lauantai 24. elokuuta 2019

Korvaamaton kovalevy – jo lopullisesti rikottu?


Tämä mielipidekirjoitus ilmestyi 22.8.2019 
Salon Seudun Sanomissa.


Korvaamaton kovalevy on valtakunnallinen verenpaineen mittauskampanja, joka on järjestetty Salossa vuosittain vuodesta 2015 alkaen. Kampanja on osa Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton Yksi elämä -projektia.
Kuvassa Korvaamaton kovalevy -kampanja tunnus, jossa toisella aivopuoliskolla on tietotekniikasta kertovat johdotukset

Tavoitteena on mitata viikon aikana veloituksetta mahdollisimman monen verenpaine ja ohjata henkilö jatkoselvittelyä varten lääkäriin, mikäli verenpaineet ovat koholla. Hoitamaton kohonnut verenpainehan on yksi suurimpia riskitekijöitä sekä aivo- että sydän- ja verenkiertoelimistön terveydelle.


Tänä vuonnakin Salon AVH-kerho, eli aivoverenkiertohäiriön sairastaneiden kerho, on paikallisena toimijana Korvaamaton kovalevy -kampanjassa. Edellisinä vuosina mittauksia on tehty Salossa kampanjaviikon aikana keskimäärin 400 kpl. Näillä mittausmäärillä Salon kerho on kaksi kertaa ollut Suomen paras ja saanut kunniakirjan.

Mittauspaikkojen löytyminen on helppoa. Paikalliset apteekit ymmärtävät tämän toiminnan merkityksellisyyden, samoin monet muutkin mittauspaikkoina toimineet.

Ongelman toikin valtiontalous, politiikka tai mikä lienee. Ilmeisesti koulutukseen kohdistuneiden säästöjen vuoksi Turun ammattikorkeakoulu on saanut määräyksen laskuttaa sairaanhoitajaopiskelijoiden työharjoittelusta.

Kampanjaamme tarvittavan työpanoksen hinta olisi kaksinkertainen pienen yhdistyksemme vuosibudjetin tuloihin verrattuna. Pitäähän yhdistyksemme sen lisäksi toimia myös loppuvuoden toimintasuunnitelman mukaisesti ja jäsentemme eduksi, mutta millä, jos joudumme osallistumaan kampanjan velkarahalla.

Sairaanhoitajan työ on monilta osin hyvin käytännönläheistä, ja siksi käsittääkseni normaalissa työympäristössä tehdyn työharjoittelun tulisi kuulua opiskeluun saumattomasti teoriaopintoja tukien.

Opiskelijat ovat kokeneet tämän työharjoittelun erittäin antoisana. Opiskelijat rutinoituvat verenpaineen mittaamiseen ja mittaustulosten analysointiin. Lisäksi he saavat arvokasta kokemusta asiantuntijana toimimisessa sekä lyhytaikaisista asiakassuhteista. Kaikki nämä heidän mainitsemansa hyödyt tukevat teoriaopintoja ja valmistavat kohtaamaan työelämän haasteet.

Onko tällainen työelämään tutustumisesta laskuttaminen perusteltua? Työ on tärkeää ennaltaehkäisevää kansanterveystyötä ja sellaisena terveystoimen ydintehtäviä. Siihen pitäisi panostaa varsinkin nyt, kun väestö ikääntyy ja sydän- ja verisuonisairaudet yleistyvät.

Kuvassa Verenpaine on pääasia -juliste

Mikä on yhdenkin ajoissa hoidetun ja ehkäistyn sydän- tai aivoinfarktin taloudellinen säästö? Eikö siihen verrattuna kannattaisi miettiä, vesitetäänkö koko kampanja valtion säästösyistä tehtyihin opiskelijoiden työharjoittelun maksuihin.


Järjestöt toimivat muutenkin minimiresursseilla. Järkevä järjestötoiminta tarvitsee hiukan rahaa, vaikka miten pienellä yrittäisi tulla toimeen. Toisaalta kolmannen sektorin tekemää ilmaista vapaaehtoistyötä ollaan kyllä valmiita hyödyntämään myös julkiselle sektorille kuuluvissa töissä. Pitäisikö jatkossa siirtää sekin laskutettavaksi työksi?

Tämän vuoden kampanja näytti menevän sivu suun, mutta muutkin toimijat pitävät asiaa niin tärkeänä, että yhteistyökuvioita alkaa rakentua. Olen viime päivinä saanut useita yhteistyö- ja avunantotarjouksia. Yksi apteekki lupasi hoitaa mittauspäivän oman henkilökuntansa voimin, ja Salon Sydänyhdistyskin taitaa ryhtyä yhteistyöhön vapaaehtoisten terveydenhuollon ammattilaisten voimin.

Lopulta asiat taitavat sittenkin järjestyä parhain päin. Kiitos jo etukäteen kaikille kortensa kekoon kantaville. Yhteistyö kantaa.

Riitta Laajasuo
sihteeri, Salon AVH-kerho
Korvaamaton kovalevy -vastuuhenkilö




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti