keskiviikko 12. helmikuuta 2020

Sanonnat

Suomen kieli on rikasta, löytyy sananparsia ja tästäkin löytyy heti sana ”parsia”, joka tarkoittaa korjaamista, varsinkin villasukkia parsittiin. Tai  laulun sanoin ”kaikki joukolla jäätä särkemään”, jolloin tarkoitetaan, että mennään porukalla sitä jäätä särkemään. Jouko on myös etunimi,

Kaikkeen voi käyttää jotakin sanapartta. Tiedä sitten kuka niitä kaikkia on keksinyt. Osa on varmasti lainattua tekstiä jostain ulkomailta, kuten ”Aika on rahaa”, joka tarkoittaa jotakin sellaista, että aika menee hukkaan, ellei sitä käytä hyödyllisesti. ”Money Talks” (Raha ratkaisee).
Ihminen joutuu punnitsemaan ideansa ja rahan välillä , kumpi vaikuttaa enemmän päätökseen!

Muistan yhden jutun vastaavasta, kun piikatyttö sanoi rengille: ”Paa joutuin ny, ettei mun aikani mee hukkaan”. Hiukan tuhma, mutta ei kai haittaa.


Jotakin voidaan ”Ampua alas”. Nykyään uutisia kuunnellessa näin voi ollakin sanan varsinaisessa merkityksessä. Se voi olla myös joku juttu, joka ei ollutkaan niin hyvä idea, kuin alun perin ajateltiin. Eikä siis tarkoita pyssyn kanssa ampumista. ”Kuuna päivänä”, jokin ei välttämättä valmistu ikinä tai ei vaan saa jotakin asiaa tehtyä, vaikka kirjoitusta. jonka aloittaa, mutta ei tule valmista.

Joku voi olla ”Köyhä kuin kirkonrotta”. Ei ole paljon maallista omaisuutta, pankkitilistä puhumattakaan. Joku taas voi ”Puhua kuin Ruuneperi” tarkoittaen, että henkilö puhuu paljon, vuolaasti ja hienostuneesti, käyttää sivistyssanoja, joita sitten joko ei ”suomenna” taikka sitten yrittää selventää mitä tarkoittaa.  Joku voi taas ”puhua paskaa” eli puhuu perättömiä, ei totuudenmukaisesti. Jollekin voidaan ”Lyödä luu kurkkuun”. Sanotaan toiselle osapuolelle sellaista, että toinen nolostuu, eikä keksi vastaansanomista. Jotain henkilöä voi taas ”kusta silmään”, NO, ei sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan joku yrittää huijata

”Maijamyöhänen” on sellainen nainen, joka tunnetusti on aina myöhässä, vastaavasti miehistä sama on ”Mattimyöhänen”. Joissain kokouksissa näitä henkilöitä näkyy. Jonkun pitää aina olla se ”akateeminen vartti” myöhässä. No, lääkärit ovat useimmiten myöhässä, johtuneeko sitten siitä, että edellinen tai edellisten potilaiden asiat ovat olleet hankalampia.

”Ei ole koiraa karvoihin katsominen” eli tässä tapauksessa ei tarkoiteta koiraa vaan ei pidä arvostella ketään henkilöä ulkoisen olemuksen mukaan.  Toinen voi taas olla kuin ”kirveellä veistetty”. Yleensä tätä sanontaa käytetään miespuolisista henkilöistä. Mutta miehelle tämä on usein myös kehumana. Joskus myös toisen osapuolen loukkauksena.

”Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä”. Suunnittele työ kunnolla, pääset vähemmällä, saat homman tehtyä helpommalla.

Hiukan sekaaisessa ympäristössä "nalle" lojuu sohvalla ja syö siinä ateriaansa... kovasti "kotoisen oloisesti".
Kyläillessä joku voi sanoa ”ole kuin kotonasi”, tarkoittaa, että saat ottaa rennosti kyläpaikassa, jos ei nyt kuraisilla saappailla sohvalle asti, eikä haeta kaapeista ruokaa... Mutta jos sanotaan, että ”Sammuta valot, kun lähdet”, isäntäväki toivoo pikaista kylävierailua. Tätä varmaan harvemmin kuulee, mitä nyt leikillään voi sen sanoa.

Läppäri - kuvaruutu pimeeänä.
Minä sammutan nyt koneen, terveisin Sisko











1 kommentti:

  1. Olen muuten sitä mieltä, että Siskolta ei virta lopu. Koneita hän voi sammuttaa katkaisemalla virta yhteyden.
    Eri maakunnissa on erilaisia ilmaisutapoja varsinkin suullisesti ilmaistuna. Perimää on varmaankin kuinka lähellä olintilamme on ollut Ruotsin- tai Venäjän valtakuntaa. Murteemme on saanut varmaankin vaikutteita naapureistamme.
    Hyvä on elää jonkun vallan alla. Varsinkin akkavallan tossun alla.
    Niilo

    VastaaPoista