lauantai 25. tammikuuta 2020

Napanöyhtä?


Harvoinkos äijälle tapahtuu niin, että sitä tulee raavittua omaa kehoaan. Pakko sitä on toimia kun “täit” puree ja kirput juoksee pitkin pintaa. Se on toinen juttu tiedostaako raapija mistä kutina todella johtuu. Saattaa olla, että kyse on jonkinlaisesta ihottumasta tai niistä pienistä ötököistä, jotka tykkäävät tuoreesta lihasta. Tarjontaa kun on varsin runsaasti, niin hölmön maineen tuo rouva ötökkä saisi keskuudessaan. Tuo sivilisääty tuli mainittua syystä, että herra ötökät eivät tykkää lihasta. Tämä tieto on pelkkää kulopuheena saatua tietoa ja perustunee lähinnä itikoitten ravintotottumuksien tulkintoihin. Itselläni ei ole niin tarkkaa näköä eikä myöskään mikroskooppia, jolla tällaisia juttuja voisin tutkia.

Naisista kyllä löytyy varsinaisia vakaan käden omaavia. Heistä löytyy erittäin tarkkoja yksilöitä. Tämäkin tieto on paremminkin kuulopuhetta, mutta johonkin tieto kuitenkin perustuu, mutta luulen tietoni olevan “faktaa”. Jossakin päin Suomea on näet sattumalta kuvattu tapahtuma, jossa vanhempi pariskunta on askareissaan. Isännällä on tärkeä rooli pöydän vierellä istuessaan. Ötökälle siinä kävi varsin huonosti, siivet vispasivat ilmaa, mutta emäntä siinä lopuksi totesi; “Mutta ei lisäänny enää”. Minua jäi vaivaamaan ötökän lihansyöntikyky. Vieläkö mokoma haukkaa kilon kimpaleen ihmispoloisesta ja menee syömään sitä oksalle. Ei tietenkään näin talvisaikaan, mutta kesä on edessä päin. Ja ainakin mäkäräisistä noin väitetään!

Kimpaleen painon liioittelin, mutta minusta tunne on kuitenkin varsin kivulias. Purema hetki sekä kohdan syyhy ovat tuskaa täynnä. Ötökät ja hyönteiset on kaksi eri asiaa. Itselleni ÖTÖKKÄ on yleisnimi näistä molemmista lajeista. Aivan kuten Lapissa päin se on räkkä, joka saa ne sääsket ahistelemaan kaikkia, joissa veri virtaa. Siellä taitaa sääskien heimokuntaan sopia kaikki siivekkäät imukärsälliset, sen isommin erittelemättä.

Mitä napanöyhdällä on asian kanssa tekemistä? Eipä juuri muuta kuin kutina ja muistutus, että oman hoidon se napakin vaatii. Siinäkin puhtaus näyttelee oman osuutensa. Yritän selvittää onko navalla syntymän jälkeen mitään käyttöä. Yhdessä asiassa ainakin sillä voisi olla merkitystä. Ihminen on monessa suhteessa rajallinen. Siitä kai johtuu, että sanotaan joskus ilkeästi. Se on sellainen napaansa tuijottaja, tai sitten se ei näe napaansa pidemmälle, elää vain oman napansa ympärillä. Se siitä!

Napaan tarttuu kuitenkin jotakin mönjää, joka on kutsumanimekseen saanut "yhtä", napanöyhtä. Nykyaikaan on tehty monenlaisia keksintöjä eri asioista. Sanooko noi rapakon takana asuvat ihmiset vähän niinkuin maukuen "NOU", no, siis NO! Mää kyl sanon ihan suomeks EI, ei, eikä. Minusta ei ole minkään keksijäksi. Keksinnöt jätän viisaille.

Ehdottaa tietenkin voin, että jospa joku ottais tämän onkeensa ja ryhtyisi paremmin tutkimaan asiantilaa. Tiedä vaikka napanöyhdästä olisi muuhunkin kuin saippuan ja veden kuluttajaksi.

Maapallolla on lukumäärältään miljardien “nöyhtäkaivokset” käytettävissä. Tästä määrästä kun osa saadaan talteen, niin raaka-aineen saanti olisi työtä vailla koossa. Kaiken lisäksi pienellä vaivalla keräys onnistuu. Keräilyn tunnetuksi tekeminen luulisi olevan helpohko. Kansojen välillä on monenlaista kilpailuhenkeä. Kilpailuhenkisyys varmaankin on tekijä, jota voi käyttää hyödyksi. Kunhan ei ole tavoitteena pudottaa yhtäkään osallistujaa pois. Tämä trendi on muotia nykyisin. "Ei tanssita tähteiren kanssa”. Vaan tanssitaan ja nypitäänyhdät talteen.
Voisihan sitä kerätä laboratoriopulloihin ja säilöä alkoholiin odottamaan keksinnön läpimurtoa, ellei se tapahdu nyt heti.


Työllisyyteen kamppanjalla olisi myös parantava vaikutus. Ensinnäkin nöyhdän keräilijä olisi heti työelämässä kiinni. Varastointi? Ei ongelma. Keräyksen suhteen jokainen “kaivoksen” omistaja tekee työn itse. Palkkio tehdystä työstä voidaan toimittaa pisteiden muodossa vaikkapa raaka-aineen painon tai tilavuuden mukaan. Tämän voi määritellä minkälaiseen tarkoitukseen  nöyhtä tulee.

Mielestäni kuljetukseen on olemassa omat jo olevat laitokset. Suomessa tämä oli ennenvanhaan Kusti polki työntekijänä ja Kustille oli työstä maksavinaan Posti, että posti kulki. (Terveisiä muuten Veikko Postille sinne irän suuntaan. Olimme luokkakavereita silloin joskus. Tämä Posti teki aivan muuta kuin jakeli postia).

Kuvitelkaa mikä tulonlähde keksinnöstä on tuleva, sitten kun keksintöni toteutetaan! Niinkuin sanoin, niin minusta ei ole oikein minkään tekijäksi. paitsi nöyhtää keräämään ja napaan tuijottamaan. Löytyisikö joku joka kertoisi miksi napaa pitää tuijottaa. Nimenomaan omaansa. Ei siitä mitään hyötyä kuitenkaan ole.

Hoksaamista vailla moni idea on. Savimudasta ja tuhkasta - siinä ehkä pelastus moneen ongelmaan (toteutumassa eli koekäytössä).

Napanöyhdästä voisi kuvitella saatavan vanuvaista. hienon hienon langan raaka-ainetta, vaikkapa korvikkeeksi silkin ompeluun, taikka hyvinkin kestäviä punoksia.

Joku voi tosin havaita, että on syytä suorittaa navan pesu - jospa syyhy ja kutina siitä helpottaisi!


Lopuksi: maailma on täynnä hömppää ja ajanvietettä. Tällaisen hömpän kirjoittaminen on kohdallani jonkinlainen yksinäisyyden karkoitusversio, vaihteluksi lukemisen tai töllöttimen tuijottelun rinnalla. Älä siis tapa itseäsi yksinäisyyden tunteeseen, läppäri tekee sen varmemmin.

Niilo



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti