lauantai 5. lokakuuta 2019

LAKIIN PERUSTUVAT KULJETUSPALVELUT 1

Tapaturman, sairauden taikka vamman niin vaatiessa, on Suomen lakeihin määritelty erilaisia kuljetuspalveluita liikkumista helpottamaan. Kenelle sellaisia myönnetään, kuinka niitä voi hakea ja miten toimitaan niitä hyödynnettäessä? Yhdistävä tekijä selkeyttää niistä kolmea pääasiallisinta, kolmessa perättäisessä postauksessaan ja niiden jokaisen lopussa on linkki, josta tiivisteltelmän saa tulostettavakseen. Koosteet on kerännyt ja päivittänyt Päivi.

Taksin katolla oleva tunnus. Ensimmäisenä on

   KANSANELÄKELAITOKSEN eli
   KELAN KULJETUKSET 


"Voit saada korvauksen taksimatkasta, kun tilaat sen alueellisesta tilausnumerosta
  • terveydentilasi tai
  • puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi.
Jos joudut käyttämään taksia terveydentilasi vuoksi, tarvitset siitä terveydenhuollon antaman todistuksen (Todistus matkakorvausta varten, SV 67). Säilytä todistus itselläsi 6 kuukauden ajan.

Jos olet toimittanut Kelaan terveydenhuollon antaman todistuksen pitkäaikaisesta oikeudesta taksin käyttöön (Todistus matkakorvausta varten, SV 67), et tarvitse uutta todistusta, kun matkustat julkiseen terveydenhuoltoon. Kun tilaat taksin, kerro puhelun yhteydessä, että sinulla on todistus.

Jotta voit saada korvauksen yksityiseen terveydenhuoltoon tehdyistä matkoista, tarvitset aina terveydenhuollon antaman todistuksen (Todistus matkakorvausta varten, SV 67). Siitä pitää ilmetä, onko tehty tutkimus tai annettu hoito sellaista, josta Kela maksaa korvauksen.

Jos terveydenhuollon edustaja tilaa alueellisesta taksien tilausvälityskeskuksesta paluumatkan terveydentilasi perusteella, todistusta ei tarvita."

Kelan kuljetuksia tulee käyttää silloin, kun kyseessä on terveydenhuollon palvelu. Jos siis olet menossa lääkäriin, laboratorioon, sairaalaan tai kuntoutukseen, sinun tulee käyttää Kela-kyytiä. Kela-taksi on sellainen taksi, joka on tehnyt sopimuksen Kansaneläkelaitoksen kanssa. 

Kela-kyyti tulee Varsinais-Suomessa 
tilata numerosta 0800 130001.

Tilatessa on sanottava oma nimi ja henkilötunnus. Sinun on kerrottava, milloin on oltava ja missä. Jos osaat itse arvioida lähtöajan, senkin voi kertoa. Kela-keskus voi kuitenkin itse arvioida ajan. On hyvä kertoa myös, että on näkövammainen tai käyttää esimerkiksi rollaattoria ja toivoo, että kuljettaja hakee sisältä. Mikäli otat mukaasi saattajan, siitä on kerrottava kyytiä tilatessa. On parempi pelata varman päälle ja sanoa keskukselle, että esimerkiksi lääkäri on 15 minuuttia oikeaa aikaa aikaisempi. Näin varmistat sen, että kuljettajalla on aikaa noutaa sinut sisältä ja tarvittaessa saattaa myös lääkäriin.

Kela-kuljetuksen omavastuu on 25 euroa/suunta. Omavastuun katto on 300 euroa. 

KELAn vuosikortti, jonka saa omavastuuosuuden täytyttyä.

Kun katto on täynnä, saat Kelasta kortin, jolla pääset maksutta loppuvuoden kyydit. Jos lääkärireissuja on usein, voit joutua maksamaan omavastuun muutaman ylimääräisen kerran. Kela kuitenkin palauttaa ylimääräiset omavastuut tilillesi ilman erillistä hakemusta.

Ota aina Kela-kyyti, vaikkei matkan hinta ylittäisikään 25 euroa. Omavastuun alittavat matkat maksetaan kokonaan itse, mutta ne kasvattavat omavastuun kertymistä. Jos matka maksaa esimerkiksi 11.20 euroa, omavastuu kasvaa sen verran. Et joudu maksamaan 11.20 euroa maksavasta kyydistä 25 euroa, ainoastaan tuon 11.20 euroa.

Kelasta voi hakea Omataksi-oikeutta. Siihen vaaditaan tiettyjä perusteita. Ensisijaisesti on hankittava lääkäriltä todistus Omataksi-oikeutta varten. Mikäli sinulla on Omataksi-oikeus, saat soittaa tutulle kuljettajalle, joka huolehtii Kela-taksin tilaamisesta. Tällöin saat matkustaa yksin, muita ei samaan kyytiin yleensä tule.

Mikäli sinulle jäi Kela-taksiasiassa jotain epäselvää, 
löytyy nettitietoutta mm. osoitteesta
https://www.kela.fi/nain-tilaat-taksin


PS. Tulostettavan tiedoston saat tästä linkistä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti