lauantai 26. lokakuuta 2019

Kolmas sektori?

Otsikko saattaa herättää joillekin kummastusta. Muutama vuosi sitten alettiin yhteiskunnassamme kirjoittamaan ja puhumaan kolmannesta sektorista. Kolmannesta “pyörästä” puhuminen sen sijaan oli melko yleistä. Kyseessä ei ole lasten kolmipyöräisestä polkupyörästä, vaan aivan jostain muusta - sanotaanko juoruilusta. Tämäkin on elämää, ei sen kummempaa. Juoruta en halua, mutta seuratoiminta kiinnostaa. Jossakin määrin tällaiseen toimintaan olen osallistunut. Kaiken lisäksi ihan vapaaehtoisesti. Vapaaehtoisuus tarkoittaa, että osallistuminen on ollut mieluisaa. 

Muistaakseni on sanottu, että Suomi on yhdistysten luvattu maa. Sanonta varmaan pätee muihinkin valtakuntiin. Ehkä joissakin maanosissa on tuo demokratia kovin yksipuolista; kokoontua saa, mutta vain vallassa olevan sääntöjen puitteissa. Suomen kaikki yhdistykset eivät ole yhdistysrekisterissä. Monella rekisteröidyllä yhdistyksellä on aluekerhoja, jotka toimivat varsin itsenäisesti. 

Salossa toimii yhdistys nimeltään Salon AVH-kerho. Kuulumme Turun AVH-yhdistykseen. Kirjainlyhenne tarkoittaa Aivoverenkiertohäiriötä. Entisaikaan yhdistyksen nimikin oli erilainen. “Turun Afasia ja aivohalvaus liitto/yhdistys. Kreikaksi Afasia tarkoittaa ei puhetta.

Tutkimukset ovat parantuneet ja tieto-taito sen myötä. Parasta asiassa on, että sairastuneenkin paranemisen mahdollisuudet on varsin toiveikkaat.

Nopea hoitoon pääsy on erittäin tärkeä. Tärkeää on myös, että tiedostamme kanssaihmisinä mistä on mahdollisesti kysymys.

Meidän kaikkien pitäisi tunnistaa seuraavat tunnusmerkit:

-Tunnet heikkoutta raajoissa
- Esineet putoavat kädestä
- Et pysty lukemaan
- Puhumisen epäselvyys, puuroutuu
- Et pysy pystyssä
- Kävely heikkoa, horjuvaa
- Näköhäiriö
- Pyörtyminen
- Suupieli roikkuu, vinoutuu 
- Olotila omituinen

Kun oma tai naapurin olotila osoittautuu joiltakin merkiltään tällaiseksi on syytä ottaa yhteys ensiapuun eli soita numeroon 112. Kun kuvailet oireet virkailijalle, niin apu on lähellä. Muista kertoa nimesi ja osoite on tärkeä. Kännykkään saa asennettua paikallistamisenkin.


Tästä olen kirjoittanut aikaisemminkin, mutta kertaus on opintojen äiti.

Kolmas sektori
Me Salon AVH-kerhon osallistujat tunnemme olevamme 
kolmannen sektorin toimijoita.
Pyrimme antamaan vertaistukea sitä haluaville.
Pyrimme viihtymään ja viihdyttämään.
Pyrimme edistämään tietoutta kaikille vakavista verenkiertohäiriöistä.
Koetamme tehdä yhteistyötä terveysviranomaisten kanssa.
Pyrimme ettei kukaan sairastuisi aivoverenkiertohäiriöön.


http://yhdistavatekija.blogspot.com/2019/10/kolmas-sektori.html

Viikko 44 eli päivämäärät 28. 10. - 1. 11. 2019 on koko valtakunnassa VERENPAINEENmittauksien kohteena. Salon AVH-kerho on kahtena vuotena peräkkäin ollut kampanjan järjestämisessä ykkösiä. Voitto on ollut mahdollista Turun Ammattikorkeakoulun Salon yksikön suosiollisella avustamisella.  Olemme saaneet varsinaisen työntekijät Ammattikorkeakoulun opiskelijoista. Haastattelun tuloksena oppilaat antoivat myönteiset lausunnot. He sanoivat, että on mukavaa kun pääsee käytännössä rutiininomaisesti tekemään tehtäviä, jota opiskelevat. Kaikki työ vaatii oman tekniikkansa. Varmasti tehokkuus paranee harjoittelulla.

Tänä vuonna olemme pulman edessä. Ammattikorkeakoulu kiitteli entisestä yhteistyöstä ja toivoivat, että yhteistyö jatkuisi. Heidän työnsä on saanut uuden linjauksen. 

He joutuvat lisätyönä perehdyttämään, opastamaan, (opettamaan) ja valvomaan sekä antamaan oppilaalle palautteen. Oppilaiden sijoitus kentälle on nyt MAKSULLISTA. Opettajien lisätyön, perehdyttämisen, opetuksen, valvonnan ja palautteen antamisenko vuoksi? Aikaisemmin se oli maksutonta!

Kysyn nyt yhteiskunnaltamme? Eikö tuo kaikki ole työtä johon opettajat on palkattu. Kaikki mitä heiltä pyytäisimme, sisältyy ymmärtääkseni opetustyöhön. Emme me kolmannen sektorin jäsenetkään mitään palkkaa saa. Hyvä mieli on palkkamme. Siihen olemme varsin tyytyväisiä, jopa tunnemme saavamme sisältöä elämäämme. Olemme vapaaehtoisia!

Kaikki muuttuu ja oletettavasti muutosten syy on usein rahan puute, mutta…

Onneksi tuon verenpaineen seurantaa tarjoavan viikon ohjelmaan olemme saaneet osaavaa apua ja paikkoja, joista toivottavasti jokainen löytää itselleen sopivan, jossa käy tarkistuttamassa omat arvonsa. Kyseessä ei suinkaan ole turha ennakointi – ellet tiedä paineittesi olevan jo tavoiterajojen sisällä.

Päivämäärät, kellonajat ja paikat osoitteineen näet tästä:
Verenpaineen mittauspaikat ja ajat taulukkona. (Pyydä joku apusilmiksesi sitä tulkitsemaan!)

                                                                         Niilo



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti