lauantai 2. marraskuuta 2019

Mitä kummaa on etuluenta?


Olen tässä pitkään harmitellut, kun en pysty osallistumaan vaikkapa yhteislauluun, koska en näe sanoja enkä osaa kaikkia lauluja ulkoa. Kerran sattui jossain silmiini tai siis korviini minun tapauksessani, kun joku näkövammainen oli postannut lukuavusta. Ryhdyin selvittämään asiaa.

Sain selville, että joskus jossain Helsingin seurakunnista oli joku diakoniatyöntekijä lukenut näkövammaiselle virsien sanoja hieman edeltä. Etuluennaksi tätä taitoa kutsuttiin.


Etuluentaan varten tarvittavaa aaineistoa: nuotisto ja sanat - tässä alku laulusta "Kotimaani ompi Suomi".

Siispä yhteys Näkövammaisten liittoon! Ja mitä saan vastaukseksi? Tällaista taitoa ei liitossa ole. Sieltä ei apua herunut, kun kyselin etuluennasta ja mahdollisesta kurssista asian tiimoilta.

Koska olen nyt töissä, oli minulla mahdollisuus tehdä yhteistyötä erään tahon kanssa. Niinpä yritimme yhdessä etsiä tietoa etuluennasta, mutta ei siitä mitään löytynyt. Yhteistyökuvioomme tällainen etuluentakurssi sopii mahdottoman hyvin, sillä yhteistyömme tuloksena jokainen pääsee nauttimaan esteettömästä yhteislaulukonsertista kaikille aisteille. No, se on toinen kirjoituksen aihe, se.

Olin sitten syksyllä mukana eräässä paneelikeskustelussa. Keskustelua ennen laulettiin yhdessä ja satuin istumaan Salon seurakunnan diakoniatyön johtavan viranhaltijan vieressä. Juttelin hänelle tästä etuluennasta ja hän sanoi, että kokeillaanpa.

Ette voi uskoa, kuinka ihanaa oli osallistua yhteislauluun! Lauloin ihan oikeilla sanoilla ja oikeaan aikaan! Hämmästyttävää! Kumpikaan meistä ei ollut koskaan ennen kokeillut etuluentaa, mutta se sujui mainiosti.

Arvaattekin jo, mitä sitten tapahtui? Kyllä, päätin järjestää yhteistyökumppaniemme kanssa etuluentakurssin. Se on tietääkseni ainoa laatuaan ja ihka ensimmäinen ainakin Salossa, ellei koko Suomessa. Kurssi järjestetään maanantaina 11.11.2019 klo 16-18 Salon SYTYn tiloissa (Helsingintie 6, Salo).

Etuluenta mahdollistaa syvästi heikkonäköisten ja sokeiden osallistumisen yhteislauluun. Etulukija lukee laulun sanoja näkövammaiselle hieman ennen kuin ne pitää laulaa. Näin uusienkin laulujen laulaminen on mahdollista ilman pistelukutaitoa!

Lue lisää kurssista www.bit.ly/etuluenta ja ilmoittaudu sinäkin mukaan! Ota oma näkövammainen mukaan, mikäli mahdollista! Taito karttuu harjoitellessa.
                                                         Päivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti