärän takaraja on tullut vastaan. Siis pakastimeen, ettei mene pilalle. Leivänpuolikkaita voi olla yllättäen niin, monta, että niistä saa useita kokoleipiä. Jne.

Kuumalla säällä jäätelöpakkauksen osto on riskaabelia. Jos ei ole kylmälaukkua ja kylmäkalleja mukana, saattaa kotimatkasta tulla ambulanssiin verrattava kaahailu. Pitää ehtiä kotiin ennen kuin jäätelö valuu ulos.


Huurteisia, pakasteesta otettuja marjoja.

On siitä pakastimesta hyötyäkin, jos ehtii sulattaa umpijäässä olevan tuotteen siihen mennessä, kun sitä tarvitaan? Emännäksi siitä ei kuitenkaan ole.

Niinkin viisaita ihmisiä on, että he eivät hanki pakastinta ollenkaan.

                      Eero 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti